〔警世〕是日澳門災情圖集+描述

735 回覆
977 Like 6 Dislike

前日先係澳門玩完返香港,今日就變到咁撚樣

巴打買番注mark 6

我仲要住十六浦

上個週末風和日麗住十六浦望舊城區

劣改,通往天國的橋

幽默感呢樣野呢
經過今次
澳門人就睇下你地嘅政府嘅效能係幾勁
香港人就睇下乜撚野都交比中國嘅下場

基本上 依場並唔係天災
香港同澳門嘅距離好近但係受災程度分別好大
好明顯睇得出問題出現左係邊到
澳門大交合合長辭左職
澳門大交合合長辭左職

唔辭都唔得啦
香港都唔係好人好多,特別依家好多新起既都好化學
遲早會變到澳門咁

扶手電梯

香港今日只係然運氣
覺得只會好過澳門少少

應該係英國佬留底俾香港個低夠厚。唔係食得屎。
【香港 05:20】天文台改掛8號東北烈風或暴風信號

【香港 08:10】天文台改發9號烈風或暴風風力增強信號

【澳門 09:00】澳門氣象局於9時掛8號東北風球
【香港 09:10】天文台改發10號颶風信號。

【澳門 10:45】上午10時45分改掛9號風球

【澳門 11:30】11時30分改掛10號風球

今次強颱風「天鴿」對本澳造成嚴重破壞,至今更造成5死153人受傷,亦有不少市民財產受到損失。社會普遍批評澳門氣象局改掛風球的做法「掛得太遲」,直至今日(23日)早上7時,才告知9時會改掛8號風球,更於短時間內再改掛9號、10號風球,市民還未反應過來,暴風及水浸已來襲本澳各處。

玩彈弓手
Hk地下d渠,電線,寬頻都鋪排得好好 ,之前聽澳門朋友講,澳門要整地下電線都要掘爛嗰地先整到,所以d地成日維修,政府又闊佬懶理

英國佬留啲乜都要BS 標準
澳門大交合合長辭左職

source?
有冇人諗過如果吹正既係香港會點?
安然無恙?

一個城市最基本係要做好基礎建設,點解日本要駛咁多錢研究防震技術?
基本嘢搞唔好,咪好似澳門今日咁既情況

最多爆多小小玻璃,水位再升多小小,其他問題不大
其實點解今次香港傷亡咁小,真係關天文台事,早一晚話第2朝掛8號,成班人唔洗返工,落街. 你諗下如果好似馬交咁9點先掛,肯定死一堆人
除外就係香港D去水都幾足.
利伸, 香港天文台仆街,明明黑雨都剩係掛黃雨

起碼D主要街道唔會浸到咁

真係做好左基建

廿年前香港成日水浸,而家風暴大潮都係幾個低地浸

玻璃爆就正路,但澳門全楝爆就唔正常

個氣象局垃圾唔夠時間做預警,停水停電有二次災害

人禍>>>天災,澳門d基建淨係夠頂八號風球,一到十號就現形

以前成日睇返D舊片,點解香港睇打風睇得咁緊,其實係港英政府溫黛果陣出晒事,之後先不停改善 仲有好多大廈既玻璃用緊2XXkm/h壓力做水平,所以打風都唔易爆,不過回歸後就唔知啦

用吊船先撞爆
澳門大交合合長辭左職

source?

rthk
Hk地下d渠,電線,寬頻都鋪排得好好 ,之前聽澳門朋友講,澳門要整地下電線都要掘爛嗰地先整到,所以d地成日維修,政府又闊佬懶理

香港下下都要掘路
搞到一忽忽咁
日本共同溝先正
澳門大交合合長辭左職

source?

http://www.tdm.com.mo/c_broadcast/
而家講緊
今次真係團結好機會

有咩地下野唔洗掘爛地去整你係咪香港人黎?

香港好多行人路係鋪磚仔,咁未唔駛掘開個石屎地囉
「天鴿」強襲澳門,造成最少8人死亡及全澳大停電、停水,澳門氣象局遭市民狠批太遲發出警告,促官員問責下台。氣象局局長馮瑞權已請辭,行政長官崔世安已批准其申請。
警世

最重要都係認真執行先得
老實同一樣嘢, 你攞大陸GB同BS DIN 比好多都一樣咁滯(因為照抄 ), 但出到嚟都係屎

澳門有大交合都係瀨
好似完全冇去水同所有野都偷工減料咁

澳門大交合個問題係預警不足 前一晚隻字不提可能會掛更高風球 到第二朝仲拖住唔掛 比人返工

臨登陸先話轉10號

睇新聞都覺得條友on9 話個風好難預測 6~9點期間可能會改風球 ok u win

難乜鬼預測呀
個風到之前一日已經預測到會係香港西邊登陸架啦

香港咁近都唔參考資料
定根本冇人返工

聽講個局長8點先訓醒 肯9點改風球算係咁

難乜鬼預測,澳門天文台次次都炒香港功課架啦,今次唔知鬥氣定點唔炒就出曬事

其實SMG 好好做,數都有人計埋,改少少就可以交功課

最重要都係認真執行先得
老實同一樣嘢, 你攞大陸GB同BS DIN 比好多都一樣咁滯(因為照抄 ), 但出到嚟都係屎

大陸GB好撚嚴格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞