產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
唔希望你親人有抑鬱,但如果真係第時有,麻煩你睇返你呢個留言
我曾經都係咁諗 無錯有呢個病都真係弱者
因為家庭因素 我天生就有抑鬱症嘅病發風險
一路成長伴隨住多種焦慮症
我個腦天生就產生唔到血清素去調整翻大腦嘅運作
我真係比其他人弱 其他人製造到100%嘅份量 我只係製造到10-15%

但我諗好多病人都唔會覺得人地欠咗佢地
即使有咁諗 都唔係錯
因為個腦無血清素去諗翻正面啲、平復情緒係科學原理

至於係咪女人用多啲 就無從稽考
可能你識嘅人都係咁
但都有好多女病人唔係咁
成班連登仔真係戇鳩鳩
荷爾蒙唔係自己控制到
完全唔關成唔成熟同埋思想狀態事
唔好話生仔,淨係平時嚟M
點解情緒會影響,都係因為荷爾蒙問題
男人淨係識射精,呢個話題喺連登冇討論空間
比人屌左十幾年
我唔係社工/醫生,冇需要體諒佢,「唔好出街累人」係為咗大眾利益
2024年喇仲咁大愛,如果你係咁on9,go on
因為樓主根本仇男
冇罪都話人可能有做
港男根本係地底泥

【鄧晧然事件】法庭判咗無罪,唔代表無做過
https://lih.kg/3690894
隊少啲草啦
佢地影響唔到我 不過都開心睇到佢地嘅comment
覺得自己好好彩 現實中未遇到類似嘅人
其實好多男仔都有產後抑鬱 面對生活180度轉變係會有壓力 係值得關注嘅事
去一次診所你就知男女病人人數好均等

樓主個題都無放大過女病人>男病人,更加無講女人大曬 有病就可以原諒
但唔少人都衝出嚟當自己係判官 覺得由自己呢個外人嚟決定個老婆值唔值得原諒

唔知你地現實中受到乜嘢刺激/發生過咩事咁唔願意正視聽/討論產後抑鬱可以點樣面對
希望你地現實係過到開心 唔洗同人相處 唔會有產後抑鬱嘅煩惱
只係需要煩惱點樣係網上拗贏人地、係唔同觀點/想法嘅人身上滿足控制慾同成功感
傻鳩睇下佢開過咩po先出聲啦
少少產後抑鬱 我係靠意志力捱過

始終我係我媽湊大

尚存一絲理智 同腦臆想 拉扯

過左3個月之後 荷爾蒙開始平穩

番番工 就無哂事
我算好彩 係好輕微 唔洗點睇醫生食藥

放完產假 番番工 情況就好左好多
呢個post啲連登仔係咪無老母生嘅孤兒仔
咁樣講野都有嘅
話知你無女定無老母都好,唔洗講野咁難聽呀
尊重都唔識,淨係喺度女權男權鬼打牆
佢破碎家庭 都慘 情緒問題都有原因
一定係老公既,老婆好撚惡又唔見你講
非引戰 男人都有機會有產後抑鬱 生仔之前一定要做好規劃 兩公婆+屋企人要有良好溝通
咁即係兩者有冇關係
同埋就算真係心理質素唔夠強大都冇問題㗎 真係唔夠咪唔夠囉 點解唔承認先
明明最慘就係佢老公同埋佢老公啲屋企人
依家調返轉話體諒返殺人嗰個
除左個contrast大好多 其他都係一般抑鬱既都係咁
None
利申患者
婚姻既野就互惠互諒既啫
會惡言相向,諗對方衰,根本就唔適合結婚生仔
要去拗邊個啱啲既時候,本質上都唔應該結婚,就算拗贏咗,段婚姻都一定係輸
所以我係好反對人結婚生仔,除非真係無條件包容付出
個老公同個仔最撚慘
死就老公死
個仔仲見唔見到老母都成問題
祖父母養 無人教 向下流
我身邊就係有精神病患
然後我連生活自由都要被剝削
佢嘅生活/生命 唔撚知點解要我負責埋
我唔明點解我生活要被影響
只要呢個人消失 我就唔洗比佢影響
以上就係我結論
個個都要求人要對病患有同理心
咁邊撚個對我地受影響嘅一群有同理心?
邊撚個還返條命比事主/ 還返正常生活比受影響嘅人?
未經他人苦 莫勸他人善
你勁九唔搭八
你同佢咩關係
冇佢就冇你個種?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞