Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
一半人入大學唔代表你係50%機會入到
仲要睇你想讀同同啱讀邊一科
其他科有位,但你無興趣無能力讀,所有科加埋平均50%機會入到都係唔關你事
年中不少人勉強入咗大學先發現自己唔啱讀,又係退學
入到大學唔係終點
唔啱讀,入到你都要嘔返個學位出黎

你識人入到呢啲咪倖存者偏差
有人入到唔代表就無問題
而且直入U既體驗同人際關係 同你要repeat 或者senior entry 完全唔一樣
Repeat花既時間比直上既多,呢一點已經好唔同
根據PISA香港係全世界最少受家庭背景影響
所以呢幅圖唔適用於香港
其實個問題係。
一個小朋友,17、8歲
第一次為自己既人生負責任

同步地又付出左好多努力同時間
但同時又面對住好多不確定性
唔知點樣去handle 咁未原地自爆崩潰囉

就好似好多人。做好多research。去買股票,
又可能做左好多準備去pitch客
又可能IT佬寫code 唔係個客UAT 過唔過到
就係面對不確定性時候既不安囉

真係好奇怪,好多人自稱強者。
FG 50K既人中龍,反而需要提升向下兼容既能力。

閒話一句咁講,「我覺得佢好脆皮。但我理解同明白點解咁脆」😂
你入大學咪又係為咗搵工,咁易入咗咪即係入唔到嘅成本再大啲囉咁簡單嘅道理都唔明咩?

以前啲人讀唔到A-Level咪直接出嚟做嘢,大把工唔要求大學學位,反觀而家周街都大學生,讀唔到出到嚟咪乞食,自然怕考唔到嘅壓力都會大好多啦
時代唔同。又唔可以咁講既。
以前成日都有CE,AL炒左跌樓

但而家好少有呢樣野
唔同年代既人會有唔同既煩惱

用舊concept 睇新野總會有D 格格不入既
試下代入下唔同既人。了解下點解會有咁既反應
會有趣得多。咁先可以不斷進步嫁麻
淨係英文都死撚得
有爸爸嘅點計
IB 狗表示你要我考 DSE 嘅話分分鐘唔合格
你係咪覆錯人。。。。
有錢點解要讀medic?辛苦自己。不如讀BBA 入ibank 好過
對我嚟講 IB 易過 DSE 好多喎
不過 GCE A level 或者 AP 可能再易啲
(利申:may 2022, 39 分)
你仲未move on
ibank早已大勢已去
一黎cut緊人手
二黎請大陸人個比例越來越大 香港人越來越minor
其實認真問 點解咁多人都睇重dse 啫係你盡咗力夠分入大學當然好 但你fail咗都大把渠道入返大學 唔係話唔需要努力 但你問心努力咗都fail咁讀asso hd嗰類入返大學咪得
其實唔洗好唔好勝心喎
香港入大學咁多條路
17,8分就入到水泡科
十年前?水泡科都起碼2頭啦
依家仲未計hdasso讀
想做精英就返深圳讀medic返黎香港直接執業
世界唔同左,唔洗咁大壓力既
連登大多廢物柒毒
媾唔到女就遷怒女性
又用呢啲極端例子,事實上社會成功嘅人大部分都係學歷高
DSE都咁
係 愈有錢愈公平
影響事實上係存在 只不過未去到美國嗰啲咁癲:-

會唔會太weak
sorry 我覆錯人
師兄唔好意思
鬼叫你屋企窮
有錢仔女一出世就有人教2文3語 讀國際學校考ib 努力考就上到劍橋哈佛 讀唔成都可以去外國讀雞大 返黎就可以讀返港大或中大 讀完出黎做某公司經理
唔夠有錢又讀唔成書咪搵一技之長 出到黎社會都搵到錢 不過要唸下點用技能搵錢姐
單純係學習上, 而家呢個世代既學習成本真係低好多
好多野, 係網上都可以搵到資料
連英文, 網上都大把片俾你練聽力, 連中英字幕都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞