Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
真心個學生廢少少聖保羅個啲都會勸退你
個班人考番dse 咪又係top
明顯唔係窮人
其實係跑道決定未來
考DSE已經輸咗
想當年CE都未識生性比人踢左去BAND3
之後AL考返咪一樣入U做返正常人
依家大學大把位考個DSE都驚
當年中五中七嘅人要考兩次,姐係食兩次屎
dse食一次屎仲想點
真啊,如果你白種黃種入ivy league難到爆

未計又要睇義工課外活動
唔like還唔like

一般DSE生有社會榮譽?有咁多獎?
OLE都寫唔到幾樣啦

運動員都有途徑入大學架

對某啲人黎講,讀書係改變命運
對另一啲人黎講,個title有同無都無分別

2023年4月29日[45],她在香港遊樂場協會聯同香港電台第二台合辦的2023年度「香港傑出少年選舉」被獲選為二十位「香港傑出少年」之一[46][47][48]。

除此之外,炎明熹曾獲得的主要獎項包括《十大中文金曲頒獎音樂會》「優秀流行歌手大獎」、《新城勁爆頒獎禮》「勁爆女歌手」,以及《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》「專業推介.叱咤十大」。

2023年7月,她透過「學校推薦直接錄取計劃」獲香港理工大學提早取錄[28],而無綫新聞《時事通識》單元也以她作為例子[29][30],介紹大學直接取錄一些具有過人才能的學生[31],最終實現了她的理想通過面試修讀時裝設計系學士。[32]
咁點解係佢地唔係你?
以前十分一人讀大學
而家人人都可以讀大學
咁都讀唔到,就注定收皮
「最」公平識唔識點解
真係咩
由幼稚園 小學 中學
你入邊間學校已經係好影響
入名校 師資同校園學習氛圍 對比屋村學校有明顯分別
但首先要屋企有大量資源投入到子女身上先會入到
再講呢個問題又要扯到校網
屋企有能力去好既校網到租樓買樓
住公屋可以點揀?
唔係點解名校果班基本上全部入大學無問題
垃圾學校可能連升HD都唔夠資格
咁點解要係你?
睇咩學校姐
垃圾band5學生梗係唔緊張
果時幾多band 5垃圾廢青??
你啱知識的確冇後門 不過睇你連依度個“讀書”指緊考入大學都唔知仲要屌人老母 你都係讀多幾年先出黎把啦
唔訓練好你既抗壓性, 第時點供樓
你講得無錯,原生家庭幾乎係決定命運

讀書真係最易反cup嘅方法,你係勤力柒極有個譜
讀唔掂咪去做差婆𢭃兩萬六起薪囉,你自己俾壓力自己怪得邊個

利申:n年前課金讀咗個taught master
好彩佢遲出生 咁嘅分 早三五年唔好講入中大 poly都唔知得唔得 唔好再話好大壓力啦 已經好幸福
咪撚講埋啲戇鳩嘢啦
返去入筷子啦
你講得無錯,原生家庭幾乎係決定命運

讀書真係最易反cup嘅方法,你係勤力柒極有個譜
呢個社會夠唔公平喇,你怪得邊個,怪你老豆老母當初生你出嚟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞