Band 1女學生 DSE血淚全紀錄流出

638 回覆
84 Like 344 Dislike
閱讀理解0分?
我講緊既係「靠實力」嗰part
言之成理點會冇分ok
知你讀好多書啦

人哋討論緊公唔公平
你出嚟講努唔努力
其實無關係架

仲要你本書仲要話世界無公平
你仲可以拎嚟做支持自己嘅論據
讀咁多書都唔知你係咪走後門
如果你話入神科輸俾IB 少少都叫有得討論下
入大學都無offer得3344啲考IB影響得你幾多
就算睇埋家底都已經最公平,窮撚有得考有資格讀,夠勤力一定入到
班人係呃啲冇睇過份卷既人

好多題根本就啱就啱,錯就錯(譬如文言虛詞)

仲有作者話難到佢都唔識做份卷
緊係啦作者落筆嗰陣點會句句都諗點解要咁寫
好多文學研究都係後人從作者背景同歷史背景去推敲

唔好講寫文,動漫同電影都係咁
你唔係唔知marking scheme有呢句下話?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2853540
佢個source係生果但開唔番 你source呢?
又親眼見? 咁我都親眼見我同學25分但中文2入唔倒囉
因為函蓋整個人生 所以加落去
無得控制既情況下投胎係最公平

撇除投胎無得揀
其餘由出世到入棺材人生各階段

其餘你可以話全部同投胎掛左鉤

但讀書轉賽道跑已經係最快捷上游既途徑,完全無資源咁無得講,有能力又揀岩科(賽道)踏入社會競爭未來20 30年既資源係最快

父幹唔使讀書工作果堆outliers係投胎既一群 無乜好討論
佢哋好明顯係其他3344,中文2,然後畀個理由自己賴中文賴dse事實就係大學收生資料有考生其他5-5**,中文2都收,不過考得差嘅不願面對
佢地覺得媳婦解作妻子都係言之成理

係eaa逼害佢地
邊個叫男人基因性慾主導
男唔鹹濕溝女
就唔會有下一代

女又唔會主動溝仔
睇啱主動得嘅都係top條件男
個d條件又唔缺女人

當然人類少d係好事
咪係言之成理呢啲題都有一半分啦
點會3都冇
真係唔覺有咁多考試技巧
你啲井底言論真係好撚戇鳩
老老實實中文冇3點會係運氣問題
文言文個d 問題基本上都係absolute answer 有讀熟文言文同基本文學知識點都有3
再後來有埋範文 有讀書就自然會有分
lee d 部分加埋都唔止3
因為頭幾年唔公開得,所以你咪唔知

幾年後咪將呢樣野變成正式既彈性收生

仲想點?
我又唔覺得有咩當局者迷,
佢依家呢個階段係學生,個世界本來就係得學業DSE,
緊係要將所有精力放哂落去呢場考試度,
咁樣先至可以Push到自己上去更高嘅層次,
以後做邊行會成功係以後嘅事,
更何況大把行業入咗行一樣要讀書進修,
一樣要考好撚多試考牌,
唔係出得社會就逃得過考試遊戲
雖然唔認同無後門走,但靠考試分勝負已經係相對公平,如果讀書都覺得唔公平,出嚟做野點算
唔肯躺平 流吓血淚呢啲 基本嘢嚟啦
食得鹹魚抵得渴 要同人鬥搏 咪要咁
簡單啲講 屋企有錢 IB chill住U輕鬆
屋企窮撚 嗱嗱聲讀完中六搵嘢做亦得
無IB要食DSE 但唔躺平同人搏
即係本身家底偏窮 但想向上流
咁血淚係天公地道 唔通瞓喺度可以脫貧
一個例子
無得咁比,菲律賓應對颱風係另一個極端方法,由佢吹爛再起過,但就應該唔會全村死晒嘅,係嘅話菲律賓一早冇人住啦。
就係5份卷先易拉低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞