Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
成績唔一定決定到未來
dse考唔好咪去走後門
係啲on9父母係咁俾壓力俾仔女
搞到個女以為考唔成dse就渣兜咁
你show人工呢個包含咗好多因素
我講得唔清楚 係想講受到同等教育嘅機會
而佢哋受同等教育水平但係自己唔去爭取或者爭取唔到更高嘅待遇
咁就唔係淨係教育系統嘅問題
咁而家網民咪教精佢囉
可以走後門果班, 係唔會有壓力, 香港考唔上, 咪俾錢去外國度讀
但係無錢果班考得唔好, 後面條路一定難行好多
連 DSE 溫溫下書都可以精神崩潰
條女往後幾十年身邊嘅人有排受
專做囉

最多平啲

總知所以女人都係雞啦
藍色的窗簾呢單嘢無乜說服力。你唔會知道作者受訪時有無立場,佢可以因為唔鐘意考評局/政府而專登否認。文人/藝術家亦好常會話自己只係隨手/即興。

藍色不嬲係憂鬱嘅符號,配合內文得出呢個答案好順理成章。就算你翻譯試題拎去問鬼佬都會有人咁解讀,呢個符號係世界性,其實幾老土。

再者,文學賞析本來就係「作者已死」,你唔會問米叫莎士比亞開估。作者原意阻唔到大眾自由解讀,重要嘅係推論同理據。言之成理就算你答其他嘢一樣有分,讀文科大把人拎A答案都同marking scheme 唔同。

Btw對「好多唔合格嘅人中文唔差」有保留,點為之中文好?
呢班後門狗正仆街
走後門入大學就感恩daddy mummy 課金 然後靜靜地算
佢哋反而聲大夾惡 唔覺得自己係玩easy mode
但係又有樣嘢叫「承先啟後」「思而不學則怠」
唔讀書,你可能發覺自己巧叻叻「創新」完點知係reinvent the wheel
好多人因為公開試搞到有抑鬱,下半世都同呢個病糾纏
呢個真 正常iq 唔洗溫都25分啦 普通智力測試黎
Just the beginning其實根本唔應該岀世
公開試 大學畢業 工作 買樓 結婚 生仔 全部都係scam
有父幹當我冇講過
所以我贊成以前精英制,宜家係人都大學畢業,搞到學歷貶值個個都要花多4年讀書+十幾萬學費。

反而以前,18歲中學畢業已經有份decent工
其實ib有咪有錢就揀得
冇見過
身邊好少人中五畢業
大家都係努力
只係努力嘅人唔同
其實不論DSE又或者IB去到高中都係要考試,全世界都係有不同的考試同測驗,只要努力過,放低個心結就好了,唔好去強迫自己一定要有好成績,考試同成績講到尾是一個篩選的方法,比適合讀書的人才繼續升學
其實全港大學都係,私樓仔》公屋仔
係撚
當年中化 把垃圾改卷老師唔啱聽/唔理解/唔深入研究
就亂鳩咁比分
好似最後2A1B 唔洗比中文科種垃圾制度玩死
作完篇文 你冇時間同作者研究佢點解咁寫
學咩人比分

好心你啲文科人就理性少少啦
你地個評核制度係有fundamental flaw架
入撚左中大, 但考時日日話衰晒
收皮啦,你去睇醫生咪又係要個高分嘅醫生

搵到你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞