Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
教育真係害死人
如果幼稚園就教投資
中學就可以退休
都唔止港大
三大都係有家底既佔最多
統計數據都出埋
咪玩啦呢啲有爭議題目佔得幾分

最多搞到你*唔到

但唔會令到你lv4以上水平變到得返lv2囉
雖然我唔明點解會有投胎呢個選擇,
因為一般概念下,
投胎係人人概率一樣嘅抽獎。

我覺得值得大家思考嘅係,
讀書冇想像中咁公平,
好多時係同家庭嘅社經地位掛鉤,
所以唔難理解點解好多人覺得讀書唔公平。
https://www.hkcss.org.hk/4張圖看懂青年就業與教育不平等撰文:趙永佳、黃/
大公司請人,金融業個類一定係請家底。
「最」公平點解先?

讀書已經係窮撚最易反Cup嘅方法
根本無一樣絕對公平

所有野都係相對之下作出既比較
你可以讀下一本叫「裝睡的人叫不醒, 再不清醒窮死你」嘅書

當不公平的現象激怒了你,當你四處高喊「我需要公平」時,請先問問自己,如果占便宜的是你,你會抱怨自己占便宜了嗎?

換句話說,你要的公平,只是在怨悔自己沒能得到而已,只是希望得到的比付出的更多一點罷了。誠如韓寒說的那樣:「痛苦來臨時不要總問:『為什麼偏偏是我?』因為快樂降臨時,你可沒有問過這個問題。」

事實上,從出生開始,每個人都會面對各種各樣的不公平。人的一生,就是用盡自己的全部努力,將這本來傾斜的世界慢慢扳平的過程。

自身條件不夠好,要麼就努力改變自己,要麼就學會自我解嘲,有的人偏要跑到「高富帥」、「白富美」的面前叫囂:「有錢你就了不起嗎?」「長得好看又怎麼啦?」「你這種人不懂生活的艱難!」

窮和醜不可怕,可怕的是倚窮賣窮,倚醜賣醜;活得艱難不可怕,可怕的是活得難看,還想讓別人也一樣活得難看。
想講依家dse 易入大學好多
無讀書能力就出去做野啦
都講到口都臭
你係要討論倖存者偏差既
咁點解唔拎班無讀書發到達既人出黎講?
唔係無用,係睇你點運用
洗撚補習
唔會掛

我以前幾條A

出黎做野大家咪又係話成績唔仲要
經驗 溝通etc 下省1000字

上司咪又係濕鳩城大,poly, 澳洲仔/女

讀書勿太認真
佢講緊閱讀

依家兩份卷就難講啲

但過去十年五份卷都拉唔到個3似係條友平身中文水平都係差多過人地玩鳩佢

太多人混水摸魚喇
你睇佢唔好,但佢地個環境可能壓力仲細。
Band 1 ?
我睇到佢一開口講英文就明白點解佢咁驚..
公道講 人地後尾發力唔得嘅
以前都有人ce 十幾分 後尾al兩三條A
唔通又話al無公信力咩
弱鳩智
我見某國用錢買學歷
邊洗讀書
如果係天才先會更加努力,只係靠小聰明成功一兩次就以為自己好勁果d係蠢才唔係天才
投胎到嚟香港已經係好有運
多撚魚,現實就係咁架啦
大家咁話啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞