無職個主角真係賤種嚟

768 回覆
786 Like 236 Dislike
你啱,其實主角算係做得好,身邊咁多誘惑都忍到
係賤種

快棄
佢無視魯迪係成為泥沼後先知老母喺拉龐嘅消息
完全無視實際距離當時北部環境狀況當係現代世界咁可以飛過去?唔講以為有GPS
重要拎現代屋企人入咗院嘅情況嚟類比

佢好似睇晒成套嘢但就忽略人神呢個存在同魯迪講過啲咩
佢同樓主一樣連基本嘅時間線都搞唔清就用上帝視覺批評魯迪為屌女棄老母
咪比個妹鬧到傻,仲想點

不過大婆唔介意,咪過到骨
賤種係樓主講的 唔好入我數

首先搞清楚我針對嘅係依家嘅盧迪 唔計之後真心擔起頭家嘅真男人盧迪

應承希露菲唔會消失 結果死老豆之後頹到自己都想死埋一份?

你第一就已經錯 佢從一開始就知洛琪希都喺度 佢只係冇諗過有師徒以外關係
第二 佢傷心果陣 佢係有能力阻止洛琪希 只係佢果刻選擇出軌 因為洛琪希想咁做 而且允許佢咁做 佢就順個洛琪希嘅意願去做 說好的為希露菲堅守? 守咗去邊?
盧迪話我有老婆啦
洛琪希話我知啊 唔緊要啦打場友誼賽姐
CLS 呢個咪就係勾佬囉 洛琪希都認自己勾佬架 佢都覺自己抵屌架
最後盧迪被勾到啦 精蟲上腦 你有睇小說的話就知最後係盧迪主動推倒洛琪希
咁大個人仲咁放縱慾望唔抵屌? 勾2下就上釣? 呢方面都夠真實嘅 如果有條女仲要係女神送上門 講明友誼賽 有幾多人把持得住 咪話男人 女人都未必得

佢推倒洛琪希果刻有冇諗過屋企人幾擔心佢?唔止希露菲加2個妹 就喺身邊嘅莉莉雅佢都冇諗到
佢只係覺得自己好唔開心好emo所以佢要發洩 佢擅自覺得自己就係最慘嘅人 加埋自己有前世 有2任老豆老母 所以就擅自覺得冇人明白佢 呢啲咪自我中心 呢度係屌晒所有人架 所有出軌嘅人當下一定係自私自利自我中心

死老豆有冇心情屌女唔係我提出 都唔好入我數 呢個我唔理

你所謂 '勤加訓練' 只係日常鍛鍊 揮劍 上堂 跑步 操體能 最大得益就係學到上級治療 但佢呢段日子有冇埋頭去做任何野? 其實佢過得相當輕鬆 因為佢自滿咗 可以一招打爆魔王 打贏校園頂點菲茲 收伏貓狗 呢啲野令盧迪以為自己夠勁了 結果咪fuck up咗 係冇可能完全阻止 但佢都冇全力做準備 佢就似一個天才去考試 自以為聰明溫書係咁兒有溫就算 冇落力操卷 最後比條陰濕題陰到

本身已經好有錢呢個情報點來?佢之前做傭兵最出名就係每次出最多嘅力 收最少報酬 佢或者唔缺錢 但絕對未到富有 佢同王子王女教皇子再fd都好 有冇確實同佢地傾過? 如果好似你咁講就等於見步行步 結婚喎 講緊之後幾十年人生喎 唔係仲打算去做冒險者咁危險下話? 至少畢業後做咩野都諗下 保羅結婚都識去跪地求一職 盧迪到條女有咗都仲食緊老本

係 害死老豆係好慘好自責 但再慘都要振作 你講嘅軍人係唔係有心理病之後就真係摺埋emo等死?佢地一定有試過振作 搵心理醫生也好 join其他治療活動也好 佢地都係想振作返的 如果冇 咁就真係廢
盧迪有冇向外求援? 佢只係摺埋emo 然後拒絕所有人 完全冇試過自己振作 係都要洛琪希做到咁先肯振作 呢種行為咪巨嬰囉

你舉現實例子 我都識拎原作出來講
希露菲死老豆老母 果陣盧迪仲keep住下落不明 佢振作到之餘化悲憤為動力成為王女最強戰力 仲一路諗住如果搵返盧迪一定要做佢賢內助
艾莉絲成個屋企冇咗 死老豆老母死埋爺爺 中途仲眼白白睇住龍神殺埋自己男朋友 佢振作到 走去獨自升級希望返到來可以幫到盧迪
2條女唔慘咩? 佢地都振作得返 究竟係佢地勁定盧迪廢?

廢就係廢 點解唔認?點解要兜? 無職好睇佢呢方面夠真 男主會精蟲上腦 會失誤 但出軌完 失手完 會有相應後果 所有人就係咁呢度fuck up一次果度fuck up 兩次先真係學到某樣野
屌你老味咁撚樣都可以合理化畀自己下體控制個腦
同你討論承諾嘅重要性都係嘥鳩氣 咁撚多藉口
屌 我估唔到真係有人認同男主
作者故事內外都冇支持過男主
故事入面從來冇正當過化過佢嘅行為
作者仲成日出twitter笑鳩男主
做錯事就係做錯事
小學生都知出軌係錯

我都唔認同呢度正反相方
睇故事從來唔需要認同角色
我睇金庸小說睇韋小寳
只需要知道佢嘅動機同價值觀
從來冇需要諗「我係佢會點做」而支持佢
屌你老母
我諗唔係唔同意佢廢,但如果可以考慮埋成個context,似乎又唔係真係完全不可原諒。我甚至有感覺作者就係邀請人去挑戰反思自己會唔會過份先入為主,永遠將自己既一套應用落全世界。 男主係做錯,但有幾錯我覺得係值得斟酌。

最後一段好同意
係咪心理病就唔使負型事責任先
就算係軍人
最多只係話國家有責任包佢醫療費用
而唔係佢殺人放火都唔使負責任

人嘅責任同義務唔會因為時勢艱難而改變
出左事仲長篇大論俾咁多藉口自己
一係屁孩/巨嬰 一係真係賤種
咁我唔否認希路菲係勁嘅

但問題係如果要講到佢係死廢柴,咁現實世界無幾多人唔係廢柴

魯迪就呢一刻嚟講,當然未去到理想啦,唔係之後佢邊有空間成長?
但未到理想就係廢柴人渣賤種垃圾?
我係覺得噉樣講過分咗

盧迪有冇向外求援? 佢只係摺埋emo 然後拒絕所有人 完全冇試過自己振作 係都要洛琪希做到咁先肯振作 呢種行為咪巨嬰囉

你試下設身處地諗吓,如果呢個係你,你有把握兩嘢可以振作到?
我淨係知現實嚟講,絕大多數人經受咁大打擊,都係會收皮嘅
你講錢
喺嗰個年代買到咁大間屋你覺得會係無錢?

我唔知佢世界觀經濟係點,但我比照中世紀歐洲嚟講,可以有能力喺大城市買屋嘅,都起碼係中等商人level嘅財力
佢有咩刑事責任請問
世界觀來講 夏利亞位於世界左上方 出入要穿赤龍山脈 氣候偏冷唔易種植 最有價值就係魔法大學 當地算係2線城市嘅水平

小說有提過同類型大屋貴到買唔起 而呢間屋係陰宅所以平好多 然後撻朵再拎半價 所以先買到
姐係話間大屋係執平貨翻來的

你唔會真係覺得做5年平價冒險者真係夠錢同條女過世下話仲未計之後會生仔
咁佢之後會做唔同嘢賺錢咖啦
成績咁好,邊個會唔要
我對男主評價係 巨嬰 亂咁答應唔知自己做唔做到嘅野(輕浮) 自我中心 唔成熟

可能前世做鍵盤戰士多 未試過真係做過某樣野 以為"其實唔難" 到真係搞唔掂 就即刻打回原形 最後就跟本能反應 逃避 消極 放縱

問題係 佢已經成家立室 唔係細路仔 但佢個人根本未跟上

佢出軌都唔可以話佢人渣咩?唔係希露菲原唔原諒 而係出軌呢件事已經配得上人渣呢個稱呼 世界觀多伴侶係一回事 盧迪違約係一回事 無論咩原因 背後有咩動機 出軌呢件事係一件手掌拍唔響 我可以體諒佢 但冇改變佢做錯呢個事實
佢出軌當然錯
但係佢喺一個咁嘅心理狀態,我覺得難以話係人渣

你講起係咪人渣,係要有個比較,如果定義完出嚟,絕大多數人都會fall落去嘅,咁有咩意思?
有冇打破約定都事但
點解死老豆都有心情去娶新老婆
所以呢種咪係見步行步囉
有時見步行步係隨機應變 但有時都係缺乏規劃
都結婚成家啦 仲唔諗下條路點行 至少要有2 3個plan下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞