無職個主角真係賤種嚟

768 回覆
786 Like 236 Dislike
咁佢個世界魔法師本身就天之驕子,邊會愁無嘢做
同老婆講係直面問題
收埋係逃避問題
至於觀眾點睇,可能係角度問題
重點唔係之後佢有冇野可以做 係佢有冇去規劃過未來
呢個意識好緊要 將來想過點嘅生活?呢樣野點解可以冇諗過就話結婚?萬一條女話佢誓死跟隨王女咁自己有咩plan 之類 唔係單純錢問題
關守承諾咩事 講個例子
最近睇緊套垃圾後宮漫,個主角同後宮上一秒懶君子講緊新登場條女有自由選擇,下一秒已經講緊想點樣先可以強姦到佢,壞撚曬故事人設
記憶中呢個時候嘅魯迪純粹淨係想身邊嘅人都幸福
同埋好似係解決路傑路德個咀咒
套野本來就係描寫緊一個人既多樣性同矛盾,單單就住呢段劇情黎講,去屌個角色有咩意思

又唔見你地會讚主角第一世咁撚廢都有勇氣去嘗試衝去架車前面救人,問心呢個post屌主角既人現實係咪真係有勇氣做都成問題,唔通我又屌柒你廢柴淆底,見到人有生命危險都唔嘗試救,人命黎架喎,普世價值觀common sense黎架喎,咁都唔幫。不過我相信實有人話有,畢竟係上開連登,自然係無任何弱點

至於咩promise is promise..,都成年人啦,認真邊有1個人任何promise都100%守到。如果話係程度之分,咁我地現實可能好嚴重既野,到異世其實係好小事,咁唔通又要死咕咕套用哂所有原則同價值觀落去咩,10年前既人同今年既人對唔同野既理解同價值觀都會有變化啦,難道你又屌10年前啲人on99。

而無職主角第一季無論係第一世同第二世有係道德高地or單方面極端咁屌身邊既人,例如第一世屌屋企人唔理解佢,屌朋友表裡不一暗地裡笑佢,第二世覺得老豆出軌係渣男,事故發生後認為老豆頹係無撚用死廢柴咁款。但事實主角自己都表裡不一,唔肯用心去理解別人,轉生後自己都有出軌,有事個陣都係頹到成條廢柴咁。

講到尾呢啲咪普通人既日常,唔係自己經歷個陣永遠長篇大論,立於不敗之地,到真係有事個陣其實都有可能做衰左,亦當然有機會做得更好,因為已經有見過負面教材。正如主角係旅程入面有好多成長,遠比第一世好,因為被人關心過所以會關心番別人,因為體驗過實力弱會無辦法保護身邊人,所以努力鍛鍊到有實力單挑打贏紅龍救到冒險團,但同樣主角都會見過衰野後依然無反省同改變,呢啲咪普通人既經歷lo

如果某啲人見到一個咁既主角,而有好多激動既反應,我其實覺得係要反思下自己其實係咪唔想面對自己擁有既劣根性,所以先咁激動,始終呢個世界無咁多所謂既聖人
知道後面d劇情咁樣
睇到同希露菲結左婚就棄左
平時d後官番無乜感覺
但睇無職呢到真係好反感甚至覺得好嘔心
因為成套野個基調唔係玩玩下睇黎開心下既後官番
本身以為咁艱難得到既愛情,咁令人有真實感
但係轉個頭就食第二個

講咩異世界三妻四妾好正常,但本身主角係現代人
而家發展到咁只係令人覺得個主角一啲長進都冇,內裏係個嘔心嘅男人,做嘅行為都一樣係咁嘔心

最最重點係究竟個作者有冇試過失去親人?
如果老豆死左有條女走黎撩我搞野
正常都一野推開佢仲鬧佢痴線啦
名?
唔係喎, 咁你又講得唔岩,
香港都好多人唔守承諾架喎
呢頭應承完你, 轉個撚頭撚鳩你
吹呀
你怪人, d人仲要話你天真, 咁易信人

我反而覺得咁先現實,
但係我都會屌呢套野,
就係我唔想睇賤男主角
that's it
毒撚先睇嘅垃圾
呢套垃圾會紅都係奇蹟黎
睇完第一季已經心諗呢條柒頭狗公有咩咁好睇
其實都算幾寫實

前世係條毒撚比人恰

心中果種不滿 唔能夠釋懷

去到異世界 有咁多女埋身 唔屌返夠本咩

覺得套野 果種人格反差做得好好
中肯
樓主毒撚喊苦喊忽
無論鍾意/唔鍾意無職都好:都可以話係喜好唔同
甚至點解讀都係個人既自由
我個人覺得雖然解讀係自由既,冇絕對既答案.但亦都有"相對"既邊界
我有時諗: 深刻既段落係娛樂既包裝下早就失去左"力量"
甚至劇情同主題有分歧
我覺得只要睇得夠"細":其實連AV裡都有唔少有意思既段落

但睇套動畫可以睇到覺得鍾意/唔鍾意既人係有問題既,無話可說
"如果某啲人見到一個咁既主角,而有好多激動既反應,我其實覺得係要反思下自己其實係咪唔想面對自己擁有既劣根性,所以先咁激動,始終呢個世界無咁多所謂既聖人"
就係有哩種人我不自覺咁對無職評價越來越低
直頭佢女神,日撚日拎條底褲係道拜,仲整埋手辦,唔多覺魯迪有幾愛白毛
仲有白毛阿嫲批准,白毛自己一早都批准佢娶第二個
所以我一開始就話呢個post好多無職入面講個種:未燒到自己就企晒道德高地屌鳩人,但自己奶野就碌撚既人
唔努力躺平無問題
但又幻想自己幾咁好,當正自己滄海遺珠,唔肯改變
咪出晒事
如果美國整套毒撚返去南北戰爭前嘅美國溝黑奴實比人屌到傻
就算個奴鐘意佢
錦鯉賞點
死之前又偷拍姪女沖涼打j
廢佬啃老族
點解會覺得個轉生完主人公係正常人
成套最憎既就係主角
佢寫其他角色仲好睇過主角
成場嘈交戲我覺得最大既問題係 佢一眼都無望過自己老婆
只係掛住同細妹互屌同埋藍毛走個時眼定定望住佢希望佢唔好走
望都無望過自己真正個老婆一眼 好似完全唔care自己老婆點諗咁
都睇得出佢唔係好愛白毛 純粹幫佢醫左個不舉既工具人
魯迪幾時有好過 不嬲仆街仔
上世拎姪女底褲打丁呢D事都做得出

佢就係知白毛無乜所謂 諗住返去試一試水 得就得 唔得都無損失 閪已屌 肚又大咗 唔驚大婆會走佬

套野就係睇佢由人渣變返正常 最仆街嘅都未到之後會見識到男主嘅極限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞