無職個主角真係賤種嚟

768 回覆
786 Like 236 Dislike
做雞都好d 只係訓係度
屌閪要自己郁喎
咩都做唔要但係條腰同條jer 又咁精神?
講真俾人笠帽都可以想像係屌死隻臭雞去發洩
但點解死老豆會有心機屌閪真係唔明
我見佢一開始仲諗住唔去喎
睇小說,除咗情節好唔好睇外,佢俾到咩價值觀亦會影響到讀者,呢樣野會唔會深遠影響普世價值觀嘅主流,先係個重點。

舉個例,係咪所有故仔入面都唔可以提及性侵犯嘅情節呢,入面描述罪犯嘅心理分析,又係咪代表作者鼓吹呢種行為呢?用入面啲故事,帶到咩價值觀俾讀者先係最重要。

睇動畫,一定冇睇小說咁詳細。小說入面有好長篇幅去解構主角嘅心理,亦解釋到佢做嘅決定。呢兩集動畫草草咁將主角設定搞到崩壞,真係睇到

你話個主角係咪賤種,相信都係睇完有代入感會有咁嘅諗法,亦證明本身個故事寫得好,亦俾到讀者反思咁樣做係咪正確,已經證明呢個作品嘅影響力。

如果現今社會冇普世價值觀(主流奉行一夫一妻制)自小灌輸及束縛住,我相信大部分人都唔會覺得主角咁做(娶多過一個老婆)有問題。

當然呢個只係小說,以上睇法純粹交流下。
點解老豆同藍毛去ベガリット大陸搵ゼニス佢就去讀大學唔幫手?
佢嗰陣知㗎喎?
人地藍毛街外人都幫手你走去返學溝女?
呀係喎啊人神同佢講返學可以醫條jer喎
咁唔怪得老母姓咩都唔記得啦
你真係搞笑
即係我批評一個人嘅缺點嘅時候
要順便打篇論文去分析佢成個人生諗佢點解會有呢個缺點
就算我知點解都好
咁就唔可以批評佢缺點?
至於死老豆咩都做唔到反而有心機前後郁條腰去插閪我又真係唔太明有幾合理
可能因為我唔係呢種人啦
我係話佢講完唔算數係賤種
唔關娶幾多個老婆事
你一早講好我話之你娶一百個
性格問題
呢種性格就係成世俾人食住
傷心地屌閪
我呢啲凡夫俗子真係想像唔到咩心情
更加唔好講話代入
佢哋唔俾
即使主角係人渣都唔得
你有冇睇佢係顧忌啲咩所以諗住唔去
你係咪唔記得人神叫佢唔好去?
同埋以嗰個年代嘅通訊技術,佢點知會唔會去到ベガリット大陸之後,老竇同藍毛已經去咗第二度?

定一係要老竇寧願拖慢搜索行動等埋自己?講緊去程都坐底一年喎
如果講完算數會製造三個悲劇出嚟,咁係咪仲應該算數?

究竟講完算數嘅意義係咩?
叫雞俾老婆發現,而家嘈要離婚點算好
https://lih.kg/3667290

我都想像唔到你咩心情
傻閪毒撚
結撚咗婚都可以離婚
借咗錢人哋都可以當你係呀偉
你可以好主觀咁話佢賤種
但好多嘢唔係話一係啱一係錯
感情嘅嘢就係咁唔理性
好多時候就係情難自禁
正反雙方都會話對面死毒撚
唔守承諾就賤種
呢個世界都好多唔守承諾嘅賤種啦

小說嚟啫,作者咁樣描寫一個唔完美,有性慾會做錯事嘅人,點樣去面對呢種心態,肯去面對認錯。我認為呢個世界遇到呢種事嘅人,會選擇逃避唔面對嘅賤種仲多好多
代入咗主角開后宮正常
對仔女好,唔應該咩?
正因為會出現問題所以先會有普世價值觀,夫妻之間互相之間有獨佔欲,忠誠,貞操,先會有一夫一妻既普世價值,如果一夫多妻&一妻多夫係無問題,其實係唔需要夫妻和婚姻關係。男的可以隨時溝好多女,女亦可以隨時溝好多男。

另外古時可以一夫多妻其實仲有個最大因素影響:父權。男女權利唔對等,變成男性可以對妻子有獨佔欲,要求妻子忠誠,同保有貞操,但女性無權調返轉咁樣要求男性。因女性地位低於男性

就作品設定上,本身作者已經導入左一夫一妻呢個觀念入呢個世界,(轉生同米里斯教設定,主角話要守貞,厭惡保羅一夫多妻),等於金庸係神鵰俠侶導入師徒情同父子母女,楊過同小龍女結婚屬亂倫,即使跳出作品完全無倫理問題。但金庸仍有花時間描寫返二人點樣對抗世俗觀,亦有合理化二人關係。

但無職作者就迫人硬食,愛夏篇就全世界同你講有咩問題,咁樣唔係叫[本身個故事寫得好,亦俾到讀者反思咁樣做係咪正確],係叫作者描寫不足,解決唔到矛盾的倫理設定,以致作品有咁多爭議。本身套野亦唔似緣之空等作品,個重點唔係放係探討倫理觀正確與否。

如果佢真係要合理化一夫多妻,佢唔需要套米里斯同現代倫理觀入去呢套作品,有套野叫異世界悠閒農家,主角同樣係一夫多妻,但基本上無讀者會嘈倫理問題,因為作者完全無導相關設定同劇情入去。
如果真係要講愛夏篇似乜野,就好似台灣統神話想屌未成年,你個人價值觀真心認為無問題仲要宣揚既話,係會社死嫁。

不過叫做作者借作品角色把口咁講,先叫做燒唔死佢,但連佢呢種咁堅持既人都唔夠膽再保留愛夏篇內容。(不論Web定文庫),最多偷偷地保留返當係正史一部份。
古代歐洲表示 濕濕碎
即使古代,中世紀歐洲都唔係完全無爭議,自己Wiki下。

柏拉圖在《理想國》中反對近親性行為,除了因為它很少產生良好的後代之外,還指其特顯人的獸性。他指即使有對近親性行為較為寬容的社會(比如希臘社會接受兄妹、姊弟間的婚姻),他也不接受父母和孩子間、祖父母和孫兒女間的性行為;兄妹姊弟間的性行為則有時能夠接受。

仲有中世紀歐洲人均結婚年齡係15~20歲,再早都唔低過12歲,愛夏篇亞爾斯得10歲
柏拉圖個人表示不接受=諾倫個人表示不接受=???
一早話藍毛係臭雞之後一堆負皮
你知唔知柏拉圖對成個西方哲學流派同思想影響有幾大
有幾多西方哲學思想係建基於柏拉圖主義成形?

你咁講等同孔子既儒家思想都係孔子個人意見,
完全無視之後儒家對後面既朝代思想有幾大影響
甚至漢代搞獨尊儒術。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞