Ubi就近日Assassins Creed:黑武士 歷史爭議再作出回應

601 回覆
5 Like 211 Dislike
屌,呢啲就真係違反歷史事實啦

黑奴喺當時係最重要嘅商品
如果Ubisoft一早講故事係虛構係無咁多人反感。但佢地開頭仲話玩家可以透過遊戲認識日本歷史,咁即係當正自己係真。提出反對Ubisoft講法嘅就係種族歧視。之前有日本歷史學者響Ubisoft forum到講彌助唔係武士就ban咗人地。

https://gagadget.com/en/473955-samurai-is-not-a-samurai-historian-is-not-a-historian-an-edgy-assassins-creed-shadows-scandal-has-erupted-online/

好啦而家就死死氣道歉或彌助係唔係武士有討論餘地。
佢話虛構就連反感嘅權利都冇
因為會即刻上綱上線話你歧視
利申我係
直接社死
但而家佢地講到係史實
畀位我入都有

而如果佢地話係虛構
我至少都只會因為佢係左膠野而唔買
好似TLOU2 咁
但而家佢claim 係史實
我直頭有原因叫啲左膠一齊唔好買
解放日本 from oppressors wo 唔好食左人幾個字

壓迫者呢啲term咁鬼闊,任何一個軍閥窮兵黷武,對人民都係壓迫者,任佢9up
就係虛構
你用ai偷人圖都係死罪

都係個句,咁鳩大間公司,重要話晒都係賣創作(雖然廢),偷人野業界死罪黎
係文科創作點解唔可以

三國演義,水滸傳,金鏞,有邊個唔係基於真實歴史瘋狂腦補

唔好忘記而家係一個戲本,唔係認真學術研究,唔好亂咁類比
你理解錯咗,個講法係
「的士超速撞死人,你可以屌佢危險駕駛+撞死人
但如果的士超速無撞死人,你就唔可以屌佢撞死人

唔應該因為佢好有可能撞死人,就屌佢撞死咗人
亦唔應該因為刺客好有可能冇為彌助寫有深度嘅故事,你就屌佢寫彌助冇深度
你明唔明問題響邊?彌助真有其人但歷史上只係一個小角色,歷史資料唔多,一張A4寫晒有凸。Ubisoft跟Lockley嘅故仔將佢升上神枱成為日本傳說中嘅武士,口口聲聲話係根據歷史。好多日本以外嘅人可能信以為真。就好似啲人讀完Lockley本“African Samurai: The True Story of Yasuke, a Legendary Black Warrior in Feudal Japan"就以為係真歷史。
我都好反感block 人唔俾人講,有自信嘅係可以唔理佢由佢自己講飽佢

不過篇文後半部話「學者」係假嘅,但呢個claim冇俾證據,同真假都好,都唔應該block鳩人
妖魔化嘅信長其實係可以寫做壓迫者
天下布武
火燒比叡山 (佛敵)
自己戲稱第六天魔王

要睇點演繹,依啲位幾肯定唔會跟史實
呢個真,promoting team成班人頭落地啦,懶到仆街
亂咁執素材炒晒車
佢明知係作
唔通通街話人地老母係黑人咩
我某程度上同意你個推論
但換個角度,如果d人玩過三國無雙,知道係based on 三國演義,然後走去睇三國演義當左係正史(都唔少),咁係光榮嘅責任,定係玩家自己嘅問題?
你諗下佢show俾人睇個日本文化顧問係日本古代性別研究嘅學者就知個game嘅重點係邊。彌哥而家gay埋(歷史無寫佢係唔係gay,所以唔違反歷史

至於其他日本文化例如建築,宗教,農業,藝術等hea做就得。
光榮有無大大聲話佢玩家可以透過個game學到日本歷史?
歷史 都係得幾段字講信長公有呢個黑人家丁(?)
剩係三國無雙有幾百條if線同用自訂武將玩已經唔同類型啦 得傻仔先當係正史

日本嗰邊多數都話彌助武士冇問題,係ubi一直宣稱彌助係歷史上係武士,隻game會忠實描寫戰國人物同事件先開始出事.你根本冇得兜,有晒link.遊戲係虛構,同現實唔同呢個講法係而家ubi同d game media先強調.如果ubi一開始冇強調係真實,係唔會炎上.你舉嗰d三國志,金鏞嗰d例子都冇強調係真實歷史.今次事件似netflix套埃及妖后,自稱docudrama但搵黑人做埃及妖后.
成件事就係ubi想加dei元素落隻game,而彌助就fit晒佢地目的.ubi資料搜集團隊太廢令ubi信以為真,加上彌助一直被誤認為係武士,ubi先一直企硬話佢真係武士.同埋講咩"我們的武士"同細節錯漏百出,創作意圖已經好明顯,佢地根本唔care日本,同對馬高下立見.咁你要整隻畀鬼佬玩既日本黑人武士fantasy game係冇問題,但賣返去日本仲覺得人地會buy就真係飲大左.
冇野嘅
而家上面都係話佢超曬速
撞係時間/運氣問題
我地冇人話佢撞死
覺得佢撞撚硬啫
人地話另一架車安全駕駛好好坐啫

光榮寫嘅彌助有深度啲
睇下仁王入面, 威廉同彌助嘅對話
佢地所講嘅武士唔只係身份上, 仲有心態上
仲要彌助唔係著大名嘅甲

但ubi嘅黑鬼就得個歧視兩隻字
件盔甲叫反歧視、把武器叫平權

以上係幫你quote 原本comment

而家得你話佢撞死左人
人地著重
「安全駕駛
好坐好多喎」
呢邊隻dc9揸火箭咁撚樣
我地話:炒撚硬啦
咁揸車是咪弱智
妄故其他道路使用者安全喎

你話:
有機會唔炒嘅
一日未炒你地都唔好屌柒佢撞死人先
佢而家都未炒
你地屌柒佢超速就算啦
做咩話佢撞死人

你拗完未?
你同地平撚討論
係咪會問佢地座山係咪平?
要平過塊鏡先可以claim 自己做地平撚
地平撚都畀你笑死
講埋啲無謂野
小學雞到不能被理解
算啦
你打論文都好
格十幾個留言佢又會再講其他廠就得,ubi ff就唔得
我上面都係咁估
另一邊話明智又得,用埋豐臣季吉背後策劃假說,最後俾德川引張正義開托太平盛世,又係另一個可能嘅故事線

Interview話故事會圍繞京都,安土,「大阪」(但大阪呢個時候應該唔存在),加埋黑鬼最後記錄係本能寺,所以幾肯定故事係圍繞本能寺寫
本能寺寫到悶,希望佢唔好玩爛(雖然機會都幾高)
其他就算,當佢鬼佬唔識野
但我見到有人指出用鳥居做村莊出入口,呢個如果係真就炒大車真係文化挪用,有d認真consultant冇理由錯呢啲咁根本嘅野,希望佢只係dev team亂up
如果你認為依啲小學雞無謂嘢
你一開始#408就唔應該咁覆啦
不如話你一開始就冇get到我講乜就反駁

#444又話
「講真
你係比較理智嘅
係比凡人更有智慧嘅存在
我呢啲凡人來的
都是告退先」
咁你告退未呀?
你岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞