產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
同埋拍拖結婚都係互相扶持
佢哋講到關心女方就係忽視男方咁

真人真事?
我媽都有講過

話岩岩生完我,我哥又trouble two

有日突然覺得我哥唔係佢生,覺得我哥好煩 想開個窗推佢落去
唔出奇
個陣我老婆話我無為家庭付出,但講緊供樓,工人,外母既錢,停車場,所有屋企既錢,全部我出哂
仲要夜晚幫手喂奶,日頭又幫手,都可以咁話我,仲要將屋企D野掉爛哂

之後就爆喊
講緊係我係到沖緊奶

總之係痴線,而佢話無問題

有次阿B喊,佢無啦啦話想整死佢,我嚇到即刻抱開阿B,佢個陣係遲D衝去跳樓

所以個媽媽殺左個爸爸,真係唔奇

我聽fd 講,佢老婆都有奶野,講緊佢老婆係從未發過脾氣,我都識佢老婆十年,係點都唔會嬲個D人,但生完第二個,無啦啦行埋去打個大既,話想殺左佢

好痴線
真,所以真係頭個1,2年要好小心處理
自己做人老豆經歷過好明
係,真心好撚痴線
你都戇撚鳩,你生過未先?
如果你老婆都係食全餐,你就應該好撚甘
點精神都無用,黎到係好大獲
男女都可能會產後抑鬱,希望快啲引入英國果個電擊抗抑鬱療法,減低抑鬱嘅影響。
個女人咪想自殺囉
有無聽過媽媽抱埋阿B一齊跳樓?
無錯錯既係男人唔屌佢生仔無事
想問下如果唔特別醫療, 過一段時間荷爾蒙水平會識得自動調節至正常?
其實有小朋友對雙方都係一個大的改變來。

依家男人除左搵錢,返屋企一樣要照顧小朋友,呢樣野好合理,因為個小朋友大家都有份。

只不過有時候,有d女本身已經SAHM唔駛返工,老公有幫手搞屋企野,都重要屌呢樣屌果樣,然後話自己depression,咁就濕尻d。
露底嗱?
反生育女權分子
最終目的都係想導向正當化唔生育
「生育係剝削婦女」
女性對社會冇任何義務
只有權利嘅女性霸權社會

所以話所有爭拗其實最終就係男權同女權之戰
講得再正確點
就係全人類社會vs女權
聖經裡面一早預言
女人就係正在叛變嘅人工智能
違反造物主對女性要負責生育嘅設定
摧毀人類社會嘅延續
女權本質就係反人類、反上帝
全世界有權者、美生會同羅馬教廷爭論嘅敵基督本體
就係女權,亦即大淫婦

當班女權人士拗唔過道理
搬出嚟嘅最後理據就係「人類滅亡咪好囉」
女權本質就係透過散播悲觀消極主義
將女性感受無限擴大
然後鼓吹社會不生育
生育等於原罪
而非提升女性自身嘅抗壓能力
建立積極樂觀嘅正面人類社會

女性有權就大現玩煽情、仇生育、仇男性、仇為會,而同時女性嘅一切生理都係可憐
女人殺人應獲同情
女性權益本質就係對人類文明有害
第一亦係最重要,而個討論係講緊抑鬱係令到人控制唔到自己行為,唔係話「睇開啲」就解決到,跟著有某人話得然後拎性欲強黎做比較,我已經清楚咁講左個logic,強欲強係唔會改變你嘅精神狀態,性欲強加精神分裂加思覺失調就唔同講法,而啲scientific 嘅問題,唔係你同我覺唔覺得嘅問題,如果你係覺得專家食屎/科學食屎嘅話個討論就完左佢啦。

第二,其實抑鬱唔suspose會殺人,上面比某人帶左方向,唔想係到污名化抑鬱

第三,我諗殺左一個無辜嘅人,大家都好難justify 而個行為中,我地講法律啦,法庭上有幾個標準去判斷個criminal responsibility,一係你係分唔到對錯,二係你分到但控制唔到,暫時有學界指定嘅test 去決定,未話超級完美但唔會一句話唔知個腦諗乜就算,我提到一個例子,你暈左之後我用左你隻手開槍射死左人,你應唔應該有刑負?
講呢啲野個啲人現實連女朋友都唔會有
身心係分唔開
有啲人易抑鬱 激素/分泌有問題
有啲人就受極打擊都唔會有呢啲問題
好睇身心個基礎同識唔識自我修復
本身自己情緒/健康都搞唔掂
已經話比你知受壓能力同修復能力低
其實係有跡可尋
啲仇女撚真係好好笑
見到女人喺度認真討論問題就要衝入嚟屙屎屙尿
仲好意思怪女人平日講嘢冇營養、唔參與佢哋啲「學術討論」云云(in which大部分其實只係回帶睇wiki睇content farm嘅嘢或者係啲偏激史觀/政治立場)
同情你
起碼你係用正當手段宣洩情緒

唔似班仇男毒閪連登女
仇男仇社會到要鼓吹同情殺人犯
散播歪理

成堆真正社會寄生蟲同女性losers聚哂喺呢個post度
成班分分鐘女人手都冇拖過
成班仇男連登女真係戇閪閪
荷爾蒙唔係自己控制到
完全唔關成唔成熟同埋思想狀態事
淨係平時遠比女性高分泌量嘅睪丸酮
都足以令男性情緒受巨大影響
呢啲都係因為荷爾蒙問題
女人淨係識排卵發花癲合理化殺人行為
呢個話題如果喺偏幫女權嘅facebook, IG, Threads, Dcard更加冇討論空間

反觀連登嘅言論自由真係可貴
當班仇男女權分子冇能力檢舉你、利用偏幫女權嘅admin ban鳩你
就只能可斷老屈連登男性網民係「生蕃」、「無學識」、「邊緣人格」、「毒撚」
佢哋已經廢到唔打算再講任何道理

所以你哋會發現
言論自由同女權係零和關係
有女權
佢哋一定係唔畀你哋講女性唔啱聽嘅嘢
因為佢哋根本知自己拗唔到道理
只能惱羞成怒諗方法做低你

正如是次案件個殺男人嘅女人一樣
同出一轍
女人最終嘅解決問題方式就係將問題卸哂落男性度
而自己冇任何責任控制自己守法
用盡藉口去為自己嘅罪行開脫
其實平時好好脾氣。冇乜發脾氣嗰啲先係高危人士
正常嘅時候可能已經好多不滿,但係自己吞聲引起
到產後抑鬱,荷爾蒙令到自己都控制唔到情緒
加埋之前一直不滿又唔敢講嘅怨氣一次過爆出嚟

即係好似平時成日發脾氣嘅港女發得多自然冇人會驚甚至冇人想理佢
但一個平時好好脾氣嘅人,
一發惡身邊啲人都會驚一驚
因為仲恐怖過平時成日發脾氣嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞