〔警世〕是日澳門災情圖集+描述

735 回覆
977 Like 6 Dislike
支那人做野求撚其 偷工減料
做乜都諗點呃人行先

澳門有版你睇
澳門居民冇電用,但個啲大型賭場仲五光十色咁真係覺得好有警世既味道

話有啲賭場自己有後備發電機,反而全個城市電網冇後備

睇得出澳門政府當市民狗咁撚

澳廣視擒日朝用錯圖,唔知係澳廣視定澳門天文台問題
有澳門身份證真係好
係香港住,安安樂樂睇戲
睇死佢過多個月就派錢
到時又有錢收

呢啲先係一生贏家
有香港同澳門身分證
仲要有葡萄牙護照
香港返工
但又可以每年拎澳門派錢
有冇人諗過如果吹正既係香港會點?
安然無恙?

一個城市最基本係要做好基礎建設,點解日本要駛咁多錢研究防震技術?
基本嘢搞唔好,咪好似澳門今日咁既情況

最多爆多小小玻璃,水位再升多小小,其他問題不大
其實點解今次香港傷亡咁小,真係關天文台事,早一晚話第2朝掛8號,成班人唔洗返工,落街. 你諗下如果好似馬交咁9點先掛,肯定死一堆人
除外就係香港D去水都幾足.
利伸, 香港天文台仆街,明明黑雨都剩係掛黃雨

起碼D主要街道唔會浸到咁

真係做好左基建

廿年前香港成日水浸,而家風暴大潮都係幾個低地浸

玻璃爆就正路,但澳門全楝爆就唔正常

個氣象局垃圾唔夠時間做預警,停水停電有二次災害

人禍>>>天災,澳門d基建淨係夠頂八號風球,一到十號就現形

以前成日睇返D舊片,點解香港睇打風睇得咁緊,其實係港英政府溫黛果陣出晒事,之後先不停改善 仲有好多大廈既玻璃用緊2XXkm/h壓力做水平,所以打風都唔易爆,不過回歸後就唔知啦

英國佬柒左後會改善
老老實實
葡萄牙時代澳門都唔係好好

葡佬根本冇認真搞
之後赤化埋就做洗錢娛樂場所
澳門已經做咗避孕套好耐
但佢地好多都跪地奶共嘅袋底

澳門人之前過開d腥風血雨的日子
有個話到事的大佬
投共都好合情合理

一場風見晒底

屋頂吹走, 玻璃吹爆, 水管吹斷

我敢斷言, 8成破壞都係因為 Made in China

D 螺絲同釘鋼水勁差, 根本唔受力, 幾樣Made in China 的劣質物料帶來連鎖效應, 倍大左破壞性

依家鋼水同螺絲100% made in china香港都係咁 唔會叫差既 如果係差賭場應該飛起撚哂

一場風見晒底

D 螺絲同釘鋼水勁差, 根本唔受力, 幾樣Made in China 的劣質物料帶來連鎖效應, 倍大左破壞性

依家鋼水同螺絲100% made in china香港都係咁 唔會叫差既 如果係差賭場應該飛起撚哂

外國designer加外國qc嘅問題
外資賭場好似唔見有咩事
基本上咪可以用全滅去形容

同你改返,下次唔好啦

一場風見晒底

外國designer加外國qc嘅問題
外資賭場好似唔見有咩事

更何況幾間外資賭場一樣食正風
慘到呢
有冇人諗過如果吹正既係香港會點?
安然無恙?

睇咩位啦
如果行返當年溫黛條track
好難無損傷
但一定無澳門咁廢
澳門工程界又可以興旺
一眾地盤佬有福了
幾好呀 變左真威尼斯
上面嗰個咩人嚟,又「位」又「屎」又「關中國撚事」又「唔會用電高峰」

仲有一般市民對電力系統一無所知或者一知半解有咩嘢問題

五毛囉
一睇就知係大陸仔扮香港人
打個風就攪到滅國咁,真係仲衰過支那,人地起碼地大吹唔曬
澳門個鄉下佬天文台長,笑撚死人
仲話今次颱風比較特別,所以預測唔到
撚狗咁撚
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=713116858879303&id=489724987885159

仲諗住呃鳩人話預計唔到係東登定西登
明明自己尋晚已經抄天文台改晒口風

on9風水權
產緊埋黎都話預測唔到
而家1917年呀?

當連登仔都可以預測到西登嘅時候
貴為台長嘅你可以預測唔到
你俾份糧連登仔算啦

人地用個風水陣預測架嘛
用支那貨 支那監管
抵撚死
唔知碼頭幾時好返,利申紅船

碼頭咩環境?
睇相我見外港碼頭成個落左水度
抵啦
你們還有黨呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞