產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
拋俾個醫生就得?
「咁諗同拋個小朋友俾學校教啦,唔關我事」
有咩分別,你諗下出到黎會點
yes~
未有事、未經歷,加埋心智低,就一味放負,講負面野,踩低人,又講歪理;到有事要經歷,就會諗返自己曾經留過呢d言係幾咁傻
多謝你咁真誠同成熟嘅回應
華人長久標籤精神病太多太over
根本每個人都會遇到都會患上,太標籤就自然壓抑,然後逃避,積積下最後爆發~, 嚴格來講社會個個都有人責任
一定

唔多唔少一定有,遲早出事
都有可能,所以,所有人去睇心理病之前,唔該買齊保險先

如果唔係,好煩,好難買到
食老婆隻豬,o個個回覆真係笑到我噴水
產後抑鬱會唔會復發?
買完都隔一排先睇

一陣又話你唔誠實乜乜柒柒唔賠
連登撚:呢啲係俾佢臭雞老婆逼成
lm
純產後o個隻,就唔會
你咁諗就大獲
唔知你成長睇太多連登,定仲讀緊書

無知幼稚片面 唔係踩,真心comment
大把有錢人抑鬱同大病啦
根本身心問題就同有無錢無直接關係
當然有錢生存壓力會細啲
身心有咩問題都有得慢慢休息同醫
窮撚就抑鬱都要頂硬上
證明窮同身心虛弱更唔好貿然生仔
你咁認真同佢講,你好有心機
夏蟲不可語冰,我睇到嘔血呀
女人就係死賤種 唔撚明啲女權撚諗咩 從古至今 女人就係低男人一等咖啦 搞到而家個男人俾老婆殺埋 佢真心都抵撚死 冇啲骨氣DLLM
好多男人都好俾心機湊仔,都可以導致壓力
產後對一個家庭嘅變化好大,係需要彼此有空間,包容同埋接納
叫佢繼續喺自己世界
你人生一帆風順咪好囉
抑鬱症真係好恐怖呢
希望大家可以陪伴 關懷另一半呢
同意嗰一種落差對雙方都會帶嚟好大嘅壓力,而且有時照顧到無微不至又會導致壓力。

所以即時溝通同開導好重要。

不過又有幾多人識得好好說話?
淨係呢度呢個post都已經令人嘔血。
可能老婆都有…
每個病患嘅病發方式可以好唔同
香港嘅男性患病率比大眾以為嘅高
亞洲男性較女性有「大男人主義」
覺得自己係男人 唔喊得
但眼淚可以係一個訊息來自大腦話你知
情緒系統好大壓力 就嚟失調
可想而知 男性嘅產後抑鬱都可大可小
睇呢個post真係覺得連登仔好撚無知
一個人嘅體質點係好影響人嘅表現
好似腸道好菌多嘅人唔易肥唔易抑鬱
有嚴重抑鬱/其他病患者糞菌移植之後好返
更唔好講精神問題係有遺傳傾向
你以為你控制緊個身體
其實係個身體控制緊你
好多嘢唔係後天而係先天
盡量唔好trigger到佢行低風險路線先係正路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞