產後抑鬱真係唔係講玩

678 回覆
3536 Like 126 Dislike
竹內結子
啱啱生完個仔 得八個月大... 同老公同兩個仔食完飯之後入房吊頸自殺
一開始又科學解釋
產後拍抑鬱係荷爾蒙失調
宜家又拉去
一年有幾日唔開心就暴躁打人
宜家呢啲情緒病係用嚟做借口
定真係病
真係建議唔好生
窮定富都係咁話
同情所有患病的人
包括患有精神病例如精神分裂、抑鬱等病人
所以同情有產後抑鬱的婦女、鑽石山荷里活廣場斬殺女人案的精神分裂男子,以及患有精神疾病的劉馬車

但是,同情歸同情
現實社會是以法治和理性運作
維持社會安全和秩序
所以若果在司法層面對一個殺人犯作出同情
降低患病人士的守法意識
便會令他人生命、安全置於更大的危險當中
這是更加不負責任和欠缺道德

同時,若利用煽情手段
把同情投放在殺人犯身上而非真正的受害者身上
這更顯然是道德倫理倒錯的邊緣人格
喜愛煽動他人去濫用同情心
把正確的是非觀扭曲
將犯罪行為一一歸咎於病
而事實上
有病 不等於 會殺人/非禮強姦

同情心是應該投放於願意尋求幫助的病人身上
他們已經走頭無路
現在公開向所有人求救
向所有社福、醫療、慈善機構求助
所以我們同情他們

但當他們自私地殺死他人生命
這便已經觸犯了人類社會的基本道德底線
這時候就不是談同情的時候
而是談論要用甚至方法保障社會、他人安全的時候

這才是正確的是非道德觀、正確地運用同情心

公眾應該開始意識到
現在網絡世界很多仇恨男性、仇恨社會的反社會人格女性
利用情緒勒索和道德綁架
煽動身邊的男性去幫自己的歪理作奉承
然後利用公眾輿論去點燃邪惡的濫用同情心風氣
為女性自己對男性和社會的仇恨、敵意和潛在的犯罪行為建立出一種「道德正當性」
還要反過來對批評犯罪者的人作出人格謀殺:「邊緣連登仔」、「loser」
Gaslight真正講道理、能曉是非道德的人

所以你們可以看到
此post愈多批評者言論出現
愈多仇男的女網民故意「不推文回覆」
她們已開始心虛
擔心社會認清愈辯愈明的真理
發現這群喜愛濫用同情心的仇男女人
她們的隱藏犯罪心態和對男性的敵意仇恨

真正明事理的人
不需理會這群仇男女人和她們忠心的狗公的謾罵和負評攻擊
也可以對她們之間互相施以cheap正評的奉承自high行為一笑置之

而且你們會發現她們從來都沒有能力反駁我
以及上面各個看清真相、對犯罪女人作出批評的人士
而這群仇男女人及狗公
就只能以正評
維持她們「很正確」的形象
這反而顯現出她們的醜陋、無理向懦弱

公眾眼睛是雪亮的
慢慢看清楚誰是正常人
誰是危害社會的魔鬼
老實,連登仔口臭黑心個無同理心,都算係病~ 重病添
可惜係, 就算係我都唔會同情依個強姦犯

從來都係偏頗既人因為覺得其他人既論點唔嚮佢接受到既範圍入邊,所以覺得人地偏頗
你不如問吓自己未生前係咪d亂發脾氣,郁d就掉野既人。呢d人連自己性格都控制唔到,跟本就唔應該生仔,只會害咗成個家庭。
產後抑鬱係咪可能會有幻覺?
唔開心咪跳樓
點解要殺人
多謝你打咁多字

法治緊要,但同情同理心都真係要講condition 嗎?

「同情心是應該投放於願意尋求幫助的病人身上」
如果佢重病病到唔願尋求或者唔識尋求幫助呢?唔識尋求幫助唔係仲慘,仲值得同情嗎?

當然咁嚴重,去到公共安全就係社會安全問題,但唔係咁樣要俾d條件你既同理心,同理心係要無私無條件

因為你個操作既界線好模糊, 個病人願意尋求幫助但唔想食藥食少左兩日病發殺人,咁係咪你就會攞返走個同情心?

“愈多仇男的女網民故意「不推文回覆」“

你就真係諗多咗,你諗野歪咗少少了
假設問題點知啫

如果係真,你咪覺得「都話啦,我講得岩啦」
如果唔係咁,而係佢好正常,係荷爾蒙搞到咁,到時你就會話「我點知啫,凡事有例外」

你feel到嗎?
你自己未生前本身性格係點自己都唔知?
Women ☕️
講真本質上係一樣
所有野都係大腦控制,機制不明
性欲強到會強姦人,都係有野異於常人,控制唔到自己
點解你會覺得抑鬱既人生理上控制唔到自己想法
而性欲強既人可以戰勝大腦控制自己?
性欲強去強姦人,抑鬱去殺人,都唔會係擋箭牌
timing嘅問題
尋晚有個女人產後抑鬱殺咗老公
今日出post話關注產後抑鬱
下次你發現老公出軌叫雞
有人叫你關注老公婚後性不滿
產後抑鬱嚴重到係可以似精神病,唔係咩唔開心睇開啲咁簡單,根本佢自己都控制唔到
你秒撚咗佢件柒頭
你不如讀下書先學人比喻
呢單就係話個太太有產後抑鬱,所以樓主叫人關注產後抑鬱
出軌叫雞可以好多原因,唔一定係性不滿
連登仔話可以
連登仔都真係痴撚線 淨係針住產後抑鬱就可以殺人
錯撚曬重點,明明樓主想大家知道產後抑鬱無認真處理可以好嚴重

利申:老婆經歷過,即刻捉佢去母嬰健康院,果度d 姑娘識得處理,傾完之後好好好多

唔係好似連登仔咁講咁廢就咪生啦,好common
妳可以學吓邏輯
殺人可以有好多原因
唔一定係產後抑鬱
香港男人慘過地底泥

女拳:男人邊會有情緒病
其實精神強大都未必唔會產後抑鬱
d激素控制唔到,抑鬱上頭果下真係唔撚知自己做緊d咩
好撚慘
樓主呢個post冇講過殺人,只係講產後抑鬱
你做狗架?中文都唔撚柒識?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞