Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
唔會點得醒嫁
父母都唔想仔女醒
個個都話 捱過就冇事 捱唔過就全黨死清光
由細到大 父母 老師 朋輩都將公開試講到係生死邊緣
講既人從來唔會在意聽個個會有幾大壓力

太早同你講定 怕你唔會盡全力
太遲講 又怕你崩潰

我相信絕大部分家長都會揀講大話 等你盡全力

而事實上 佢唔盡力 佢就要用更多既時間去報償返佢當初唔盡力
香港就係個咁既社會 精英制度下 屠殺無讀書天賦既人

確實香港有好多option 但作為父母 點會唔想自己仔女成為人中龍鳳

我覺得要積極反省既 究竟係教育制度出左事
有好多人材事實都係比教育制度累死

反而我覺得大學門檻其實應該人人都要有
科目門檻都要下降
但畢業門檻要提高
咁樣先確保到唔會錯失人材第二次
護校RN好多人爭

EN就門檻低到差唔多人人讀得

關咩瀨唔瀨事正傻閪黎 搵d極端例子就代表屋企因素唔存在?
如果淨係講合格,不如先檢討下中文點解咁差啦
一早細個知道書重要 都係一件好事
DSE完直接出黎做野 咩操重野做過晒 先醒覺 讀書就係為左涼冷氣收人工
你嘅目標只係入大學
人哋嘅目標係神科
個女仔最後入嗰科收緊28分
佢有料考到28分嘅話本身唔讀都入到大學啦
爸打其實有好一大部分人係靠學歷先爬到上而家呢個位。眼見中學畢業or 三大u grad 都有人藍領入手/創業,有人失敗有人成功。你只可以怪香港教育制度無比空間學生多元發展,只著重搵錢科嘅培訓。再講中學都未畢業可以諗到咁透徹,佢就唔洗拍片剖白自己,你都無機會上帝視覺去comment
diu 你老母為拗而咬你食屎啦diu你老母

利申 : HKAL 4A 1B, 好睇唔過眼而家 IB GCE AL 走後門
有你唔知啫
以前網絡世界無咁發達

同埋講以前其實ce 一關洗走咗班人
上得AL 嘅心態同思想上都有準備咗好多
加上以前AL炒咗都叫中七畢業
唔讀上去都有班中五畢業嘅墊你底

但依家成個社會都講緊最底期望,個個都degree係身
對自己有少少要求自然壓力大啲
你考dse已經輸咗一半畀 IB GCE AL
巴打80%係講緊攞到3322再apply大學嘅錄取率?
印象中以前考到大學最低要求嘅考生都係得30幾40%
讀書先最多後門,無野係錢解決唔到,點解會解決唔到係因為你無錢。
投胎計入到香港已經好唔公平

計%唔係大陸印度印尼菲律賓非洲已經好好彩
䀆左力過到骨就夠,其他就睇命數
個老母要適當調節
點睇得出係後門佢哋考番dse咪又係top
人哋28分呀
其實好多唔合格嘅人中文唔差 只係估唔中佢想你答咩寫咩 藍色窗簾連作者都出黎講唔係冇原因
證明佢仲年輕
笑撚死, 仲有人問呢啲問題, 次次解釋都要嘥時間
精英運動員(老豆係教練)
都一堆後門啦
當年AL個同學 conditional offer
全pass就收佢
最尾用埋ielts 6.5頂左個英文F入city
係靠你屋企財政實力
係劏房幾個人迫埋溫書 vs 冷氣個人書房溫書已經係兩個世界
仲未計有錢人可以補習,平時去旅行人生歷經多元化過窮撚,作文都多啲題材寫
窮撚只能靠日校老師,學習資源少一大堆

你去港大睇下私樓仔多定公屋仔多就知
中學程度學歷為止基本上係睇財力,唔係智力
其實都係現代科舉
都係一個俾低端人口往上流嘅機會
有錢有權嗰啲大把後門走
去一轉外國返嚟一樣入到頂尖學府
或者返嚟入大公司,呢樣都係講人脈關係啫
唔止香港,全世界都係咁上下,你屋企窮要返Part time 搵錢已經少左時間溫書,呢個本身就惡性循環(唔好拎啲天資聰敏例子講,大部分人都要時間搵書)
如果淨係講作文

全世考試都有

你科科5**得中文炒我認同你係欠運

如果得啲3344中文炒不如諗一諗自己有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞