Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
你post呢個就啱啦,美國考大學仲撚唔公平,無家底黃白種勁難入Ivy,又貴又少工要大學學位

香港已經係公平勁多
以前中七畢業考到督察唔係無分別
點解佢地咁困擾喺DSE度係有2大原因,除左上一代既壓力之外,一種就係佢有想入既科,要高分先入到
另一種就係冇想入既科,暫時人生淨係得讀書呢個項目,所以要完滿自己個讀書生涯,要自己入到U,呢個問題係出自個學生冇興趣冇目標冇自己想從事既行業
所以中學時間發掘自己既興趣特質都好重要,知道自己想做乜唔會困喺DSE度
Dse 都咁,要佢考當年既a level 會點
咪on9
其他唔講,就講轉校插班
一d出名教會學校,你屋企人有能力問到當區牧師同你寫推薦既,點都易入過on99就咁遞表既
由出生一刻已經唔公平
香港考試制度係有利於女性
早熟同背野能力問題

數理上男性強d
背野方面係女性優勝
香港大多考試都係靠背
公平? 贏在起跑線呢個道理你明嗎
你真係窮人想翻身考好個試已經入到u
香港唔似外國又睇eca又睇義工,家底或者咩捐款等等
行dse路只需要考好個試
我覺得對窮人黎講已經係好平等嘅機會
至於咩屋企窮到冇位溫書呢啲就冇辦法架啦
唔通整個統一自修室全部人淨係可以同一時間地點溫書咩

而且現時學生數量減少,收分已經一路跌緊
天資正常嘅窮人絕對係可以靠努力拎到高分
講真大學位加到台灣100%咁好唔好?
咪又係成班廢人TSMC 咪又係請台清交個堆神人
咁係怨你老豆老母廢唔係個考試問題
有咩國家唔係”一試定生死”嘅玩法?
仲要香港都算多路線俾你衝返上大學,
大陸高考仲人間地獄,
單係生為北京人上海人嘅優勢已經大過全國其他人
依家阿豬阿狗都入到大學
入唔到即係豬狗不如

你諗清楚啲
段片算有心 佢考完dse 大半年仲肯面對考試果陣的頽樣,剪返啲footage出來
佢的情況的確就係叻果批學生的寫照,全個人生放學後就係溫書溫書同埋溫書(或者做緊其他野的時候無放入去段片)。
大家都知唔係個個都想去面對dse ,但奈何大家都係焗住去面對dse
人講後門班小朋友又跟住講

不如試下做份IB英文卷睇下識唔識
英美真係多啲家底,未計班印度痴線佬食字典
大陸高考又難又競爭大

DSE比較下真係好公平
影自己溫書
why not both
至少唔會一同人講啲認真少少嘅嘢就無貨
無錯,而考公開考試已經係一生最公平個件事
比錢買流嘅證書都可以入到xgu
你同我講公平無後門
你係蠢定係on9?
而家d 00後真係唔捱得
少少野就叫生叫死
btw 個妹豬幾得
以為流出啲咩

Slut 人
唔好攞on99 taught master嚟講啦
加上虛假文書要坐架
唔好衝出黎柒 UGC個quota唔係話加就加,要鬧就鬧政府
你又知UG無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞