產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
多謝你回應佢,以正視聽

佢擺明一係引戰,一係幼稚 20歲未夠
以前呢類人,喺高登,唔會出post 或者回po,因為會俾人屌,
而家多到,呢類變咗大數目,以為自己啱

好恐怖,所以,呢兩年都上少好多連登
抑鬱到殺人就點都係個女人唔岩,唔洗再講野
如果依單野比個殺人女人打甩,全世界既男人真係仆得街, 女人可以合法合理殺人
兼成世唔會有逆境
即使有,都係俾垃圾屋企連累
我諗無乜病人會覺得自己大曬(起碼我唔會)
因為應該係自責居多
即使自盡都好 其實同樣都係會互相影響
我揀係屋企自殺 屋企又變兇宅 麻煩到屋企人
我揀跳軌 又會麻煩到人清潔我啲肉碎 塞車搞到人翻工遲到
我地無資格影響其他人嘅生活自由
無病嘅人都係 其實大家一樣
調翻轉 難道其他人就有自由傷害我 令我有抑鬱 我就怪責翻對方? 諗對方憑咩咁傷害我?

世界要唔公平嘅時候無人左右到
無奈地 呢個世界係看似畀咗好多自由、權利我地
但真正地生活嘅時候感受到嘅又係另一回事

呢個病係唔係大曬 唔會有一個準確答案
人人都有自己睇法
我亦唔覺得係大曬
啱唔啱只有嗰兩公婆先定斷到

不過你都唔好咁快諗到病就揀自盡 都唔希望你有呢個病
多謝你分享

唔好理d 口臭既人,佢地人生極負面,遇過好悲劇事情,人生loser,上討論區拉埋人落水,不斷放負;唔好中計,同時佢地都好可憐,慈悲對方,慈悲埋自己

你而家好返好多未? 祝福你

有時牛角尖,就係點鑽都鑽到
睇完醫生食咗藥,又覺得點解唔係即刻好, 呢d 認知同思想issue, 可以的話,睇埋心理學家; 係價錢多dd ,但大概1個月睇2-4次,6次左右會好返好多(如果對方係合適自己)

有d思維步驟,係要有專家同你go through 一次,理清佢,個腦會清晰好多
(純分享)
你唔覺你睇野好唔全面咩?
祝福你,唔好經歷類似事情;同類你未了解清楚成件事,唔好放負,同標籤別人
近呢幾百年個地球先自轉公轉,究竟係人定環境嘅問題
聽佢論調,似好細個,反駁又無point ,希望佢人生唔好撞大板
假設,個強姦犯係荷爾蒙失調到極嚴重,嚴重到出現幻覺覺得對方勾引佢、認同佢去同佢親熱,假設佢認知係真係咁認為,呢個情況,同類值得同情同可憐

無分別

但你討論個邏輯位唔準確,令你好偏頗
認真問吓 其實如果心理質素夠強大嘅話 係咪會冇咁容易有抑鬱症
生仔真係要考牌
唔好講咩抑鬱症你控制唔到啦
一切都係因為你唔夠意志力
你冇信心你真係唔應該生
抑鬱症我可以講都市人10個有8個都有
每個人都好堅強咁生活
有左抑鬱症 又賴老公 剝削老公 老公做咩都係錯
算吧啦你地
所以揀老公唔好揀個「真心連登仔」,即係放負,又真心覺得女人係雞o個d ,價值觀錯晒

連登仔唔係唔得,我老公都係,但佢知d 連登仔係幼稚,佢會好關心體諒我
唔好意思,我係男人有抑鬱我控制唔到呀,一定要留言鬧女人先舒緩到

就好似個女人一定要殺左個老公先發泄到咁
你欠缺同理心,如果你生活係一個需要同理心既社會,我地當權者又話你無同理心,有累社會既風險,應該住一世精神病院;你點諗?
個滑坡就快滑到落地底
我地明你想法,都係o個句,試下將心後己,o個個係你家人、親人、朋友,
你諗一次個情況,會有咩唔同結論
話人睇野唔全面果d, 就一定覺得人地有d point 無講出口, 所以一定覺得對面果個以偏概全。 你又唔係我肚入面條蟲, 你又知我諗咩?

未知我諗咩又標籤我 。 我都好難明白你做人既標準
你不如老實講,你幾歲啦,大家再決定回唔回應你
唔好生
將心比己, 有病就睇醫生, 唔開心就諗方法令自己開心, 個個人都係禁做
唔係講笑,真係有關心
有個fd 係,傾咗好耐

好彩佢老婆好support,食藥半年左右好返晒

所以,唔好扮獨醒,男人都可以有產後抑鬱
基本上十個 有九個生完都會產後抑鬱
睇下有幾嚴重only
一樣敵唔過運氣(或者佛教講因果)

雞先蛋先問題

如果你將心理質素強唔強大,勾去抑鬱症情緒病精神病,只會令你自己身邊人更大壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞