產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
咪咁怨婦啦
我係男人都覺得肉酸
明明產後抑鬱全世界都有
就俾你講到香港獨有咁
又係異性戀嘅問題
其實情緒病都係睇精神科 精神科醫生係可以開藥控制情緒病病情
抑鬱哩男女都有 點可以正當化殺人既行為
你真係識少少扮代表
係你唔知自己講緊乜

抑鬱係Neurotransmitter (神經遞質) 如血清素/多巴胺/去甲腎上腺素不平衡導致
姐係話而樣野本身係病

性欲係一個nature嘅現像,只要係有性激素存在就有,如果as to apple to apple,應該係討論如果性激素不平衡係唔係精神病

但事實上性激素係學界上只係生理變化,再高再低都同大腦功能無直接關係,所以不被定義做精神病 ,強奸犯如果用天生性欲強(或者用咩性激素天生太強),係唔可能成為法理上合理解釋同得到同情

知連登仔咩都唔知就自以為好醒好有logic,你聽到都仲覺得你岩嘅,都係個句,建議你出post講你嘅point,一定引爆學界架啦
你做人要考牌
你搵吓邊一句有正當化殺人
自己怨婦上身不斷歪曲斷章取義
由頭到尾只係叫人正視產後抑鬱
乜抑鬱唔係無動力做野咩,仲點會有曬計劃殺到人,擺明有預謀,借病甩身
好彩樓主老公唔係佢𠵱啲人
假膠黎架姐

如果係真心膠
而條友無得救架啦
女權真係越黎越痴線
不停放大產後抑鬱自己最慘
根本所有抑鬱都係要關注
仲有唔該唔好再覺得產後抑鬱就同情佢地殺人係無咁大罪
咁樣只係產生錯誤信息
令到潛在產後抑鬱嘅人更加合理化殺人
喺森林,你寧願見隻熊定啱啱生見BB嘅女人
班女人平時慣左EQ低就賴M到
只可以講有風險
我真係估唔到而啲咁簡單嘅野都要人打出黎解釋

common sense is not common right
2024 仲係香港生?
一個有cancer嘅人叫人關注cancer
一個有產後抑鬱嘅人嘅人關注產後抑鬱
後者叫人關注自己經歷就係有問題?
你邏輯王黎?
點解會有咁既結論?
呢件事係一個悲劇,希望見到post既人理解件事,多啲awareness 有機會及早做適當既應對,減少悲劇發生
同奶奶住?
所以教育同讀書真係好重要
懷孕不是單純「個肚腩大10個月之後卸貨」咁簡單的
產後抑鬱同 咩時代 成熟與否 「忙到唔得閒抑鬱」等等無關

利申返 心理健康出現問題不等於可以殺人 只係想大家了解多啲心理健康嘅影響
你唔明我想講。我想講嘅係而家整個香港社會,女性受害嘅關注度係遠比男性受害嘅關注度為高。如果講呢單殺人案,兩個受害者都慘,但男人畀人殺,點睇都更加慘啦,但樓主都淨係focus講女人。

我覺得整個社會大部分嘅人,包括樓主,已經畀人洗腦到當一件事有人受害,就只會focus喺女人度,男人受害就who fucking care,我好想改變呢個情況,所以我想提下樓主,應該要改下呢個思想習慣。
關注返成因阻止更多悲劇
挽救返更多人無辜性命係無矛盾
定係你嫌少咗句RIP
籍口
仲要叫返個男人多啲關注女人
比人斬比人用刀航著條頸
最好仲要冷靜關心女人
真心痴撚線

與其呼籲男人關心女人
不如呼籲下啲產後女人少啲圍爐越傾越負面
入埋啲廢group 自己比壓力自己
日日比較人地點做得更好
學下自己放鬆好過
我分享下

明明我爸我媽 係幫我手湊bb 想等我休息下

點知 會ff成佢地想搶走我bb

而家諗番起 我會形容自己個段時間鬼上身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞