產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
嫌你少左句呼籲殺人係錯
任何病都唔應該走向殺人呢個方向
連自己嘅情緒都控制唔到就話要生仔,之後喺道害人。
擺明more than抑鬱
通常產後抑鬱係自己帶埋個b jump
如果咁樣講即係周凱亮都抑鬱啦
是的,睪固酮會影響大腦的功能和行為。以下是一些具體的說明:

1. **認知功能影響**:研究表明,睪固酮可以影響認知功能,如記憶力、注意力、空間能力等。適量的睪固酮有利於這些功能的發揮。

2. **情緒調節影響**:睪固酮可調節大腦中多種神經遞質,如多巴胺、血清素等,從而影響情緒、情感和情感情緒處理。

3. **行為調節影響**:睪固酮可影響侵略性、風險偏好、社交互動等行為。一般而言,較高水平的睪固酮與較強的攻擊性和競爭性有關。

4. **腦部結構影響**:睪固酮能刺激大腦某些區域(如海馬迴、杏仁核等)的神經元增生和樹突發育。這些區域與認知功能、情緒調節等密切相關。

5. **神經元保護作用**:適量的睪固酮還可能對某些神經元起到保護作用,減緩神經退行性變性。

總的來說,睪固酮作為一種重要的雄性激素,通過多種途徑調節大腦功能,對認知、情緒、行為等方面都有一定影響。維持適當的睪固酮水平有利於大腦健康。

第一抑鬱問題可以理解,但唔可以合理化殺人行為的理由
第二無論直接又好間接又好,睪固銅係會影響大腦
請正視性上癮,善待色狼,不要歧視佢哋都唔想
你估個個係陳寶蓮咩
2022年咪有單揼個BB落橋
呢啲冇Pattern嘅野走嚟執着做乜
見到產婦唔對路就早早睇醫生
最慘有啲你話陪佢睇醫生
佢會話我都沒病
跟住又發癲
因為個男人冇帶佢老婆睇醫生
大多數都係咁
尤其係個男人提出就會更加跳制
產後有返工就唔抑鬱
係班同事抑鬱姐
樓主一開始就已經將抑鬱同殺人行為合埋一齊講
你啱
唔應該捉個pattern
不如分享下點樣可以令對方接受睇醫生呢個提議
因為如果病情已經比較嚴重
真係唔易令對方肯睇醫生
樓主產後抑鬱復發死𠹌咗?
又係呢廿年先咁多荷爾蒙失調
究竟係人定環境既問題
趁人訓覺一刀向要害劈落去, 唔會多
乾淨俐落
真係唔係講玩
周星馳套戲講今日你打左條友一拳,20年後佢死左,你應唔應該比人告謀殺。

咩叫無論直接又好間接又好,而個極度緊要,唔夠瞓都會間接影響大腦功能,咁你強姦完人可唔可以用唔夠瞓做一個理由?

殺人而個行為,係而個討論上係追究責任嘅問題,而件上殺人係無可能合理化(法律殺人有時可以合理化,唔講戰爭,比較常見嘅就係自衞),但問題係責任。法庭同道德上,如果個人根本不能控制自己(ofc with scientific evidence),又唔會定義為罪,簡單黎講你暈撚左無知覺,我用左你隻手開槍殺左條友,你應唔應該坐監?

姐係咁,你既然都識用chatgpt,你不如用黎學下野研究下先,同埋用下你個應該未有精神病問題嘅腦諗下你講嘅野
果d唔會有人質疑

最嘔心係有人借抑鬱之名做壞事

不如佳仔都話自己帽後抑鬱先殺人啦
Exactly
啲女人好估惑,成日諗點樣殺男人
啲女人真係好撚唔成熟,成個大細路咁唔識控制情緒...
唔計錢 係咪環境問題影響最大
大家都唔生就皆大歡喜
想問點解殺人一定係抑鬱嘅問題?唔係道德嘅問題?強姦人係道德嘅問題定係荷爾蒙嘅問題?明明前後只有弱因果關係,depression rarely lead to murder,你唔止邏輯有問題,道德都有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞