產後抑鬱真係唔係講玩

680 回覆
3558 Like 128 Dislike
你要連登班鄉民明呢啲嘢真係太harsh
反社會人格連登女同狗公都真係痴撚線
淨係針住產後抑鬱要同情
錯撚曬重點,明明事實就係有病唔一定會殺人
若邏輯成立嘅話鑽石山荷里活廣場殺女人案嘅精神分裂男子都應該要獲同情

如果有病唔尋求幫助
然後殺人
咁成件事就唔係應唔應該同情
同情心都要正確咁運用

利申:有朋友經歷過抑鬱症,好厭世想殺人,即刻勸佢去睇醫生,最後佢守法,肯睇醫生,傾完之後好好好多,所以我好同情呢位朋友,同時欣賞佢守法同肯搵幫助

唔係好似連登女咁講,殺人犯有病應該要同情,好common,你唔同情殺人犯係你哋邊緣人格、黐撚線
因為產後抑鬱唔係咁嚟囉戇鳩
本身性格還本身性格
荷爾蒙分泌失調係會令人性情大變
話知你老婆生仔前脾氣好到加零一,都有機會產後抑鬱
脾氣本身暴躁都未必會有產後抑鬱
會去強姦人係因為性慾強?
你邊度睇返嚟? Source呢?

咁你青春期發育時性慾強時係咪無時無刻都想去強姦人?

鳩噏當秘笈
樓主你唔係覺得2024年嘅連登班友仲有救ma?!
講到自己好黃,
但思緒片面、仲停係到好舊,
一樣好多標籤嘅概念入面
唔好解讀我出發點係咩先乜唔係要正確搵到問題嘅根源先可以對症下藥咩咁如果真係心理質素唔夠好嘅話咪再搵最好嘅辦法幫佢哋建立囉 一嚟就assume咗我係立心不良 唔好成日victimise自己先啦 有啲問題自己面對唔到咪面對唔到囉 如果連承認自己係心理質素不足都做唔到嘅話咪只會搞到自己更加辛苦
你都on9,完全誤解我意思

如果本身性格温和,就算產後抑鬱,經過一,兩個月,好快都會好返。

如果本身性格剛烈,郁d就發脾氣,咁啱遇上產後抑鬱,成個家庭都會受累。
當年係健康院覆診填問卷有產後抑鬱,
約左去跟進,點知個姑娘話你真係要跟進? 寫左落病歷會好麻煩,買唔到保險,你真係要跟進?

我比佢嚇怕左

然後close file.

然後過左好辛苦既一兩年,我都唔知係咪真係有事,只係覺得當時情緒好唔穩定
全部都係你ff
性格同抑鬱兩者無必然關係

性格影響家庭係另一件事嚟 唔好撈埋一齊講
原來呢D叫抑鬱?

似思覺失調多D
Anxiety paranoia depression
喺哂同一個family

思覺失調係另一樣嘢嚟
兩者無必然關係,但本身臭脾氣加產後抑鬱就好撚大件事 上面個post己經re咗你。其實你唔明唔我講乜姐?!
做老公都慘,
可能所有怒氣怨氣情緒波動發洩晒喺佢身上,
但佢自己又通常唔會有任何渲洩渠道,
個個關心老婆狀況,
有時精神壓力仲大,只不過冇人在意。
連登撚根本係藍屍
講得出呢番說話 顯得你好無知
咁仆街
你話乜未乜囉
收嗲啦傻鳩
你似乎對情緒病 人格障礙 產後抑鬱都無基本理解

唔覆了你喜
明明個老公已經要日頭返工+夜晚通宵湊B+做家務
個老婆都可以覺得個老公乜撚都唔做,日日游手好閒,諗唔開不如斬死條仆街
好彩我習慣要湊B醒訓避得開要害,包紮完暈下暈下第朝繼續返工
比人殺埋都無人同情啊
你話慘?邊有人理
係,的確好慘
但你睇下連登幾多人對產後抑鬱既無知
到到自己結婚生小朋友可能都唔知自己老婆咩事,以為自己老婆搵野黎嘈,無能力照顧BB 成日係度發神經,最後個雪球就愈6愈大
產後抑鬱每日個mental state係點?好易燥?有冇絲可以分享下
其實都係精神病一種 係好恐怖架 不過精神病都有得醫
渣渣fight
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞