產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3547 Like 127 Dislike
上幾年,有1個月,堅產後抑鬱,係跌得好快好深

我老公本身試過抑鬱,佢好明白體諒。佢都話我o個段時間係差到好誇張,
整個mind set 都係好似「鬼上身」式 跳制,所有事情都係負面,所有回應應對都係負面絕望

入咗去,真係要好快同埋身邊有人幫手,食dd 藥,推一推返個腦d物質水平去返正常位,就慢慢自己好轉

好幸運,好快好返,但回想起,係好恐怖,好似變咗第二個人咁,成個意識係負面絕望到極點

希望,各位老公,見到太太有d唔妥,或者唔開心,或者平時嘈交,都關心關愛溝通

肯溝通,所有事情都會變好

(連登唔明,先話殺夫個女人好恐怖,其實係「病」最恐怖,荷爾蒙一失調,成個腦係fuck up 咗,死神接管,一定要求醫)
日日屌鳩人做咩都唔滿意
有冇咩誇張負面例子 想了解多啲
有冇咩舉體例子可以分享下
生仔要考牌
有冇睇精精科,轉介去青山先?
未既證明你都唔係好嚴重
入左去邊?
成熟啲啦
男人夠大壓力 瞓埋廳 做老婆有冇關心關愛溝通?
哦, 殺你老公啦咁, 都冇錯
又扮女人
利申:女
識得個女人post natal唔肯去睇精神科
佢媽迫佢又迫唔到
都唔知點算
產後抑鬱唔係一個人心態問題
而係荷爾蒙生理引致 唔係單純個人weak
請問食咩野係有用?
唔好到精神科咁勁,如果食藥就可以好番佢就唔係精神病,要病人自己都想走出黎先得,被動式咁醫係醫唔好
咁都幾抵 一有就可以正當化拎牌殺人
起碼食藥調一調血清素先
結論:比人殺果個男人抵死
生仔就係一種剝削
對母體嚟講等同於寄生咗舊嘢吸晒你九個月啲營養
對男人影響無咁大 但都會產生精神壓力
所以身體唔夠好精神唔夠強嘅人根本唔應該生
心理病的確慘,但希望樓主你唔好淨係強調女人,既然你都識講你老公都忠患過,咁希望強調嘅係抑鬱呢個病本身,唔係產後抑鬱呢個只有女人先可以有嘅病
老竇又有抑鬱老母又有抑鬱
個仔女都肯定有
誇張到 係現代女人特別多事姐

以前啲女人揍緊幾個都仲駝緊個
抑鬱真係好屈機
可以抑鬱到殺人但又識阻止自己自殺
因為香港係由細到大都優待女人 佢哋一唔開心就大晒
一出世就強調女要富養 仔就窮養
男人有優勢嘅嘢就分開比 冇優勢就一齊比 升中就一條隊 體育項目加分升學就分男女
一大堆狗公毒撚無條件幫手
男女平等就玩自助餐 日日講男女平等 拍拖買樓結婚男方就頂大部分洗費
痴撚線香港
畀荷爾蒙影響晒正常思考,成個人變晒,好似另一個人咁
生仔搞到連自己都冇埋,好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞