Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
咁智商同樣貌都係天生
其實都係一樣叫做唔公平, 無話邊樣係最公平
本身就無任何野係公平
又要讀U, 又要怨DSE

唔同意成績定義一切(錯別字都唔屌你啦), 但你首先定義左自己一定要入U

即係你想要U LIFE, 但唔想努力溫書

俾你讀完U, 你又會想要穩定收入, 但唔想工作

俾你搵到份筍工, 你又會想個個月加人工, 但唔想準時返工最好可以早退

俾你做埋老闆, 你又會想啲客求你賣野/服務俾佢, 但唔想去SOCIAL

俾你做埋特首, 你又會想得到集大大讚償, 但唔想成日上京去述職

連想中六合彩, 你都唔想拎10蚊出來去買

係咪我地太錫仔女啦? 攪到呢一代人合埋化不勞而獲思維? 食得鹹魚抵得渴? 呢家連鹹魚都無人醃了
咪再散播呢啲on9思維
大把人炒咗過幾年咪又好地地
搵到自己條路咪ok
事實係中學生無體驗過對社會嘅認知就無成年人咁多
所以先叫體諒下年青人

唔明你講咩成本
我講嘅係做生意overall嘅成本
門檻一定係高過走去讀書打工,如果唔係你都唔會講讀書已經最簡單
可能巴打開左竅 文科完全係測試腦容量 仲要練手速同隻手體力 個陣除左背 仲要一路背一路抄
誰都經歷過~ 那個沒有~
依家dse升u都易左
而且讀大學已經好多途徑, asso HD 讀2年
係要多d時間,錢同心力
但起碼叫最後讀到大學
當然如果aim DSE 一take pass既話就要努力d啦
但aim讀大學既話就唔洗比咁大壓力自己
我當年A-Level 全香港只係得兩間大學,我屋企環境比較差,人又多,當時讀書一係喺床上面、一係走廊、樓下公園或者後樓梯讀,但屋企有樣好,阿爸阿媽睇讀書成績好重,所以唔會話叫我哋唔好讀早啲出嚟做嘢,不過就會因為成績畀人打到飛起,咁咪硬住頭皮讀
你連ugc同jupas都未分得清就出嚟串人?
依家政府迫醫學院收咁多non-ju?
依樣真, 我當時讀 band 5 中學, 全班得幾個人會努力讀書, 希望上到 AL

最後得我1個工科+2個商科升到中六, 其他百幾個人都係中五畢業
咁少人爭都大壓力 頭兩屆dse果啲點算 更唔好提a level
因為有方法去讀
果時有一日屎忽癢去睇D past papers.
突然發現其實年年都係問果D野

學校之間既差異其實就係教你點答題同埋點審題

出到黎社會人同人就係點問野同點答野
師姐係咪仲要分中大同港打入學試果個年代
果個年代D人真係又keen. 環境又tight
認真講
係唔係教育制度灌輸讀書就係一切比學生?
唔係 而係個社會根本就係咁
讀大學當然唔代表你有幾勁
但大學都讀唔到 一係你就無心
一係你就真係廢
你憑咩去叫間好嘅公司請你?

當然 唔讀大學都有大把出路
亦會有人係好成功
但唔大機會囉
更大機會係會去左做藍領辛苦工/搵得少

社會上有競爭其實好合理
以前動物時期就係鬥大隻鬥好生養
依家文明時期就係鬥聰明鬥智力
中學生最好返下啲垃圾工pt體感下
之後就會笑住返去努力讀書
上面勁多廢老言論
"我o個時咪又咁咁咁, 而家d後生小小壓力都頂唔順"

年輕人o既壓力邊度o黎? 其實咪又係大人畀出o黎
唔讀書唔學習先蠢
冇事冇幹去reinvent the wheel
成功嘅人都係站在巨人肩膀上
嘩你咪又係片入面講既考試成績決定一切

人地阿康有踢波 有玩試當真個活動 學到既野又係咪一定少啲先
中二病白痴仔
不過咁 考gce/ib果班人有家底 普遍本身實力/智力基因都比較好
我啲大阿哥,家姐就當年分中學會考+中大和港大入學試,我就係中學會考+A-Levels+HLE,後來A-Levels+HLE統一咗

每個時代都有唔同嘅人,但係做人最緊要有個目標,知道條路點行,最緊要知道人嘅生命限,冇太多時間畀你浪費
全球學歷軍備競賽係咁架喇
你啱學嘢唔一定少左
不過佢都無怨dse難入唔到大學,係自己放棄咁多年無認真讀書
我呢老嘢又可以分享下畀大家,我細過屋企好窮,但係做人千祈唔好諗公唔公平,因為真係控制唔到,越諗只會越灰。盡量保持敬佩其他人嘅心,一個再差嘅人都一定有自己嘅長處。無論面對乜嘢困難,保持好心態,有困難嘅時候只係問自己「做定唔做」。做乜嘢都好,千祈唔好有太多個人情緒,理性主導,咁樣人生就容易行落去
多謝師姐回覆。
不過時代唔同啦,讀書果時D同學都係平均地窮/普通家庭。 但有錢果D同學又會同我玩既,果時成日都好開心有得去同學D別墅度玩。學識踩單車好多回憶。

真係同埋冇話葡萄人地點解有錢。只係覺得好開心同學同埋佢哋父母都冇話唔好同我呢D窮撚玩,果時仲打黎問我「考完試啦你哋,你會唔會上黎同xxx玩」。我放低錢俾你哋。

果時auntie 放低500蚊俾我哋食pizza(廿幾年前), 已經夠我開心成個月

所以可能咁我冇咩因為環境唔好而自卑,亦覺得人地父母有本事好叻。到我大學畢業出黎做野仲成日可以請教佢哋點樣做野。有咩方法做好D
其實人同動物有天性係有好勝心,因為無好勝心人類會餓死

又舉個例子何詩蓓又係大人迫佢游咁多?唔好玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞