產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
我老母生完我都話試過產後抑鬱
佢同你講法一樣
佢仲話幫我沖涼想浸死我

我心諗 點解唔一早浸死我
其實難聽啲講,產後抑鬱=突然白卡
同一般抑鬱唔同個位係呢度,所以唔係咁易走到出嚟,亦都未必係純粹關心多啲傾多啲就得
呢個係精神病,必須要及早求醫以藥物或正統療法診治
連登就係好多呢d on9
睇得,好,辛苦。
有聽過,生仔前好好脾氣,溫柔賢淑啊直頭
生完變咗乜都鬧一餐
就係因為產後抑鬱,加上以前啲人唔識呢啲嘢,搞到個女人癲咗好多年,成個家庭都冇安樂
好彩呢度係連登
仲有言論自由
真理愈辯愈明

如果喺facebook, ig, babycondom, 其他討論區
你理性分析件事
指出唔可以濫用同情心、縱容殺人行為
分分鐘已經被ban咗
老屈你「唔尊重女性」
「你一定冇女友、溝唔到女」

成個網絡世界已經係瘋狂
可以見到班仇男反社會嘅女網民同狗公嘅最內心
原來係寧願殺死男性都要維護自己女性嘅殺人行為係「無辜」、「控制唔到」、「可憐」
而同時又雙重標準狠批男性控制唔到自己行為嘅非禮強姦行為
(諗深一層男性嘅非禮強姦行為起碼唔係殺人,佢嘅大腦機制控制唔到佢哋嘅衝動,更值同情)

呢度班女性生蕃同反社會女性係已經冇得救
擺到明係偏幫哂女性嗰邊
那怕要扭曲成個社會是非道德觀
呢班女性係社會計時炸彈嚟
危害成個社會嘅安全
如果唔係佢哋擅於扮可憐博同情
現真世界應該從來都吸引唔到男性去關心自己
推推post
應該要多啲人認識下
發現問題盡早求助
樓主你好
我外母有焦慮症
而我老婆間中都有負面情緒
我(仆街)成日都好大男人
有時好無謂咁發佢脾氣或者語氣重咗
好擔心嚟緊生小朋友都控制唔到自己對佢好差
可唔可以點醒吓我
捉哂一齊去睇family therapist
以前食樹皮都生存到添
碌咗勁耐都冇咩見到正常留言
你當聽故仔咪算
中國傳統智慧其實好撚勁,把菜刀唔似鬼佬on99整尖頭,切菜姐又唔係殺人,長方形真係好洗好用
香港男人父親節好、生日都好
連節日快樂都無人講多句
我未見有人比多少少attention比男性
但係好處係香港男性賤過地底泥
心理承受能力都同地底泥一樣
任人踐踏都可以企到人
都算係香港男性少有的福利了
傻鳩好似好嬲 比人屌老母屌得多
精神病真係好可怕,可以無先兆就病發

我又諗起上年荷里活廣場單嘢

有情緒問題唔好拖

食藥可以減低病發機會
你知道自己有問題已經好好
可以對症下藥尋求幫助
好多人係出咗事都唔知有問題
或者有問題覺得忍下就會過
點解我睇到既係相反?
睇到仇女言論多好多
以呢個po為例
都可以俾人扯到去男人有幾慘
講咩女殺男就冇問題男殺女就死得
一黎就扯到去兩性對立
明明呢個po既原意係想討論產後抑鬱
真心cls過女權
又唔使咩都扯去乜權物權嘅
純粹鍾意享受二人世界啫,生小朋友好與壞呢啲嘢真係好主觀,經濟能力負擔到當然冇問題啦,我都唔贊成窮有窮養
連登真係好多仇女撚
完全唔可以理性討論
呢啲人佔大半都有
慶幸仲有正常既連登仔
不過呢度正常就會俾人話狗公
痴撚線
可能外國真係比較多人講女權
但喺香港
講得最多女權就係男人自己
so far 慶幸我當時係產前抑鬱,而唔係產後,如果唔係更無了期咁depress落去

嗰陣自己一個人時不停諗好多嘢,好似inside out 2 個anxiety 咁,聯想好多唔同situation,如果我難產,我應該點好,如果醫生話大人細路只能保一個,我老公會點揀?如果揀咗我,個B點算?如果揀咗個B,我大仔又點算?如果我死咗,我老公搵過個,個女人會唔會虐待我個仔?佢哋會唔會同我細B講邊個先係佢親生媽媽?如果我冇死,但因為難產,個細B會唔會有咩毛病?

總之不停聯想好多嘢,夜晚因為腰痛瞓唔著,自己一個就喺廳勁喊勁亂諗嘢,當個office冇其他同事時,又會諗諗吓喺度眼濕濕,甚至不如攬住大仔一齊死咗去就一了百了

甚至我老公只係唔俾我飲凍檸茶,我已經係癲晒覺得佢係想我唔開心、想我抑鬱死,方便佢搵第二個,喺茶餐廳爆喊,嚇到茶記個姨姨同我老公講一杯半杯冇事嘅

好彩當初仲有份工分散吓注意力,同埋接近8個月先發生,一卸貨後又變返正常,如果唔係都1唔敢想像會唔會再嚴重
睇熱門回覆
好彩正常人還多
連登真係好撚多弱智
所以男人唔係想老強,佢控制唔到
條友只許女人抑鬱,不許男人咸濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞