〔警世〕是日澳門災情圖集+描述

735 回覆
977 Like 6 Dislike
點解澳門啲玻璃咁脆,成棟樓一齊爆

香港對玻璃建材既堅硬度好似係有標準
屌以為大陸嚟
市面一片黑暗 賭場運作正常
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170823/57118608

北韓都冇黑
有對比之下,大交合真係盡顯身價

澳門有大交合都係瀨
好似完全冇去水同所有野都偷工減料咁

澳門大交合個問題係預警不足 前一晚隻字不提可能會掛更高風球 到第二朝仲拖住唔掛 比人返工

難道澳門大交合掛十號唔比人返工就冇事?
唔好迫我派

9點先8號 9點前有幾多人出左去返工?係戶外
而家唔笑幾時笑
有冇人諗過如果吹正既係香港會點?
安然無恙?

一個城市最基本係要做好基礎建設,點解日本要駛咁多錢研究防震技術?
基本嘢搞唔好,咪好似澳門今日咁既情況

最多爆多小小玻璃,水位再升多小小,其他問題不大
其實點解今次香港傷亡咁小,真係關天文台事,早一晚話第2朝掛8號,成班人唔洗返工,落街. 你諗下如果好似馬交咁9點先掛,肯定死一堆人
除外就係香港D去水都幾足.
利伸, 香港天文台仆街,明明黑雨都剩係掛黃雨

呢次大交合都算係咁

大是大非 呢次真係打得勁
斷估佢唔敢鳩掛 ... 掛
老老實實
葡萄牙時代澳門都唔係好好

最叻黑幫仇殺放炸彈
上星期先去完澳門睇演唱會
完全唔敢想像

澳門有大交合都係瀨
好似完全冇去水同所有野都偷工減料咁

澳門大交合個問題係預警不足 前一晚隻字不提可能會掛更高風球 到第二朝仲拖住唔掛 比人返工

難道澳門大交合掛十號唔比人返工就冇事?
唔好迫我派

香港上十號時
馬交先岩岩上8

香港上9號時
果邊仲係3

咁你話關唔關SMG事

停工停課,就有時間做防風措施
政府有意識要睇實 供電 水等措施
咁最少停電都唔會停咁耐啦

由佢 咩都瀨天災 唔認澳門天文台廢 唔認基建差 唔認向球海有風險 唔認只關心8千 唔關心政治

要頂到2xxkm/h 既風睇過youtube 某d 片講
諗起好耐之前玩隻PSP遊戲
絕體絕命都市
根本一鳩樣
個政府仲唔宣布 停工停課 全民大救災
驚死啲賭場無得開咩

我話:係驚死啲賭場無得開
有冇問題?
屌以為大陸嚟

你冇睇錯喎
快d拎$9000去買物資啦

可以買90盒燒味飯
溫水煮蛙呀澳門撚
每年派9千就係想㩒撚住你地把口
而家一個風可以睇到個政府有幾腐敗

唔好話你地咩無能力做唔到野去改變
睇下香港人佔中魚革 澳門撚學到香港一半 就唔洗搞到今日咁

呀sorry....唔記得澳門有23條添

仲溫水?
屌以為大陸嚟

你冇睇錯喎

支那可能仲好少少
某d重要地方
見到澳門,支那既基建

我真心覺得港豬噢大橋真係信唔過

你見未通車已經爆咁多偷工減料既新聞
水泥鋼鐵化驗又唔合格
飄移既人工島etc
就知呢條橋一撚定仆街
同青馬大橋無得比

青馬大橋邊個起
點比

http://www.hkie.org.hk/ea/eng/details.asp?id=12

Contractor(s): Anglo Japanese Construction Joint Venture:
- Trafalgar House Construction (Asia) Ltd
- Costain Civil Engineering Ltd of Britain
- Mitsui and Co Ltd of Japan

Japanese

以前聽人講過呢你青馬大橋嗰陣最平嗰個係韓國現代集團,不過冇揀到因為啲安全記錄差到爆
有個fd仲而家去澳門,on9到極點
溫水煮蛙呀澳門撚
每年派9千就係想㩒撚住你地把口
而家一個風可以睇到個政府有幾腐敗

唔好話你地咩無能力做唔到野去改變
睇下香港人佔中魚革 澳門撚學到香港一半 就唔洗搞到今日咁

呀sorry....唔記得澳門有23條添

仲溫水?

滾到有氣泡啦屌你
仲愉spring咩

要頂到2xxkm/h 既風睇過youtube 某d 片講

不過新起個啲就唔知有冇跟了

拖左十箱水去賣
澳門個鄉下佬天文台長,笑撚死人
仲話今次颱風比較特別,所以預測唔到
撚狗咁撚
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=713116858879303&id=489724987885159

真係垃能圾!點解可以咁嫁!澳門d官員點解咁差嫁!解釋唔到就走左去呀??小學生響學校都唔可以咁啦!
咩質素呀呢d ??? 垃圾!

拖左十箱水去賣

話book左無得退錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞