Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
CE/AL 係要連續過關兩次
CE 差既連AL 都無得讀呀
比你依啲公屋仔發揮就真係悲哀喇
下面有另一個comment 竟然話CE失手可以考AL
仲話DSE 一砲過難啲,真係笑死咗
自問當年AL 捱得過,冇崩潰冇情緒問題,呢家仲可以同當年成班戰友日日吹水想當年,係咪應該要劏雞還神?
仲要人少咗勁多,由當年考CE 既12-17萬人,跌到得5萬
仲有學位數目比以往多
專上課程總學額預計約45,500個,當中包括約22,600個學士學位及約22,900個副學位學額

以前得15000-18000 學位,無副學士
以前係10爭1,而家唔計副學士只係2.x 爭1,仲要只考1次考試
On9 冇公開考試 玩面試制收生 同印度種性一樣 窮西一世都冇翻身機會
易好撚多喎
你講真定曲
入到u更加多後門,寫paper同考試都係俾錢就得
唔同時代自然有唔同尺度

冇能力定立規則
只有遵從規則

跟唔上就淘汰
邊個年代都係咁
你就真係ON9啦 香港仲可以逆襲上位做中產
大陸班傻仔海歸番黎都係人礦黎
band 5學生日日俾人bully先真係有血有淚
根本係佢自己睇得太高,當年DSE都係輕鬆考,讀咁多年書都考天才波,識就識唔識就唔識架啦有特定考試模式,但冇特定考試範圍既

利申:當年唔求咩入U,只求全部攞合格,根本冇壓力
片? ‎
未到年紀唔會明
亞洲黎講香港算係咁,望下韓國
成件事實在太撚ON9
我當年AL 已經係放棄MODE
去到2 月都冇溫過書
去到求其識咩填咩都入到大學
我果屆仲要係最多人 (最PEAK 果年,前面冇試過咁多,後面已經冇咁多人)
每次見到啲人話溫書溫到點點點都係得個笑字
咁唔係點
唔通成績越差要搵越多錢?
你可以咁應為既。因為香港細佬淨係得讀書呢條出路。

外國就多完化好多。
DSE舊屎冇咁臭
高考仲臭
大把天龍人黎卷鳩你地
但屋企有背景既仔女 除咗讀書仲有大把機會
港大個班表示有錢大撚哂 2024年啦 全世界都係教育商品化
睇嚟你悲哀啲
又冇父幹又冇成績又搵唔到食先會咁講
而家你地睇返轉頭梗係覺得小事啦
但就個學生而言 當下個成績同佢未來掛鉤
點會冇壓力呀 十幾歲細路嚟咋
依家月入幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞