無職個主角真係賤種嚟

768 回覆
786 Like 236 Dislike
雅歌
無職撚真係特別多腦補

藍色窗簾
作者寫:「窗簾是藍色的。」 國文老師腦補解釋:「藉由窗簾的顏色,引出作者的被束縛以及憂鬱的傷感。」 作者的本意:「窗簾就他X的是藍色而已!」

去到最後佢都係講無將保羅係自己父親看待
你喜啦
點樣解讀作品係每個人既權利
我都係講下我點睇呢套作品
咁反感咪睇翻啲每個角色都好似弱智咁既后宮翻's
建議唔好繼續睇落去
可以轉去睇下小書痴的下剋上點樣寫親情,
主角點樣由當呢家人係外人,中間心理轉變去到當成家人咁重視,
然後前世一樣有無好好重視父母同其他家人,
仲要無乜野多餘賣肉成分

對比無職真係高下立見,亦唔駛特別拉高套作品水平覺得佢與眾不同。
如果你覺得好多作品都係弱智異世界後宮番,咁呢套一樣都係
作者第一卷後記早就講佢最初只係將賣肉,異世界等廁紙番用到爛既要素整合一齊寫呢套作品。
無職haters嚟講你條柒頭真係特撚別弱智
樓主追開海賊王
路飛果種女帝全裸都唔起機果款啱哂佢
你講到

亂咁答應唔知自己做唔做到嘅野

咁首先你要搞清楚幾件事:

首先魯迪唔係亂咁應承,佢係有盡可能維持個承諾

第一,魯迪一開始根本都冇諗過會遇得返洛琪希
第二,佢喺好傷心嗰期,根本就冇能力阻止洛琪希搞佢

而至於你話正常人死老豆係唔會有心情屌女,呢樣係嘅

但問題就係男人係有生理反應咖嘛,洛琪希半強姦咁

魯迪又成個人廢咗咁,又邊會有能力阻止洛琪希?

所以其實魯迪就結果而言,雖然係守唔到承諾,但佢唔係亂咁應承

你要證明佢係亂咁應承嘅話,你係要證明佢係逢親見到靚女,就會想屌

但呢個事實唔係,睇返小說,其實魯迪身邊咩女都有,蘿莉有,姐姐有,大波有,平胸有
但佢都冇對邊個有鹹濕諗法

佢啲鹹濕諗法基本上都係對佢嗰三個老婆,咁有咩問題?

所以你一係就話「只要守唔住承諾」,你就係賤種

咁係咪如果你返工遲到或者meet唔到deadline,你就係賤種?

然後,你話如果魯迪有勤加訓練,佢老竇就唔洗死。
其實,雖然動畫無做到好明顯,但小說有講過魯迪其實日日都有練嘢
同埋你講呢樣嘢好理想化,喺戰鬥裡面,你無論準備幾多都好,都會有隨機因素/大意之類嘅嘢,令你失敗
呢個唔係你俾多啲力去訓練就ok
而係本身就無可能完全阻止嘅

然後你話魯迪結婚零規劃,係咪搵夠錢
首先魯迪搞掂咁多地城,同埋據佢冒險經歷,佢本身就已經好有錢
然後,魯迪成績咁好,仲要同個王子咁fd,唔通你覺得會無人聘請佢?

唔講錢啦,佢一同希露菲結婚咪已經即刻買個竇嚟安定囉
然後佢做嘢已經小心好多啦,唔係點會諗咁耐先去打地城救老母?

呢啲咁都唔叫有規劃?
咁點先叫?

然後你話魯迪emo,你試下你老竇喺你面前,為咗保護你而死,你係咪咁容易振作?

講啲現實例子,你知唔知有幾多軍人,因為見到手足因為自己而死,結果搞到有心理病要退役?
喺你眼中,呢啲係咪廢柴?
動漫改到主角性愛能醫抑鬱咁款,仲有成班人支持。本身娶多一個老婆都算,仲要再娶多個,角色重要不等於主角唔仆街
我有睇小書痴 我都覺得佢真係好好睇
但係無職同佢根本唔係同一類型可以點比較?

我好認同小書痴係一開始既親情描寫好過無職好多
但係每套作品都有自己魅力咁比較有意思咩

無職前期魯迪幾廢幾黑人憎
越系體驗到佢後期成長有幾大
可能同你講既一樣 最初作者只不過係想寫套廁紙出黎
但佢可以寫道魯迪會膨脹 會開心
都會傷心 爭扎 會後悔 會做錯事
呢啲有人性既部份就唔好睇咩?
老實講 我一開始睇無職都係當佢 一般異世界轉生去睇
由一開始集中係 魯迪探索呢個世界
到後面左家人 拼命去爭扎求存
甚至為左家人走去挑戰一開始就毫無勝順既對手
魯迪成本書既每一件事都有影響佢既成長
呢啲全部都好打動到我

再講
故事流暢 有高潮起伏
角色冇咩突然降智 強行推進劇情
都冇咩強迫說教位
對我黎講已經係一套好好既作品
條友根本就係細路,完全無瞭解過人物心理同背景就屌鳩人

話人守唔到承諾就係賤種,咁係咪返工遲到(仲要淨係遲一鋪半鋪)或者應承咗人deadline但meet唔到都係賤種?

咁我諗呢個世界無人唔係賤種
遺傳嚟
但係咪一嘢就話人賤種?講到人地底泥咁都冇問題?
條友根本唔熟情節
為屌而屌
佢哋班友以為魯迪搭兩個鐘飛機就可以搵老母
仲要以為保羅班人send個message魯迪就會收到,完全冇諗過如果魯迪又出發,係好有機會miss咗重要訊息
笑死叫人睇聖經
聖經癲到仆街
不嬲大把仆街律己以寬 待人以嚴
連登超多啦
成日要人點點點,但自己更加衰
求撚其會去搏命救老母
睇嚟喺你眼中,呢個世界都無咩人唔求其
諗起奇諾之旅
咁你返工遲到嘅話都係賤種
promise is promise 嘛
實俾人屌爆,大部分讀者根本冇可能拋棄道德倫理觀去睇蛇足篇,代入男主角嘅視角就會覺得好嘔心,尤其係套番本身人氣咁高,整呢啲亂倫劇情,分分鐘出門口俾人打
根本現實世界最賤種嗰啲都係啲表面道貌岸然嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞