產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
依家個男人死左,係比個老婆殺

你就係到話個女人產後抑鬱好慘,試圖幫佢輕罪化/儀罪化,死賤種
已經係到幫條女輕罪化/無罪化緊
睇完仲邊敢生仔
算啦
你呢d開口埋口賤種既都唔洗正常討論
我都係慳返啖氣
(不過你實包拗到....~ 唔回應喇)
我自己就覺得能力唔夠咪能力唔夠囉 冇嘢㗎喎 咁你想克服或者achieve某啲嘢就會想盡辦法去做到㗎啦 如果自己做唔到咁咪係自己能力不足囉 個個都想抖醫生份糧㗎啦 咁咁夠分冇能力讀醫咪抖唔到份人工囉
而如果單單指出抑鬱症嘅人佢哋心理質素唔夠好都唔得 會令到佢哋好大壓力嘅話 咁仲有咩方法可以幫到佢哋呢 有呢個問題唔係好好去面對佢而去逃避咁對自己同身邊嘅人又係咪好先
如果個個遇到人生挫折而有情緒問題 唔係諗吓自己可以點改進先而將所有嘢歸咎於其他因素 咁搞法我相信呢個城市只會越來越多人有抑鬱 同埋會越來越多人好軟弱
仲生?
駁唔到就駁唔到啦
從源頭解決 唔生仔就一定無事
用男人谷住啲精走去強姦做類比佢地又話個荷爾蒙影響細好多,屌咁個標準係咩?幾多先夠多?
所以照顧情緒健康(自己/自己對阿女/阿女個人)係重要亦唔易做到但必學嘅事

我估自己都嚇親過唔少人 係診所附近不停喊不停鬧自己「點解你又喊」、「你嚇親人啦」

但最後發現就係因為我無好好照顧自己嘅情緒搞到咁

即使對住女女都好,都要記得照顧自己嘅情緒先
當你做到嘅時候,其實已經做咗一次好好嘅示範畀阿女學點樣做到情緒管理

將阿女擺於大過自己嘅時候就好易變成壓力

相信好多男病人都係咁 好似新聞入面咁 可能兩個一直都好開心快樂,就係一時刻調節唔到家庭/生活嘅事,畀咗壓力自己,跟住就發生悲劇
關咩事 鬥慘真係有用?
樓主真係好仆街
竟然寫到呢句出黎
仲要咁多人正評佢個睇法
痴撚線
我諗佢意思係想話有得醫
只要睇醫生同食返啲血清素/去甲腎上腺素之類嘅藥
平衡返腦化學物質,應該好易好返
戇鳩仔人講你又講以為自己好撚幽默
其實唔駛產前產後,
咩類型嘅抑鬱都係唔可以睇少
知道唔少產後抑鬱個案當事人會有自殺傾向
但殺人真係第一人聽
咁講法,所有精神病都慘啦
全腦都腦內分泌失調做成
產後抑鬱
抑鬱嚴重嘅話可以出現思覺失調
曾經聽過本身好想要個BB
生完產後思覺失調到想掟個BB落街
食完藥 冷靜翻就變翻正常愛BB嘅老母

唔係講笑
佢無睇新聞咩
佢刻意強調個女人喎
而個女人正正就係一直有睇醫生都咁樣
而且其實好多人都有產後抑鬱都唔會咁樣殺其他人
佢唔強調都係個割頸殺人犯女人先係最恐怖?
你起下樓主底先啦
哦 佢好慘 咁終生監禁唔該 我唔見得呢個女人同鑽石山單野有咩分別
9成9情況都係身理影響心理
唔生仔就唔洗結婚,唔洗結婚就唔洗點追女,唔洗點追女就唔洗洗咁多無謂錢,唔洗洗咁多無謂錢就唔洗搵咁多錢,唔洗搵咁多錢就唔洗咁辛苦返工,唔洗咁辛苦返工就唔洗咁大壓力,唔洗咁大壓力就唔洗洗錢減壓,唔洗洗錢減壓就唔洗搵咁多錢,唔洗搵咁多錢就唔洗咁辛苦返工,唔洗咁辛苦返工就唔洗咁大壓力
唉 個老豆咁樣死好慘
師兄不如google下咩係產後抑鬱先
男人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞