Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
走後門壓力仲大呀
咪講緊大部分,你拎少部分既人黎講。
低學歷低收入你唔講?
無撚用...而家學校訓練出來既通材
一個poe 頂晒
係香港?IT?
厲害

我都係公屋窮人,算係最窮嗰批,大學full grant full loan
好多年前畢業,係英國faang 做緊SWE, TC 唔錯,但稅真係好重
唔怪得人, 若果想做公務員, 你大學張cert一定有用過你其他野, 好多老細剩係識三大, 唔係話其他渠道唔得, 但搵第一份工儲經會難左, I大張hd唔駁上大學其實係廢紙
中大要同時睇ce 同al
50/50
證明讀書都相對公平同易上流 加油
我一樣係家長小學都未讀完,唔識講道理,剩係識打同鬧
我老豆加埋爛賭,一心情唔好就搵人出氣
我都同意
如果自己唔係叻同醒
更加要讀書
講到尾男女不平等絕大多數係男人自己搞出黎

極度認同巴打你呢句
咩女權當道 全部都係你地班賤種港仔寵出黎
肯努力一定有個保障
而家網上仲有youtube 逐條題解
不過考評局pk 到封殺herman yeung 既免費題解,間接封埋窮人既資源
你知唔知會考果關foul咗幾多中五學生
十幾萬考生淘汰一半有突
呢批人冇資格升中六 邊得黎中六七再上AL

定係你講既失手 係目標拎30分
但出黎20分果啲人
咁呢批人或者真係原校唔收 要轉校讀AL既
屌女屌到仆街可以

人人做trader日日賺
呢個人板
靠IB入港大讀Law讀完出嚟做歌手
連登仔成鳩日批鬥佢
當年考dse真係wfc收左皮去左讀asso
大把路揀
儲兩三年$? 我當時就繼續m.phil 可以有studentship 同scholarship 頂
冇師兄咁勁攞到scholarship, 做多2-3 年儲錢, 到時候個opportunity cost 更加大, 應該喺香港讀個part time master 算數
相對最公平
人脈 見識呢d有錢家庭贏你幾十條街
戇鳩
等自殺先開始幫咪遲囉
但十年後睇番,感覺DSE只係人生其中一個階段。無當年睇得咁重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞