Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
你試下問工人姐姐佢家鄉有無得揀住邊話咁易咩
我覺得呢個係情緒管理問題
呢個世界太多野係就算自己幾努力讀書做野都改變唔到
呢個時候情緒管理就好重要,同埋要學識俾適當既要求自己(唔係話冇要求或極低要求)
否則只會令自己成世人都唔開心/極辛苦
當然可能17 18歲妹妹未必會get到
點易拉低法

三、四份卷都lv4/5

然後一、兩份卷就拉到成科Lv3都冇?
依家咁易入都入唔到即係唔適合讀書,早d出黎做嘢好過啦
嘉諾撒?
DSE已經比當年AL易好多,願意去讀資質差都可能成績唔錯,AL殺既係班超有心讀書但資質差DD既學生,個種感覺先係絕望.....
讀唔成嘅一定覺得eaa迫害加後門狗

但係而家又少左人考好難想像入唔到係點差法
又係呢啲toxic 精神論
「夠勤力」個「夠」點為止「夠」,考到就「夠」考唔到就永遠都唔「夠」?
無限努力就一定入到呢啲說話無意思
提倡呢啲精精論只會令學生怪責自己,覺得係「自己唔夠努力」
但實情係學位數量就係有限,就算你已經好勤力有能力讀唔代表你有得讀,有人成績好過你,個位人地攞咗你就無你。
你勤力時,人地都勤力。
真係叻既醒既唔會讀到咁 捱到上大學 出到社會都捱唔得幾耐
下 咩話
咁你係可能係未成為父母 有d小朋友對自己係極大抱負 你咁樣勸佢反而變得唔明白佢

而佢地既抱負 就係源於社會點樣話比佢地聽

你講既好多路比讀書唔好既人 岩呀 你講得岩
但社會同時間係會對依類讀唔好書既高薪人士戴有色眼鏡
你想做專科高薪 定係 勞動力高薪?
邊一樣野更有前途 更俱可視力 我諗唔洗我講你都知

但專科往往係精英制度 而學生同家長亦都只可以係教育制度上行走

所以我覺得第一件事 廢除公開考試 全民搵自己岩既興趣科目 專科又好 咩都好
更多嘗試 更多人材
你係精英 你最終都會係精英 你唔係精英 你最終都係要面對你根本讀唔黎 要去另尋出路
而我眼見真係好多好有天賦既人 係因為其他不專長拖垮左佢既能力

你讀得 唔代表你做得 你做得 唔代表你讀得
香港對口率已經出事
再精英制落去 只係將更多人材送出外國
一劍勝負呀,所以。。
加乘咗啊未加乖得21
「努力一定會有成果」同「唔成功係因為你唔夠努力」呢種思維係真係害唔少人
you are the mvp
而家一半人入大學已經包埋一埋類似阿康個啲臨考先讀

就算dse唔得
我識人考三次AL先入到大學
識人 入space 上番hku
識人repeat 入非三大之後dean list 上PhD 入ibank

全部都係勤力先做到

究竟邊個諗法toxic?
完全冇關係

每個人看待成績同面對壓力既反應都好唔同

有啲人可能都重視成績,但佢地會覺得炒咪炒
但有啲人覺得炒咗會好大鑊

狀元一樣係人,一樣會有情緒問題

【尋元記】DSE狀元陷抑鬱曾休學 做動物義工走出低谷棄醫科轉讀獸醫
https://topick.hket.com/article/3094171/%E3%80%90%E5%B0%8B%E5%85%83%E8%A8%98%E3%80%91DSE%E7%8B%80%E5%85%83%E9%99%B7%E6%8A%91%E9%AC%B1%E6%9B%BE%E4%BC%91%E5%AD%B8%E3%80%80%E5%81%9A%E5%8B%95%E7%89%A9%E7%BE%A9%E5%B7%A5%E8%B5%B0%E5%87%BA%E4%BD%8E%E8%B0%B7%E6%A3%84%E9%86%AB%E7%A7%91%E8%BD%89%E8%AE%80%E7%8D%B8%E9%86%AB
家陣易入咁多,唔鍾意又隨時可以閃人仲想點
一半人入大學喎

俾啲力水泡都入到啦下話
現在DSE班學生真係虧,以前考A level 果班笑而不語
後天死磨爛磨都未到天才嘅一半
高分低能?
Asshole 狗:???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞