產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
娶著呢啲癲雞,命仔都無埋
點解以前無
郁啲就話殺人
係冇矛盾,但你個關注點嚴重偏向女性我就覺得係畀呢個社會洗左腦而不自知。

唔係話女人產後抑鬱唔慘,我甚至壞咗老母生咗我之後就有一段長時間抑鬱,搞到佢成日去馬會賭馬,留低幾歲大嘅我喺馬會戶口幾個鐘。我而家大咗都冇怪佢。

我最驚嘅係,可能你,又或者其他香港人,如果睇到我呢件事上面,會focus喺話我老母抑鬱好慘,少人討論佢留低一個幾歲大嘅仔(即係我)缺乏照顧有幾慘。

你講嘅確實係冇矛盾,但要知道社會嘅資源係有限,人嘅關注程度都係。所以,得到資源去改善現況嘅往往都係受關注到最高嗰一群人,而其他此等嘅受害者有乜差都冇,咁過十年二十年,d最受關注嘅嗰群人因為得到資資源而搵到方法去改善咗情況,但受關注程度低嘅一群人都仲係食緊屎。你接唔接受到向呢個咁唔公平嘅社會度生活?
我地係咪理解上有好大分別
我睇唔出邊段係殺人合理行為同抑鬱一齊講
甚至睇唔出樓主有講過殺人合理
有攻擊性既精神病人麻煩住一世精神病院 唔好放佢出黎危害社會
抑鬱就大撚哂可以殺人?
男性睾丸激素水平不足可能導致異常情況,包括虛弱、體內脂肪組織堆積、焦慮和抑鬱、性能力問題和骨質流失。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E7%9D%BE%E9%85%AE

咁你覺得睪固銅不足引致抑鬱之後殺咗人要點處理
上連登果堆95%都有產後抑鬱
我都覺得會...可能係SEN
可能大家未試過未必明,但係好正常、合理
因為要理解一個人嘅病況係好難
正如你未生過蛇 唔好話100%嘅痛感 可能連70%嘅痛你都明白唔到/想像唔到

我患上嚴重抑壓咗年半 食咗藥半年
我未食藥之前好多人都話我係好開心嘅人
我自己都知道自己以前好開心 可以感受到快樂
但我病發嘅時候 我感受唔到快樂
連人對住我笑 我都感受唔到
個腦就只係不停發出「你點解唔笑?」、「你好無用!」、「對住人哋笑,回應呢個世界嘅快樂係你嘅責任!」不停怪責自己、討厭自己
對住鏡望到自己就想打爛塊鏡 覺得好憎鏡入面嘅我 我好垃圾 好廢
我試咗半年行為治療 睇咗好多書跟住做
但唔食藥係搞唔到 藥量係一般病人食「開心藥」嘅5-50倍(有啲人食2mg 有啲人食20 我食100mg
產後抑鬱一定畀我呢個情況嚴重
想像一下一個唔鍾意自己嘅人對住bb、老公,壓力有幾大,可能佢都覺得自己廢、無用、畀唔到愛個bb、老公,但食極藥/做咗好多措施抒緩個病,但都起唔到效用

大家可以想像一下作為病人 唔會知幾時好翻 即使保持住每日好勤力做齊預防措施,都可以突然跌翻落深谷,就好似癌症末期做極化療都無人寫到包單可以好翻曬
呢個狀態底下照顧一個bb/同人(老公/家人)相處其實係好大壓力

講咁多只係想畀個例子大家感受下抑鬱係點樣
除咗評論新聞入面嘅人,其實都可以了解下呢個病
因為呢個病係好普遍,尤其係香港
與其怪責病人無努力過/無做好準備就生,
不妨了解一下產後抑鬱係點樣
殺夫個女人好恐怖係當然
任何人不論男女, 有精神病而侵犯人都好恐怖
咪即係問點解古代人冇近視而家有一樣
我自己產後抑鬱左一年 有食藥
會無啦啦喊 無咩原因 坐係度D眼淚會跌出黎
覺得自己無用 但其實長老關係都好好好幫手
總之就係唔知做咩Q好唔開心
唔開心個程度係好似有屋企人過身咁(完全唔make sense)

然後會諗埋D怪野
例如覺得自己累左老公
覺得個bb會餓死 覺得自己湊得佢唔好
總之就係鼻屎咁小問題都放到好大
識人老婆產後抑鬱跳樓過咗身
呢個po啲comments真係cls
屌仲有一件on9事
老公倒左我個隔夜飯我話要同佢離婚
依家成日比佢拎出黎恥笑
連登仔真性情呀嘛
無錯
9成女人都會睇老公唔起
仲要係你把口提佢有病要睇精神科
我咪就係講緊你D垃圾被害妄想症思維囉
樓主宣導多D關心產後抑鬱 唔代表佢將件事怪落男人身上
正如宣導大家夜晚出街唔好行後巷 唔代表話你比人打劫係你抵死
講產後抑鬱同埋講男人都會有精神病係冇衝突
你覺得男患者關注度不足你咪自己開個post講囉,走黎教訓樓主做乜9
on99
汰弱留強
第一殺人一定係抑鬱問題 我完全冇講過 你咪扭曲我
第二冇睪固銅又點會有性欲

男性睾丸激素水平過高可能與雄激素過多症、心臟衰竭風險增加、前列腺癌男性死亡率增加[5]、脂溢性脫髮、衝動和性慾亢進有關。
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E7%9D%BE%E9%85%AE
咪將件事合理化 咁辛苦就離婚唔好害人
你瞓人床下底?
連登撚教育程度低
又有反社會人格
就有呢啲回應
2919後仲喺香港生仔又真係應該早死早着
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞