Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
屋企有層樓做保安都夠
女生開始時,即表示「近排一唸起DSE,

唸佢老母咩
出路的確唔只一條, 呢個係社會意識形態問題

不過同以前唔同
以前公開試 20%入大學, 80%出黎做野
而家 80%入大學, 20%出黎做野/HD/ASSO

以前做唔到top20%無咩所謂, 但而家無人想做果bottom 20%
香港學生玩中國高考應該50%自殺率
羅冠聰呢屌你老母
幾歲?
睇你睇唔睇得化
心態決定一切
香港已經對女人好寛容
女人都要咁 不如訪問吓男同學
雖然好老屎忽概念, 但而家考生同以前CE/AL比, 學位多咗, 考生亦少咗超過一半, 仲有好多Asso HD, 情況已經好過以前好多
DSE=全部,全部中學都灌輸緊呢個思想
成條關窿數車落去而家已經財自咗

屌 又有幾多股腰斬乜乜柒柒你又唔講
當年冇咁多人會緊張讀書

淨係會考0分都成萬幾人
因為有啲工,你dse考唔好,就一世都做唔到
有啲人係為咗考入某啲科,而你只係想入大學
搞埋呢啲嘢 會唔會高分咗
邊個同你入8大,鬼唔個依加入u易咩

依加個個人目標係3大神科
最公平?低下階層連補習同career path planning都俾唔到
無後門走?閣下知唔知咩叫IB? 知唔知外國留學再回流?
但係......香港嘅教育制度,係令到每一個香港嘅學生都覺得,成績定義你嘅一切,但係其實根本就冇呢件事。

咁佢驚咩啫 佢行另一條路發展咪得
咪證明俾人 睇除咗讀書 佢可以有其他強項同前途
當年我都唔知點解考完CE 再考埋AL 咪又係咁
過咗嗰個階段望返轉頭都係得啖笑
時代唔同
我地以前老豆老母英文都唔識多隻
大把初中學歷已經出黎做野
邊理得我地咁多
而家黎自父母同埋同學之間比較既壓力應該係大咗
不過而家學生又少,出路又廣闊左好多
最緊要升學要揀岩搵食科
比你DSE高分入到三大乞食科咪又係冇用
拍片成本+社交媒體風氣
無論以前CE AL 定宜家既DSE
都係一試定生死
CE AL 要連贏2次先入U 會考過唔到 唔會有之後既AL
DSE只係1次既一試定生死 贏一次就入U
DSE點睇都著數好多
Dse衣加咁少人考
大學咁易入,仲血咩淚
IB係唔係唔洗讀書架?
人地話 最公平
冇話 公平
你要反駁,應該係提供一個更公平既方案

你中學最靚女個件
其實都未必係靚女
可能只係中上
但山中無老虎 猴子稱大王咁囉
你都舉唔出一件更靚,咁佢咪最靚囉

IB 其實hk區每年都係2000人左右考
係唔公平㗎啦
但個數字唔算太過份啦
美國個啲成績佔25%,睇課外活動+推薦信既方式,先令人絕望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞