Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
以前班80後90後讀3AL
朝早考3個鐘 下晝考3個鐘
仲要當年得十幾% 考生入到大學
入唔到三大/ poly 三寶 = 垃圾

咪又係咁過
而家易左超多
以前有兩個考試緩衝下, 唔使一嚟就考大學, 會考衰咗都仲有得救
我自己都受惠於呢個制度(睇我會員名)
到高考嗰時已經well prepared好多, 或者已經知道自己適唔適合讀書, 有晒後路, 認命出嚟打工

而家美其名334, 實際上係6+4, 初中去高中無乜人dropout
有好多唔適合讀書嘅人上咗嚟一齊考, 對呢類人嚟講考大學嘅壓力實在太大, 而佢哋亦無自己唔啱讀書嘅自覺
加上學位太多, 人有我有嘅心態會更嚴重, 「連大學都考唔到」 呢個標籤會比以前更痛更具傷害力
副學士嘅盛行稍為緩解咗呢個壓力, 但對一啲自尊心強嘅人嚟講可能用處不大

DSE個制度對叻人嚟講就無乜影響, 但現實係蠢人多過叻人, 自然造就到個氛圍係好大壓力
隔住個mon都聞到陣廢老味
CLS 有幾血淚呢?

中咗六合彩頭獎跟住同人講咁大筆錢我每日好L,辛苦咁研究點駛

我變咗好L鬱
咁連勤力都無,打工都死啦

舉個例你唔想做打工仔做裝修做freelance唔勤力邊夠錢落袋?
打工仔唔勤力點上位?
師兄你似讀唔到出到社會又俾人睇唔起打份牛工先再黎眾人皆醉我獨醒
洗乜咁辛苦, 去外國求其讀間野雞大前途仲好過80%香港大學生
如果你淨係覺得考試讀書已經係好唔公平

你出嚟打工我驚你喊
你係咪真係覺得 邊個在乎?
事實上人地講冇所謂 但心入邊已經有個答案
睇下社會點樣看待就知
醫生非禮 緩刑 罰款
地盤 藍領 立即判刑

事實唔單止睇法 社會都話比你聽 專科白領係俱有不平等優待 如果一個小朋友或者仔女。佢咁樣問你 你會點樣答?

但我講緊既係 降低門檻 比更多既人試專科 唔會喪失人材
冇左公開試壓力已經細好多。門檻更低 比更多人去試 畢到業 為社會帶黎創造力
隨自己興趣去讀書係確實會提高效率同生產力
同時亦都提高公平性

但香港社會唔打算公平 因為油水係某d人眼中 要代代相傳
所以講咩都冇用
俾你係老闆,有100份cv send 過嚟,你都會先揀啲三大過嚟in 架啦
有好多時間逐個見咩
每個人都有自己嘅成本,冇義務特登花多啲時間去挖掘你嘅優點,你要做嘅就係盡可能表達你嘅優點出嚟。
成績係其中一樣,你學業成績唔得,咪用技能類型嘅證書、義工經驗嗰啲搭救囉,依啲其實都係你嘅成績嚟架,不過唔係學業咁解姐,但咪就係大家口中講嘅「能力」。
老實講,如果你份人肯磨爛蓆
出嚟搵食衰極有個譜

如果又廢又懶點算
IB 咪一樣讀六科,仲要科科都要寫論文,分分鐘仲大壓力過 DSE
識人讀到厭食

我IB全級倒數第一
仆街依家大學有眼耳口鼻都入到都講到咁辛苦
夠唔夠咪就係睇你資質
資質不如人就要將勤補絀
唔係話大家一樣努力咗咁多時間就係夠

我都明白成績唔係一個完美嘅能力指標
但係如果真係你咁話能力不足而成續唔夠人好
咁何來有自信話自己努力「夠」呢?

一係就認清楚自己能力所及之處唔係讀書方面
考試就係要分別讀到同讀唔到書嘅人
勉強自己入到去都只會係更多壓力同痛苦
大把中學果時中遊
去一轉英國入神科
唔好話後尾發力
我又唔信本身5-6年都係中遊份子
發一發就突然變精英
仲要唔止一個
係大部份去英國嘅都係咁
『在香港讀書,DSE的成績定義你的一切』

收皮啦,係香港用成績定義一切先最公平,窮人唯一翻身可能性

用英美個套,有錢人只會更屈晒機,讀private school,屋企人俾天價學費,輕輕鬆鬆玩下馬術呢類貴族運動,再學校+運動分屈入名校

你香港再有錢,想入本地大學都要讀DSE/IB,都係要考試

有錢人多資源,一定點都easy mode,但香港已算不公平中最公平

講到IB好易咁
入大學難左

但精英科都係得咁多
入medic邊會易左好多

以前入medic 無而家咁難就真
On9

IVE FD> IVE HD> Top/Up Degree

DSE咁搏是做乜9

除非係想讀醫科/律師果堆姐

腦殘既都完到HD掛

搵份20k+既工相信唔係難題
聽聞當年万刀甲係AL全E入HKU
坐這山望那山一事無成。你要教佢嘅應該係情緒管理。讀好書大把得著,只係香港教育制度唔好
我都唔想成個廢老咁,但而家入u真係已經好簡單
中文得兩份卷
通識/公社得pass or fail
學位幾乎多過學生
就算係入asso 再駁上u 都好簡單...
除非你係精英要爭入神科,否則真係easy mode
100%認同
DSE玩法已經最公平
以前係gbus/qfin個d最難入 因為個時金融好 base已經高 年尾bouns又幾個月人工
退而求其次都有law/其他商科 同埋當年allied health人工並唔吸引

而家allied health個幾科pt ot rd mls st都好難入 因為個個都想要穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞