產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
女人為生仔 癲撚咗情有可原囉
偉大啲嫁 明唔撚明
男人殺人一定係本身想殺人先殺
女人係有理由先殺囉
你條仆街係咪石頭爆出嚟
即係情緒極差----->認知偏頗------->思覺失調
特首夫人未夠秤搞埋生埋仲要拖足幾年先結得成婚,其實好堅強!如果佢可以出嚟分享下自己產後點面對困難,應該幫助到其他愛國愛港婦女!
我都幾肯定你係A0 、毒男、難相處添

中晒,你就知咩事,唔駁你了,你啱
做咩ar你
以你價值觀,你同你老豆老母fg無50k,都唔夠能力,就咪撚諗住生啦

same
成班對號入座,極偏頗
即係口臭既連登仔(你)唔恐怖,係你地經歷過既野令到你地咁樣加埋性格 恐怖

好make sense ,你明個logic 嗎?
多數連登po,一講粗口,就係偏頗、錯邏輯、歪理、引戰、包拗頸,就算講晒道理ko晒,一樣會反駁返你,所以真係慳返啖氣

佢地1x歲 心智都未成熟,就好似去初中、小學到同小學雞辯論,個情況一模一樣
你好叻,情緒係人類最大課題之一

你搞得掂,人生會順好多

你見連登d回應咁負面,佢地情緒負面到多到癲,其實都好可憐
你咁推,心理學同物理學最衰格
全部野都係心理同物理下做成,你諗下有冇問題
成編文都係講緊女人產後荷爾蒙失調控制唔到自己好慘 要怪就怪個病 咁都唔係想推卸責任?
其實你唔好咁雙標
男同女既荷爾蒙分泌問題你同一視同仁咁去同理就ok
係人都知你諗緊咩啦
白卡真係唔同啲
你咪攬住件SEN 仔過世
痴線無啦啦人身攻擊 就算我現實好撚柒就可以因人廢言?
拋俾老公就得?
思覺失調就得 洗鬼強調產後咩
邪惡動情就係好憎個老公 所以係情殺
連登變左仇女仇富集中地
呢度主流係不婚不育不買樓不消費既躺平主義 啲人真係覺得女人全部都係雞除左要黎屌冇其他用途
咁憎自己唔跳樓死,要殺人?
上面班癲嘅個個話個女人好慘,個男人,個仔 ,四大長老冇人理過
比你鬧完 仲同你道歉,你老公真係三好轉世
最搞笑係殺完老公打比老爺話要自殺
點知差人上到門仲生勾勾
同女人討論係咁上下
回應返主題,心理因素絕對可以train,因為係睇你點 interpret個世界,好似樓主9up佛教咁,如果事主有佛教mindset,參透到諸行無常,諸法無我。但係當然唔係個個train得到,所以事件係一個悲劇。
而樓主既意思係,唔應該對一個病患者落井下石,同佢講佢患病係自身心理不夠強大(or抵抗力差 in other context)。佢過份解讀你個純粹既問題,以為你想blame the victim。有少少牛頭不對馬嘴。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞