無職個主角真係賤種嚟

768 回覆
786 Like 236 Dislike
你真係好似套作品入面帶出既個類人
咪笑撚死人啦
咁樣就叫攞優越感
er...如果我話搶劫要坐監但係罪不至死
咁我係咪原諒咗劫匪?
點解一定咁二元?
打鳩我稻草人
係呀我係毒撚
佢現世死前
攔截了一輛駛向幾位學生的超速卡車

內心起碼中上喎有咩罪都所謂啦
你見我都冇覆佢
唔知咩邏輯嚟
學你講
你鍾意啦
求其講下笑都比你屈攞優越感
都唔知邊個打邊個稻草人
見到班死毒撚 係到幫件人渣係到洗洗洗 就扯火

講撚到好人咁
姐係樓主冇講錯 但你入來攻擊人?

姐係私怨大曬 覺得自己好岩?
咁叫理性討論?
唔岩你口味咪棄囉
下?佢前世既野就代表晒所有野?好唔好係咪要秤晒所有事先公道呀?

最後講一次,丁蟹咁講係為脫罪,我冇幫佢脫罪喎。前世係fucking ass hole, 背叛白毛係asshole, so? 丁蟹講呢句用黎打甩佢既罪,我完全冇講主角冇犯錯,冇講佢做呢啲係正確既前提下你都可以用黎做類比真係god logic

而且,係你幾個唔睇其他野唔原諒佢姐,當事人都原諒喎,咁你幾個想點?叫白毛同佢離婚?魯迪立即死?咪撚咁搞笑啦
其實有咩好嘈
我都喜歡個作品,小説的確好出色
不過主角係呢part係仆街
故事上係世界觀上一夫多妻冇問題,正妻都接受咗
不過只談承諾個part有人接受唔到都正常,因為人人個尺都唔同
鍾意咪睇唔鐘意咪算lor
條友食左個腦,唔好怪佢
乜撚嘢入來
kam到
話樓主喺動漫台笑人毒撚攞優越感叫攻擊
咁叫私怨又大曬
你話係就係啦
唔阻你繼續反
Chainsaw man
呢個真
套嘢第一季保羅偷食已經係咁
唔明點解係都要說服對方跟自己諗法
除咗第一句都認同
嘈唔嘈關毒撚咩事
先唔講要調節對網絡小說嘅要求,呢本唔係嚴肅文學,你要挑骨頭有仲好多野可以批評,但我唔會用魔戒去比,要比就比返同類同語境
而轉生系嘅故事框架本身就有爽文嘅目的性,喺爽文嘅前提下交到呢個故事,係合格有餘嘅佳作

你有冇諗過,作為2010年代初轉生なろう系網絡小說,呢部作品當初想對話嘅讀者,就係覺得自己人生接近同主角一樣咁失敗嘅人(可能未去到主角咁極端),粗暴啲講即係你口中自己都唔太搞得掂嘅人
對於呢個寫作語境以及目標讀者,你覺得要成家死晒再振作已經係道德高地,根本唔係呢個類型想處理嘅問題
姐係入來唔係討論相關題目
只係有私怨 就入來攻擊人
唔怪得知 同鐘意依套野

只可以講 物以類聚人以群分
你係到洗佢依家係好人wo
唔守承諾係轉生左既事

佢個人渣本質根本冇好到 你係幫佢洗白
一時又書面語,一時有口語kam撚到
係咪連嚟都唔識打
最後兩句直頭唔知你噏乜鳩
講左句「物以類聚人以群分」 所以一時口語 一時書面語?

引用一句野 你都可以用來做論點?

服左班毒撚
咁樣叫洗白
你邏輯係咪有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞