Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
咪又係個啲course 考同一個牌
我當年3個AL + 中英文....三科AL每科係考6個鐘. 我無讀過DSE唔知有幾難. 但當年中學生得18%入到大學, CE 走左一部份, AL入到大學機會好似得3-4成咁上下. 其實照咁計DSE應該易過CE+AL入大學.
就算大學生都未必知道第時會返咩工(唔計專科)何況中學生,考好個dse 係暫時佢地可以做嘅野
https://www.instagram.com/reel/C4P1qXNIByg/

我就唔信一個人有咁嘅mentality會入唔到大學

自問一世做唔到佢咁勤力
叫佢玩下AL先
你識唔識架BBA LAW = LLB + Business degree,比普通LLB 仲要讀多一年好似。
正解, 有學歷而成功嘅可能係大過無學歷. 唔係話無學歷唔會成功, 但機會會少d, 同走多好多路都唔奇.
讀書已經係最公平
無後門走,全部靠實力

我係針對緊呢個留言喎 咁假證書都過到係咪真係最公平
靠實力先 定你誤會咗啲咩
去外國讀啦
整呢個試個官都唔想自己仔女係香港考
國際學校有個易考啲
AL 10 A
AL真係讀到人都癲
如果你係9月開學先接觸課程
滿打滿算, F6-F7, 唔夠1年半時間, 你就要面對比會考更難既a level考試
當年我老師同我講, 一般學生, 同一科會考同a level會爭兩個grade
而且同屆既對手, 全部都係經過會考洗禮, 篩過一浸既學生
佢用假證書,又唔怕犯法入册,夠醒又過到骨都係實力

有無膽做先
最主要係有學歷, 你既選擇會多好多
覺得學歷唔重要既, 入勞工處個招聘網站度睇下而家請人要求係乜先再講

無學歷, 你既選擇會少好多, 但你願意去搏, 亦可能成功
但會辛苦, 非常辛苦
你要咁諗我無所謂
我都係救得一個得一個
有樣野想補充一下
做生意付出啲成本其實係最高
不論時間,金錢,技術。

讀書就真係只有時間,拎張cert乖乖地打工
當然打工個範疇都可以分高低

中學生未見得太多野
所以dse係佢人生全部
會壓力大同崩潰都好正常,大家要體諒多啲後生仔
咁即係有其他途徑囉 咪即係有後門
如果佢夠薑做咪即係唔洗靠實力 係靠財力
佢個留言係想講靠自己讀書嘅實力

你又扯到去犯法都係靠實力
你究竟明唔明我想講乜
你覆人之前可唔可以睇清楚人地quote咗啲乜先衝出嚟
咁係你淨係計大家身為人既平等
本身男對女既需求就係女性既sexual advantage啦
唔關男人蠢唔蠢事,係天性黎

原始時代男人係野外生存,女性冇乜資源,咁各取所需係平等
但現代女人可以攞到同男人一樣甚至更高多既資源,而女人仲有掌握性揀既權利

女人會抱怨父權,描述成男人控制女人
但事實父權只係極少數既高階男人 vs 大多男+女
而都係因為女人願意為資源而放權,即係女人有份做塑造佢地眼中被男人壓逼既社會
個個都靚女咩

仲未計出面見到既kol同av女優好多都係靠化妝
咁辛苦為咗個國際名校唔認可嘅試
講番轉頭。其實我一直都唔鐘意讀書。
到而家都覺得做野舒服過讀書
好,我認同講緊唔嘢

不過都係個句 Dse 已經係最公平展示實力嘅方法,窮人最易上流嘅方法
真心覺得AL易過CE
CE果時要求係背
AL要求係理解

易左好多
到而家都唔明只係轉個彎黎問D人就GG
不過公平D。AL果時我讀商科
你講既係開業, 營運成本
我講既, 係你決定要去做生意既成本

中學生好多野都無體驗過, 但唔好以為佢地乜都唔識
真係覺得辛苦, 就望一望父母
明白就明白, 唔明白, 我只可以講你好幸福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞