Supper Moment重歸香港樂壇唱《無盡》 網上近乎清一色負評 Sunny:「無錢點錄音?」

624 回覆
27 Like 672 Dislike
Supper Moment自2019年起聲勢大不如前,2022年5月與中國內地唱片公司簽約,自此工作重心以廣東省為主,去年他們在廣州舉行演唱會,入座率近乎暴滿。已經多年沒有在香港演出的Supper Moment,今日以表演嘉賓身份現身《第45屆十大中文金曲音樂盛典》。

Supper Moment的主音Sunny提到九展給他的回憶,他稱2013年在九展舉行演唱會,九展是一個很好的搖籃,很榮幸趕上尾班車參與九展最後一個大型頒獎禮。

大會主持介紹Supper Moment時,稱Supper Moment一直都想將音樂帶出香港以外,包括在內地巡演,去英國、美國出席音樂節、舉行音樂會,並重回尋夢起點。Sunny表示「今晚又開心又傷感,今晚大家俾番一個Star Hall反應好唔好?」

Supper Moment唱《無盡》

Supper Moment一連唱出《橙海》及《無盡》,全場觀眾拿起手機亮起電燈,台下的MC、JW及曾比特等亦有隨音樂擺動身體。Sunny期間一度high爆衝到台下,又打開電話拍片表示要紀錄這一個珍貴時刻。惟網民對於他們的表演反應不一,有人認為他們的Live是「無得輸」,但當聽到他們演繹《無盡》時,近乎網上清一色負評。

Supper Moment曾拍片回應指控

Supper Moment在2021年曾在社交平台發布影片,回應外間對他們的質疑,當時包括被指上無綫綜藝節目做「小丑」,對社會議題不發聲、違背初心等等,惟他們的回應可說是「火上加油」,特別是北上開巡演的回應,當時隊員CK 就話:「啲人而家話我地剩係搵人仔呀!我都想搵港紙呀,加紙、美金、日圓都想搵!」Sunny 就謂:「無錢點錄音?」隨即被網民指他們為錢而違背初心。

對於不少網民指Supper Moment是「搖滾叛徒」,他們就說︰「滾精神係咩?係反叛?係一定要反一啲制度?咁鬧我地『搖滾叛徒』都係另一種稱讚!連搖滾都背叛埋,咁真係無人夠我地搖滾!哈哈哈!」
我覺得同gem一樣
既然佢地覺得大陸係佢地的理想地,咁就留係果到啦,人各有志,去左就唔好回頭
踏上這毛共旅途... 人仔夢一場舐共至終老~wooo
我地一齊舉起呢個手勢
呢個手勢代表我地每個人得一次嘅生命
去實現無盡嘅夢想
而我地一齊唱... ba la ba...
我地一齊舉起呢個手勢
呢個手勢代表我地每個人得一次嘅生命
去實現無盡嘅夢想
而我地一齊唱... ba la ba...

姜淘拍藍店廣告就OK
真係串到仆街
以前十大中文金曲個個都睇
而家連搞咗都無人知
修哥都唔驚
濕鳩毛文
我唔認同
度度都係有搵錢既機會
搵錢還搵錢
其他野還其他野
佢玩音樂同做生意一樣
有生意做有錢搵唔搵?
咁你學咩人做生意 打工算啦
唔講其他嘢 淨係講音樂 覺得好難聽
gem點同
香港人欠佢一個交代
今時今日,錄音真係唔使幾多錢
平有平玩,大把YouTuber 都係自己喺屋企錄

你話要開飯就無可厚非
但唔好拎錄音嚟講
啲精屌打
黃明志點錄音的
咁佢地香港都仲有fans 點可以唔返轉頭
專心揾人仔啦
認同,正如連登仔生活使乜用錢架
咁大陸大把生意佢搵喎
洗乜再返香港小小的700萬人小城市
單係廣東省都幾千萬人口,係香港的幾倍,搵錢機會都多香港幾倍啦
人望高處水望低流,佢地留係更大的地方、更多人的地方有乜唔好??
其實香港估音樂搵錢 點會得上大陸
機會都少好多 你睇gem 佢留係香港仲被人笑緊金魚咀 但上到去 天后級 巨肺呢啲名掛畀佢
無野要交代

去照顧14億人好過啦
一人一蚊都14億落袋
人地大陸14億人口,香港果丁屎咁多,比較上嚟只係微塵

再者真係咁鍾意,咪上深圳上海廣東睇show囉
正如香港人去日本睇麥當娜一樣,你夠鍾意肯付出就得
見撚到班友仔其實好撚癲,人地揾錢冇呃冇搶,政治理念唔同就打到人落地獄,自己甘心做個底層公屋社會垃圾又逼鳩人陪你窮,做乜柒先家陣,唔啱聽唔好撚聽吖嘛,我都冇聽架,但我都希望佢地過好自己人生架喎
支持sunny哥哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞