Ubi就近日Assassins Creed:黑武士 歷史爭議再作出回應

601 回覆
5 Like 211 Dislike
收皮啦,反正冇人買
你都係睇唔明,我寫清楚
1. 你見到架車超速
2. 超速係危險嘅,會害人害己
1+2 => 所以個司機係應該畀人屌
對應嘅類比結構,就係
1. 你見到UBI隨便咁處理日本歷史同文化位
2. 隨便處理日本歷史同文化係對日本嘅唔尊重
1+2 => 所以UBI係應該畀人屌

講返你個睇法
1. 你見到UBI Trailer隨便咁處理日本歷史同文化
=> 2. 所以你認為UBI正式版遊戲係好大可能唔會為彌助嘅故事做到深度
3. 你認為仁王有處理好彌助嘅故事嘅深度
2+3 => 仁王個彌助有深度過刺客個彌助

你個類比同你講嘅睇法都唔同結構...
喺1=>2個位,當中係牽涉一個大機會嘅事件
所以我先想對應超速大機會會撞車去MATCH返個類比

如果你覺得個類比難明,咁可以唔理
一開始用DC9超速去類比嘅都唔係我

我嘅講法亦只係話佢99%搞唔掂,姑且留返1%畀ubi爭扎一下
你真係渣撞死人,上庭都可以俾你解釋下啦,更何況架車都未撞
訪問入面創作team有個日本名嘅女人,但如果我冇理解錯佢只係女權撚淨係針對女角俾意見。 而且佢日本名咋,係唔係「日本人」好難講
留俾市場決定就可以
當初維京都係鬧到癲,結果大賣(但應該因為後來勁減價啦)廠商中意賭,咪由得佢賭,睇佢好似迪士尼咁倒錢落海仲好
買家唔中意佢個立場,就直接用立場反對唔買就可以
隻驚日本做背景改亞洲區先有幾奇
另外pr無好到唔代表唔係pr工程
而加擺明係扮哂聽到日本仔意見
歐美地區就賭緊大細
ubi allin落班woke撚到
Reddit 有咁多人撐
d火唔熄反而幫佢做到話題
其實可以有兩個睇法
1. UBI明知彌助嘅歷史係假嘅都格硬講到係真
2. UBI係中咗伏,佢都唔知原來咁多學者endorse嘅嘢竟然係冇根據

前者就係扭曲歷史,後者就係大爆炸柒咗
黑鬼冇經歷架喎,得幾個人目擊信長身邊一隻黑鬼存在見幾特別記低左,係咪同一個人都冇直接考證

就係咁樣留左個歷史空白位,俾人亂咁腦補二創
上面位巴打拉對馬講,我都盡量唔提

對馬個手法係做得好好多

但ac一直以歷史模擬器自居,佢冇得用對馬同一個立場。 但有d好細節素材就算錯左我認為勉強可以接受。 你個team入面專家再多,都唔可能每一件器物都搵個專家返黎考究下,好似方型tatami呢啲已經係吹毛求疵 (不表示佢其他明顯錯誤可以原諒,例如鳥居)
事實係指有歷史事件, 有真實歷史人物, 有力架呢個人存在過.

唔係整個背景都係事實. 睇/聽返佢英文D用字就留意到中間細微分別

下過上面有個話佢宣傳 to learn the history呢一個宣傳位, 肯定係炒車
唔認同係扮聽到日本仔意見
唔知到嘅人就改唔改都唔知
知到UBI偷偷改嘅人,又唔會覺得UBI真心改 (因為英文冇改)

不過可能係冇特別原因,純粹係中文用返日文意思去譯比較近
方型tatami唔係吹毛求疪啦
只要嘗試過跟住實體砌場境
真係去下日本/睇下大河劇,都唔會咁錯

你話要UBI搞啱啲植物嘅時節我就覺得係難咗少少
依類知識唔係個個人都有
乜撚野叫做「唔可能每一件器物都搵個專家返黎考究下」
請歷史專家考證就係確保任何野都符合返個年代
就算天空有隻雀飛過, 都要確定隻雀係個嗰年代係有
細節錯先罪大惡極, 反映佢地求撚其, 拚人睇唔到撚就

日本網民見到段gameplay入面
背景有盞行燈係用左「玄圃瑤華」
先唔講ubi有無事先得到博物館批準使用
玄圃瑤華係1768年先創作, 但UBI將佢整落戰國時代?

咁不如個班SBI白左女人, 將自己整埋落去遊戲入面
著住比堅尼排住隊俾彌助屌啦

依啲歷史遊戲連最低標準都做唔到
你話人吹毛求疵?
一個歷史, 一個細節
依兩樣野你同我求其睇撚住我屌撚爆你
我想講其實你去書局就咁買本植物圖鑑
基本上啲植物嘅季節已經唔會錯

依啲唔係啲好專門嘅知識
連我自己個書櫃入面都有幾本植物圖鑑
仲要清清楚楚寫明, 咩季節係會有咩植物
有冇諗過要所有砌地圖嘅人都有依個知識
同時要APPLY落遊戲世界有幾難
彌助跟信長到本能寺啱啱一年,砌晒所有時節要好高成本
我唔係話每一個細節都可以錯,你提玄圃瑤華呢個就係嚴重錯誤,足夠捉班專家去食屎
以前集集都有考究 有幾集有百科 埃及 希臘仲有教育mode講返佢哋時代文化 突然間日本嗰集就叫人唔好考究
明明以前ubi會拎咩高度還原實物去做賣點
一去到日本版就呢樣唔計
講講下,法國個教堂燒左要問ubi 攞data 參考重建
都唔知ubi 有無棟左法國政府一鑊
以前冇咁多跨時空問題
唔係話唔好考究,但要做到「每一件」都考究,我相信係做唔到,不過有啲自己作死就由得佢俾人鬧啦
買本植物圖鑑drop notes分享俾成team人
會難得過搵一個咁啱係研究日本戰國時代同性戀嘅女人?
想問下,刺客以前嘅作品係咪都有做好植物嘅時節分類?
關於果d唔啱時空嘅物件有樣嘢可以討論下

記憶中以前集數嘅時候佢「好似」有放d唔啱時空嘅野,但會喺說明入面講返

但呢點我唔確定,人老左記憶越嚟越唔可靠
2:08是旦YouTube是旦提都搵到
https://youtu.be/_TCK4g9S4Qo?si=BGBxhnBD4RQiEnb2
問緊植物時節分類喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞