產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
原來生仔咁絕望,建議未來所有夫妻都唔好生
做咩啫你,講咗啦

講多最後一次,我同表弟share ac,講完又唔聽
唔阻止你繼續追擊

唔知你咩心腸,我明應該係好心,諗住正義既,但而家多咗喇

仲有,因人廢言,就係你搞到香港新一代咁鬼樣,檢討下

所以連登咪成日叫人唔好生
生得就預咗要負責任
唔係淨係攞個B打卡咁簡單
有時唔係唔了解個病
而係會覺得 病係咪就大晒?
係呀 你係病控制唔到
咁其他人嘅人生自由/生命就要因而受你影響?憑咩?
就憑你一句病控制唔到?
既然控制唔到,咁唔該自己消失 或者強制住院
唔係淨係針對精神病,
apply落cancer都一樣
如果我病撚到嚴重影響他人生活,我真係會揀自盡
呢個世界根本需要全面合法化安樂死
被人殺梗係恐怖 關條友病唔病咩事
病就可以捅樓主幾刀?
「唔好出街累人」

係欠缺同理心既思想,係初階現代社會好常見好正常,但而家2024喇,麻煩進步下

成日話北歐點點點,快樂指數點點點,人地就係 full of 同理心,會一齊面對呢d 社會問題,共融、關愛、體諒

而唔係一有人genes 出錯,痴左,就隔籬佢,摒棄佢,仲要講難聽既野,放棄佢咁樣

(都係o個句,如果係你家人、朋友、親人,你又點睇件事? 又係話「唔好出街累人」

如果係,即係好似以前d 華人咁,生個小朋友成積差d就話累街坊,再扔去保良局,如果你想咁樣成立你人生價值, go on )
產後,係斷崖式
所以個contrast 大好多,同埋病人自己都好難一步一步接受消化,有時個病識感會好弱

所以比一般抑鬱,其實仲危險
仲有好多既,只係咁岩呢個post 係連登post
多負面人類啫

唔好俾d 負面comment 影響太多

社會仲有好多好多正面,正能量,幫緊人既人
多謝分享

女拳
點會無,以前得報紙,你唔睇報紙都唔知啦

而家又個app 彈 notification 又youtube又fb , 先咁多人知,根本不嬲從古代起都有
有性上癮 知自己有病咪去睇醫生囉

為左嗌交 亂咁拎啲唔鳩關事既例子出黎駁咀
係一個人群入面生活就係咁
每個人嘅事都係屬於自己嘅路上會經歷嘅
生老病死都係要自己經歷
只係人群之中總會有同自己完全唔同 部分相似 一樣咁濟嘅人
互相聽下對方嘅故事 可能都可以啓發到自己呢
2024年先進咁多,情緒病公民教育應該要再多d
產後抑鬱真係好普遍,同及早醫就無問題;

連登d 人唔該收下把口,唔好又咁多標籤,拖慢社會進步

察覺到太太唔妥,睇醫生,睇幾星期藥,物質水平回復,搞掂,可以好快好返

好似踢完波,都可能會扭親,咪食幾粒止痛,慢慢又會好返

社會唔好太標籤
唔駛幻想歐洲人禁美好

佢地只會同你講good morning, 同9up , 一樣大把mean 精
佢情緒有問題而可以同產後抑鬱相比?
Er,產後抑鬱係慘喎
你成世人一定順風順水,唔會焦慮,唔會抑鬱?
同埋樓主叫人正視咋喎
佢地似民智未開,反駁都唔會聽,祝福佢地快d 學識,最好唔好係人生親歷其境下學識
喺連登講正常嘢冇撚用㗎
呢度個撚個一畢業已經五皮嘢
晚晚屌緊女明星女Model幾劑
個撚個都人生贏家嚟㗎啦
人地focus緊產後抑鬱點樣唔強調女人?
產後抑鬱同一般人抑鬱好唔同 女人一生完可以drop得好快好突然
係㗎,好多長老都令人無盡絕望
呢個就係社會普遍認知,令人唔接受自己需要治療

頭痛都食pannadel 啦,精神科藥好閒~

家人朋友幫助好緊要,夾硬帶佢睇醫生又唔得,要以理服人,講好多道理,遊說佢去睇

自己,就睇多d書、wiki

再唔係,隊1000 - 4000 mg 維他命C(每日),都可以boost 一 boost 個情緒,穩定d
認得呢個user name 好似係憤青定包拗頸o個d
ignore 佢啦,反駁論點邏輯錯晒,認知偏差,唔成熟,9成 24歲以下
太極端喇、唔人道、無同理心

你咁推演,你一年有幾日唔開心,好唔開心,或者你變到暴躁打人,之後大家就話建議你阿媽唔好生你啦。你做咩要出世

呢d 言論唔人道,唔make sense又幼稚
男人產後抑鬱你有冇關心下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞