產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
第一次做父母,任何野做錯一步都影響甚大
考車考試都冇咁多人一take pass,依家仲要每次都100分
可以考多幾次就話得姐
依家第一次做父母就好似要人持續幾年考100分,冇take2,而且每一步做錯都大機會後果嚴重
一生人有幾可會咁大壓力

愈做準備就愈知道會做錯
愈有期望就愈有抑鬱
尤其是養仔呢啲唔係單靠正常人智力就解決到既問題
準備做得幾足都好,只要一個運氣差就可以直接落地獄
除非你做過狀元,否則單靠自己普普通通既智力,想做到全面考慮/深思熟慮?哪來的自信
到最後最重要都係要學識接受

以前比較多人有信仰
與其相信自己平凡人既智慧,都不如學識賴個天
依家既人都比較自責

心理問題最忌靠智力解決
女人一句一病 殺左人都係唔關自己事
所以生仔要考牌
要有命中注定既打算
如果唔係冇生 費事生完又怨天怨地 又話抑鬱 搞到個個都唔開心
生仔唔洗考牌
教仔要
所以做老師咪有牌

生仔點樣要有牌?唔通冇牌就逼人落咗佢?定係醫院接生完,check到冇牌就直接人道毀滅個b?
當然無人有責任無條件體諒/原諒
不論係帶我地嚟到呢個世界嘅父母、原生家庭一世都帶關係嘅兄弟姊妹、青梅竹馬情同手足嘅朋友亦然

只係喺我身上經歷過發現到嘅係我病發時
我好討厭自己 覺得自己蠶食緊另一半 害緊對方
但另一半對我講 開始婚姻嘅時候承諾過不論生老病死都會陪伴我

我從來無要求我另一半咁樣做/覺得呢個係必然
所以我好感恩 好多謝佢 亦好努力改善自己嘅情況
學習多啲關於呢個病係點樣

無人需要體諒/原諒一個做錯事嘅人(不論有病、無病/心理、生理上有特別情況嘅人都係)

只係產後抑鬱根源上牽涉嘅問題就係一男一女、一段婚姻

所以大家對婚姻、價值觀、對與錯上都會有唔同睇法

不過都唔需要因為唔同睇法而抗拒了解產後抑鬱係咩一回事

原因好簡單,都係個句,呢個病好普遍,你揀得結婚、生小朋友(其實唔生小朋友都會有呢啲心理情況,例如我未生小朋友但我已經對另一半有分離焦慮症)
都有風險患上呢個病

了解多少少呢個病,當幫下自己/另一半,又何樂而不為呢?
溝乜撚嘢通啊?屌!
睇醫生啦,仲溝
新聞中嘅事係一個悲劇
人人都有機會發生
比起評論大家都無辦法互相明白嘅睇法
呢次由產後抑鬱症引起嘅悲劇有更深一層嘅意義就好似樓主想做嘅事
話畀大家知呢個係一個警號
精神健康係不容忽視
尤其係準備有小朋友嘅一個家庭
希望大家都了解下呢個議題

因為你永遠都唔會知你在意嘅人(包括你自己)幾時患上呢個病
所以大家對婚姻、價值觀、對與錯上都會有唔同睇法 ^因而對產後抑鬱會有唔同嘅切入點
岩啦引班人出嚟一次block晒佢
咁老實講句,佢生前都唔可以驗到有產後抑鬱
考你老母啦
搵政府發牌呀?
你都可以架
一樣坐監入青山咋嘛
以佢個比較心同批判心咁強,就一定會駁話,
d激素控制唔到咪即係精神唔夠強大
之後俾車撞到斷腳行唔到,同樣會話咪即係肌肉唔夠強大
抑鬱大哂咩,有抑鬱就可以犯法?
根本係薯口
低賤到
樓主之前啲po仲癲啦

https://lih.kg/3690894
希望佢難產
咪話你個同情心有太多規限, 點評定啫

「若邏輯成立嘅話鑽石山荷里活廣場殺女人案嘅精神分裂男子都應該要獲同情」

係呀,佢都同樣值得同情呀

我真心咁覺得,你又唔咁覺得?你實覺得人地衰要困一世

咁我問你,你個朋友去咗求醫已經,但之後有幾日唔想食藥,無食到,殺左人,咁值唔值得同情? 根據你咁講,就抵死要困一世啦

同情,根本唔應該要話被濫用,因為根本你唔知,同情呢個係你內心既德行,充滿咁多計算只會變咗刻薄,同埋你呢種只係虛偽嘅同情,充滿猜度計算,你真心同情嗎?

你呢一刻話人抵食要坐監,點知警察查完話真係老公對佢差,你又轉馱,話凡事例外啫,你講晒

但你一開頭講o個句黑心已經做成影響,咁係無智慧既同情心
連登20未夠小學雞講歪理,圍爐以為自己岩
種感覺係咪好似住喺英國有冬季抑鬱咁?
衰過藍
希望佢生一件死一件
生小朋友之前嘅準備同埋評估絕對係個人能力問題
某程度上,我同意生仔要考牌

除咗最極端ICU深表同情
至於其他嘅原因真係事前準備評估唔夠
同埋你講呢啲原因,如果中幾樣就抑鬱
咁呢啲可能變咗風土病

同埋產後抑鬱
最主要原因一定係性格

跟住就係你嘅另一半/家庭
但係呢啲問題你未生之前都已經存在

我見到絕大多數媽咪產後唔開心都係長時間一個人照顧BB冇支援(呢個位置咪就係事前自己評估唔夠)

如果兩公婆本身溝通係好好好充足
同埋有多少少準備

絕對係可以減輕產後抑鬱嘅可能
甚至係可以避免

我從來唔係話產後抑鬱唔恐怖

只係我見到太多人根本就係未準備好就生小朋友
心態上未準備好做媽媽

純粹個人意見
並不是想引起挑釁
覺得我鳩吹嘅
深感抱歉
都話你咁樣講令到身邊人壓力大

以事論事,有d 雞先蛋先無答案,但你要討論既內容會令到人不安,咁意義係邊? 所以先話你立心不良,唔一定不良,但你用字論調,對病人甚至病人家人一定無好處

即係問你,如果你夠勁,你全家三代公屋,你都會做醫生;
而家問你,你唔係醫生,咁係咪你唔夠勁,能力唔夠強大。
(你咩感覺)

(不過你實包拗到....~ 唔回應喇)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞