Ubi就近日Assassins Creed:黑武士 歷史爭議再作出回應

601 回覆
5 Like 211 Dislike
戰國時代講武士道

武士道係江戶中期和平得耐班友得閒先發明出黎架
TC喺最後係着住女主死鬼老公件家傳盔甲去作戰
(好似老公仲係俾TC殺死而女主知道, 有錯請指正)
代表左原諒, 認同, 同代表家族去出戰, 某程度上仲大件事過被封武士
所以我一直都講緊成件事只係意識形態之爭
參與嘅人可以單純唔中意佢個意識形態, 唔需要理由, 而唔需要用一D奇怪理由去支撐, 而呢D理由放喺其他作品度就變左雙標
咁樣只係變左用種族主義去反人地嘅種族主義, 大家都咁肉酸
貼股價貼得好D, 明顯係18號出Q1業績市場唔滿意先跌落去
黑鬼係5/17公佈, 跌左落去一下轉頭又回返晒
斷章取義唔是咁玩架

呢個故事結構係同最後武士一模一樣
架仔還拖都畀你degrade做種族主義?
If the members of the impacted cultural group are simply advocating for historically accurate representations, and are not engaging in hate, discrimination or ad hominem attacks, the they are not racist. They are rightfully defending the integrity of their own history and cultural legacy.
一個fiction story嘅一d碎片畫面,係咪去到歧視或者誤導而家仲係未知之數。
話唔定出到黎故事係黑鬼拜服於日本文化,結局係黑鬼淡出日本舞台但繼續去其他地方宣揚日本偉光正
或者用《信長》漫畫結尾,原來信長喺本能寺只係做戲其實係扮死脫身去環遊世界,黑鬼繼續跟喺佢世邊做保鏢做狗
個故事連大綱都未有,憑果3分鐘畫面碎片仲要兩個人分就吹到歧視
如果掉轉頭黑鬼係武士仲要地位抬到勁高但係反派大佬,我幾乎肯定架仔唔會投訴
睇得多股巿就會明股民WFC遊戲內容
如果只係意識形態,係唔足夠完整解釋點解炎上得咁利害
點解其他WOKE嘅遊戲唔會咁大迴響?

你無視刺客教條嘅背景單純講政治意識形態,唔會睇到事件嘅全貌
如果唔係刺客教條IP、UBI冇謊稱遊戲虛構嘅部份係史實,其實大部份人都唔會屌
特別係日本人,日本人最鍾意拎人哋嘅歷史作故仔,幾誇張都有
總結下除咗政確原因,隻game畀人勁diu原因:

1. Ubi請埋一堆偽專家,又用錯source,變相喺度宣傳假歷史。

2. 隻game對比返前幾集明顯畀人感覺hea整,歷史細節位錯漏百出。

3. 遊戲內容好多ai好多抄襲,連啲宣傳品都係。

4. 負責人囂張唔識講嘢,又咩我們的武士,填寫日本歷史空白,古日本斬首切腹家常便飯 (btw呢度真係好戇鳩,處決技擺明係為咗遊戲性、型,條友就喺度鳩噏)
其實佢虛構左咩史實? 對於戲情佢一概唔講,就算famitsu同上面英文interview一講到戲情就收口
虛構史實嘅係果條傻鳩洋腸而ubi聲稱有參考佢嘅作品。 其他所有關於黑鬼嘅野佢地都係話「佢有嘅記錄好少,我地可以瘋狂腦補」

反應大我估計好多人對刺客 x 日本期待度好高等左好多年,等到出黎竟然係 黑鬼武士+女忍者,最主體嘅男性玩完扮演唔到日本武士同忍者,好多人都受好大衝擊,包括白鬼,佢地都對武士有好多fantasy

至於日本搵議員果d,當花邊新聞睇下算,議員本身就同明星一樣中意吸流量,講開我就去搵下呢個濱田聰咩來頭,原來係超級邊沿人,個黨仲破埋產(literally) 佢吸引完話題就唔會有下文。 睇返佢自己開個整合page佢開d tweet都只係幾千like,仲越黎越少
佢篇聯署連斬首都投訴,感覺都有少少無厘頭 (最後武士同幕府將軍都有斬首情節)
1. 佢一開頭就講fiction wo,講假歷史司馬寮太郎果d小說老作得仲多仲仔細

2. 呢個同意

3. 內容好似冇乜出到黎,宣傳品炒大車係抵俾人鬧

4. 填寫空白應該係指個故事或者角色嘅空白,而且fill the gap嘅意思應該係有好多空間可以腦補

處決請問邊度鳩up? Sorry冇留意到可唔可以麻煩指一指出黎睇吓佢up乜春
我都係總結下姐,上面你又識得自己搵資料

btw改歷史嗰度好似係ubi之前一直話或者冇否認彌助係歷史傳奇武士(ubi D宣傳片、旗下啲fan page、ign同kotaku),到英國傻鳩件事爆咗之後先強調翻係虛構。

依條片可以了解下
https://youtu.be/-lcZS6zmvRE?si=OZOSKF9Qios_upfD
我當UBI話話係FICTION,但佢引用果個弥助本書既作者LOCKLEY話係真實故事,本書出先,未爆鑊之前有一定認可性
今日UBI出黎話FICTION不足以解話

斬首處決
https://videogames.si.com/features/assassins-creed-shadows-interview
It was surprisingly gory, like the decapitations, you could get coated in blood. How vital is that to the assassin’s fantasy?

I think it’s not an assassin thing, it’s a Japan thing in our case. So looking at death was a day-to-day occurrence in that period, and the way most people died in Japan during that time is clean decapitations.

So we didn’t want to shy away from it, although you can turn off the violence if you want. There’s options for it. You can turn off the blood, you can turn off the dismemberment and stuff. So it’s more trying to be faithful to the war aspect of Japan at that period. Death was a common thing and decapitation was not a strange sight in Japan.

這遊戲的血腥程度令人驚訝,比如斬首的場景,玩家可能會沾滿血液。這對於刺客的幻想有多重要呢?

我認為這不是刺客的問題,而是我們在講述日本的故事。在那個時代,死亡是日常生活的一部分,而在當時的日本,大多數人死亡的方式是乾淨利落的斬首。

所以我們並不想迴避這一點,儘管如果你想,可以選擇關閉暴力元素。有選項可以關閉血腥效果、肢解等場景。這更像是試圖忠實於那個時期日本戰爭的真實面貌。死亡是一種常見現象,斬首在當時的日本並不罕見。

右邊架Van仔係咪DLC
唔係日本仔起到鳥取tom 底
UBI 而家仲撐緊係史實呀
電橙柱同車仔佢都blur左, 放大到pixel size黎聞圖呢D搵野黎鬧嘅啫

支旗就真係好撚柒, 淨係呢單野都夠佢炒撚晒班graphic team
又出黎攪笑?

日本において武士の間に形成された道徳。鎌倉時代に始まり、江戸時代、儒教、特に朱子学に裏付けされつつ発展し、明治維新後国民道徳として強調された。主君に対する絶対的忠節を重視し、犠牲・礼儀・質素・倹約・尚武などが求められた。士道。
「大辞林 第四版」三省堂

鎌倉時代 : 1185年(掌握全國政權)-1333年(幕府滅亡)
戰國時代 (日本) : 1467~
其實同佢講咁多做乜,
呢個荷蘭叻黎架,
睇野咁片面,
要人餵埋資料俾佢食,
對佢不利嘅野佢全部都睇唔到
知少少就扮撚晒代表

張VAN仔圖抄野炒埋一碟當美術佢話BLUR左搵野黎鬧
咁都收貨,我真係好失望
嘗試同嗰隻蠢鳩討論簡直浪費時間
2024仲有荷蘭叻 幾努力死雞撐飯蓋都冇用架啦
你睇下班鬼佬响reddit 同Facebook 講乜
不停重覆穿鑿附會
話彌助收過刀有人工有地方住一定係武士
避開哂唔講佢只係收過把小刀、收好少人工同一間屋仔
講到佢同三浦按針同grade咁
佢其實响車台出哂名
又係咁死拗電車點點點勁油車要末日拗咗兩年
嗰邊啲師兄已經無視佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞