Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
taught master又唔計呀?
查到就話 查唔到個啲呢?
給十九歲的我
無人逼啲平庸嘅學生aim at 三大 係要挑戰遠高於自己能力嘅目標,自己比自己壓力之後鬧個制度?

個制度係唔完善,但你有心讀同埋識排jupas,好難無U讀喎
我呢D老野講兩句
其實唔同年齡既人佢哋面對緊既野都唔同。都希望自己有所期望

1.10幾歲讀書果時希望自己考好D,讀到心宜既大學,學科
2.讀緊U果時所找尋一段刻骨銘心既愛情
3.一畢業想搵份好工,舒舒服服
4.人到中年希望衣食住行搞得掂,兩老可以擺多幾年,小朋友好好讀書

好多人都係咁,因為我哋只係普通人,唔係咩野chosen one, right?

考DSE年齡得17、8歲,脆皮喊下都係人之常情姐,而且你見到佢屋企環境都算唔錯,可能細由到大都畀屋企保護得好好,考DSE人生入邊第一次為自己既人生負責,咁緊係唔知點做啦

到見到你哋話而家多左捷徑入大學,其實捷徑呢就一直都有,我讀書果時都見有人有condition offer, AL 全部合格就係大學讀, 我果時覺得「屌你個閪,條友肯定有D過人之處」。

至於讀書係咪一個公平既方法去決定人生,其實唔係既,佢唔係一個絕對公平既方法,只係相對地比較公平。 因為老豆老母有錢,讀名校,佢一定會有比較多既資源去準備考試,而普通人,窮鳩,差學校就一定會小D, 但咁樣已經係俾左一個比較好既路徑,普通人去嘗試階級既跳躍(有機會。但唔包生仔), 已經係相對公平既機制。因為總唔能夠全部人,同一間學校,當一個老師,同一個坐位,呢個係一個唔太現實既操作。

至於我自己呢,就係而家你哋講既hell mode 度玩既。老豆賭錢老母師奶,自細同細佬訓碌架床,間房30呎。坐上架床溫書

至於成績呢 CE 13分。 AL ABCCE
band 5 中學

而家人到中年。叫做三餐無憂

人生條路點樣走。係屬於自己既選擇,決定,社會認知,並唔係老豆老母有冇錢,讀書成續好唔好咁簡單。

共勉之
睇左band 1 女學生全記錄流出
得hku business 衰懶,正常報master無佢地咁懶

就當有得用假證書係過到

你考試唔叻,又唔夠醒玩catch me if you can就抵死啦

就當有得用假證書係過到

你考試唔叻,又唔夠醒玩catch me if you can就抵死啦係咪啊?
係囉,明明好撚容易D野俾班廢柴講到要生要死真係想嘔
個女仔一考完試就染髮
變到勁mk
咁又點

HKU law出名難讀,仲要逼入PCLL,你就講到去個外國就解決曬所有問題咁。

如果翻嚟讀得掂,證明佢都係讀到書,只係未發力,或者差小小契機未諗通發展方向。
19年前要考督察 3大先大機會
根本就係一試定生死先公平,無論咩人只睇成績,考得好就入到大學。
啲咩有錢人仔女多出路多資源都係廢話。退一萬步講,人哋有錢憑咩個仔女要同窮撚同一起跑線?人哋啲錢變出嚟?早一兩代人辛苦累積財富點解自己下一代唔可以有優勢?
結論,窮撚廢柴要怨就怨自己上幾代廢。想翻身就讀好啲書考好dse,辛苦做種樹個個,第時下一代咪可以贏在起跑線囉
如果佢grad到又吹佢唔脹喎

LAW啲英文廢少少都俾prof 串
其實考試係比一啲“懶人”去證明自己嘅一種方法
適合揀一班無上進心嘅社會齒輪出來

有抱負同叻嘅人係唔需要靠呢個考試都成功
就係唔叻先要靠呢個考試證明自己價值
咁佢都唔使返工

成個人生一開始係終點

使咩落場考公開試
神科non ju都唔係易入
可唔可以學識appreciate人地嘅努力
2000前真係得
就算佢用咩證書入黎,讀書勁唔勁,考試叻唔叻,入咗U最後grad唔到緊係抵死

唔知你想表達啲乜

CityU law輕鬆過3
HKU難好多
佢講緊BBA Law啊巴打
我意思一個人考試又唔得,走精面又唔得,佢讀唔到大學真係好公平
當年AL 都唔知自己點讀到文科望住堆notes 加埋半個人咁高 已經有一科考as
邊有得咁比大學學位多咗但職位數字不變,搵工競爭咪又係一樣無變,換嚟咪就係大學學位貶值,冇大學連入場券都冇有好多本身唔需要大學學位嘅職位而家都需要大學學位,冇嗰啲真係好難向上爬,甚至會比起80 90後難。

老屎窟文化真係代代都有,曾經話人老屎窟嘅高登仔而家都變成老屎窟嘅連登仔了
你講既野, 我就諗返起我舊時我老師同我講既野

書, 係俾蠢人去讀, 聰明既人根本就唔需要讀書
書本上好多知識, 都只係歸納前人做過而又成功既野

做生意, 多數係低學歷既人比較容易成功
因為佢地付出既成本比較低, 所以願意去衝去闖

但出到黎社會做幾年野, 就知道讀書已經係最簡單, 最輕鬆既向上爬既階梯
而考試係最公平既評核方式

讀書未必令你成功, 但可以保下限, 而且好多行業, 學歷就係入場券
無呢張入場券, 連場都入唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞