Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
又o黎何詩蓓

"點解人地得你唔得呀?"
你讀書都可以用錢buy easier way 點「最」公平
咁公平你讀多啲書先啦
人地講大學易入咗你就講揾工難咗
有塊閪已經贏在起跑線,考得幾差都仲有做電子雞呢條路
咁有無另一個方法好過讀書考試?IB你估真係易?只係香港讀得都係最勁個班
無話無努力
宜家係討論緊後門
同埋比較唔同制度需要多少努力

俾同一個努力
你話GCE定Alevel 好grade d?
我當年12分
以前又要考ce又要考a level 嗰班友咪要跳樓
點同 以前讀唔到書好平常
冇料既人淨係識complain
香港讀書環境已經算好公平
工程/it曾經都好難入
屌你班垃圾
又依樣又個樣
考個試又話驚到失禁
以前d人考a level咪仲撚難
屌啦星係到講經
她捱至應考最後一科,終於崩潰爆喊作出大控訴:「點解要用成績定義一齊!」
依家啲記者係咪小一就做得
坦白講 無人考晒兩邊 答唔到你
但gce ib爆分嘅都好勁
大學見到嘅都好sharp醒 仲未計英文lark lark聲
我淨係想講,壓力唔一定係大人嚟

我讀書壓力都係純粹驚無大學讀中五打廢工無錢洗
負評應該係畀後面嗰句啫
喱班經歷過covid三四年去考DSE嘅人,少咗番學同同學面對面相處嘅機會

近幾屆冇穿冇爛冇情緒問題,我都覺得勁過你幾多粒5**

以前考公開試成班人一齊溫書,一齊食完飯先再去補習補堂,幾夜都冇所謂
好多壓力都係成級人一齊面對

成績差唔多嘅人會自動埋堆,大家對公開試嘅目標唔一樣,圍爐取暖大家壓力都少啲

近幾屆都係輸在梳理唔到啲情緒

以前末代AL加第一年DSE夠競爭大,但起碼大家都知係因為人多位少,一齊大班人一齊面對,考衰咗都有大把人陪你

過多幾年,我都會話考生少咗應該易考咗
但最近幾屆考生我會表示同情
你有呢個恐懼, 咪就係因為大人設計左呢個遊戲規則囉

"你而家辛苦d讀書, 第時條路就好行好多架喇"
預左俾人話廢老, 我細個都係住公屋, 小學返屋邨學校所以唔會有自卑問題. 但到升中, 我阿媽來個跨網送左去何文田讀中學. 啱啱入去第一年先發現自己屋企到底有幾窮, 同英文能力差過同學幾多(好多人英文小學, 我就中文屋邨小學). 入去小學前三名, 一嘢上學期就去到40幾, 跌出所謂嘅精英班. 嗰時都會覺得係世界未日咁. 之後阿爸基本小學都無讀完, 剩係會鬧同打. 自己又自專心好強, 自己屋企已經窮, 讀書已經唯一可以拎返自專心嘅嘢. 結果一口氣就追到中一到中七都可以年年全級前三名. CE + AL入三大. 壓力可以係好負面, 但都可以係正面. 升U都係, 以為自己好勁, 點知人外有人, 天外有天. 跟住先認真去追返個first hon. 其實應該係而家環境同選擇多過以前. 同埋家長有學識, 唔會剩係打同鬧. 唔讀書就一世窮基本上係我個年代根深蒂固. 而且而家小朋友多左見識唔會盲目相信以前嗰套. 例如我第一次坐飛機係讀碩士出paper去conference. 根本就係大鄉里咁. 好難直接比較, 我只係想講世界本來就唔公平, 要打破呢個不公平向上, 係每一個時代都要付出好大嘅努力, 同決心
垃圾就返垃圾桶啦
每個人都經歷過會考
大撚把人過會考炒a level
咁又點?

唔好係垃圾堆入面搵認同感
依家資訊發達咁多 唔識又易搵到野
數學唔識又有YouTube 片教你類似既野

以前買部字典機都要3000蚊
好多人屋企電腦都未必有
要真係去圖書館搵野睇

以前生活咪仲難捱
又唔見以前班人失禁瀨屎瀨尿?
你個comment前面個part on9
後面個part嘔心
唔洗死撐

客觀事實統計處有寫,中學學歷中位數月入得16000,大學以上係30000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞