〔警世〕是日澳門災情圖集+描述

735 回覆
977 Like 6 Dislike
想問下威尼斯人咩環境
英國 VS 葡萄牙

高下立見

真心佩服英國,冇佢香港真係冇今日,你話我奶英都咁話
英國 VS 葡萄牙

高下立見

係 支那化既程度
香港暫時仲有香港既獨特味道
過多30 年唔知啦
有冇人諗過如果吹正既係香港會點?
安然無恙?

一個城市最基本係要做好基礎建設,點解日本要駛咁多錢研究防震技術?
基本嘢搞唔好,咪好似澳門今日咁既情況

最多爆多小小玻璃,水位再升多小小,其他問題不大
其實點解今次香港傷亡咁小,真係關天文台事,早一晚話第2朝掛8號,成班人唔洗返工,落街. 你諗下如果好似馬交咁9點先掛,肯定死一堆人
除外就係香港D去水都幾足.
利伸, 香港天文台仆街,明明黑雨都剩係掛黃雨

起碼D主要街道唔會浸到咁

真係做好左基建

廿年前香港成日水浸,而家風暴大潮都係幾個低地浸

玻璃爆就正路,但澳門全楝爆就唔正常

個氣象局垃圾唔夠時間做預警,停水停電有二次災害

人禍>>>天災,澳門d基建淨係夠頂八號風球,一到十號就現形

以前成日睇返D舊片,點解香港睇打風睇得咁緊,其實係港英政府溫黛果陣出晒事,之後先不停改善 仲有好多大廈既玻璃用緊2XXkm/h壓力做水平,所以打風都唔易爆,不過回歸後就唔知啦

正解
就係當年港英死得多人,先開始改善
溫黛死百幾人,寶珊道山泥傾瀉成棟樓冇左
用澳門個基建水平,今日香港就死得人多
今日澳門前車可鑑,香港咁搞落去又買電買水大家一齊玩完

咁好多地方都係從錯誤中汲取教訓既,但問題係澳門咁多年又有冇做嘢呢?
英國 VS 葡萄牙

高下立見

係 支那化既程度
過多30 年唔知啦

唔洗30 10年就玩完
老實講 咁既環境第二日都要返工返學既政府真係要仆街死
英國 VS 葡萄牙

高下立見

跟本帶有支那DNA都係忘恩負義,成日話英國點唔幫我地,問心!你堆垃圾香港人值得人幫咩,我以前同而家都係咁諗,冇英國跟本就冇今日香港
LM

一地玻璃碎

而家澳門D樓係咪都支那起..點解可以咁化學

支那?
人地話:多難興邦呀!
管理公司連平時會準備的沙袋都沒有,我們也沒有想到要囤糧。海底隧道六點才通,公交也沒有。整個學校就是一個孤島,吃的只有OK和聯豐有賣,沒人知道什麼時候有電,看著賭場的燈亮起感覺被拋棄。我們只能樓下尬歌吹風或者在宿舍靜坐看著賭場一點點沒電,信號不好。沒有人知道什麼時候來電,直到十點。對政府很失望。
每年發九千塊紅利還不如用於基礎設施建設…
笑撚死人咩 澳門狗
管理公司連平時會準備的沙袋都沒有,我們也沒有想到要囤糧。海底隧道六點才通,公交也沒有。整個學校就是一個孤島,吃的只有OK和聯豐有賣,沒人知道什麼時候有電,看著賭場的燈亮起感覺被拋棄。我們只能樓下尬歌吹風或者在宿舍靜坐看著賭場一點點沒電,信號不好。沒有人知道什麼時候來電,直到十點。對政府很失望。
每年發九千塊紅利還不如用於基礎設施建設…

即使真係醒覺
又係咪已經太遲?
香港真係表面風光
https://lihkg.com/thread/343548/page/14?ref=ios
binc
英國 VS 葡萄牙

高下立見

係 支那化既程度
過多30 年唔知啦

3年都俾多你啦

一地玻璃碎

而家澳門D樓係咪都支那起..點解可以咁化學

支那?
人地話:多難興邦呀!

同玻璃心一樣咁易碎
香港真係表面風光
https://lihkg.com/thread/343548/page/14?ref=ios
binc

今日淨係按表情笑鳩的澳門狗都按到手指痛呀
澳門 第2個用繁體嘅支那

其實呢個說法係咪有啲古怪
第二個支那
用繁體嘅支那
如果合埋一齊變一組字
個意思會變咗有兩個用繁體嘅支那地方喎
十足支那堆三線城市
有冇人諗過如果吹正既係香港會點?
安然無恙?

一個城市最基本係要做好基礎建設,點解日本要駛咁多錢研究防震技術?
基本嘢搞唔好,咪好似澳門今日咁既情況

最多爆多小小玻璃,水位再升多小小,其他問題不大
其實點解今次香港傷亡咁小,真係關天文台事,早一晚話第2朝掛8號,成班人唔洗返工,落街. 你諗下如果好似馬交咁9點先掛,肯定死一堆人
除外就係香港D去水都幾足.
利伸, 香港天文台仆街,明明黑雨都剩係掛黃雨

呢次大交合都算係咁

算你老母個臭閪咩

平時比人蝦慣咗?
澳門個鄉下佬天文台長,笑撚死人
仲話今次颱風比較特別,所以預測唔到
撚狗咁撚
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=713116858879303&id=489724987885159

仲諗住呃鳩人話預計唔到係東登定西登
明明自己尋晚已經抄天文台改晒口風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞