〔警世〕是日澳門災情圖集+描述

735 回覆
977 Like 6 Dislike
最後一問 唔該巴打 知唔知 例如官也街 果d地方係點 係咪都係廢墟咁 同埋係咪都無人開鋪

咪有張圖官也街m記咪爆晒玻璃囉
成地垃圾爛樹爛地
好心唔好仲諗住去玩增加澳門人負擔啦
人地宜家一樽水一盒飯都好緊要
尋日 24/9 官也街 舖頭開咗8-9成
尋日 24/8 官也街 舖頭開咗8-9成
澳門 第2個用繁體嘅支那

幾年前,好多嘢都已經轉用簡體了
我唔明呢個時候仲去澳門做乜撚

去到又要辛苦自己,又要受澳門狗氣,想搭的士又起哂價,巴士又浸撚哂,碼頭又唔可以準時登船,痾屎無水沖廁,又無食水餐廳煮唔知乜撚俾你食,夜晚又無電on99唔知去得邊

你老尾實有班on9話俾左錢唔好哂

都痴撚線既,要用錢去哂時間捱苦都on99,咁撚樣你不如去北韓

去到又要辛苦自己,又要受澳門狗氣,想搭的士又起哂價,巴士又浸撚哂,碼頭又唔可以準時登船,痾屎無水沖廁,又無食水餐廳煮唔知乜撚俾你食,夜晚又無電on99唔知去得邊

都痴撚線既,要用錢去哂時間捱苦都on99,咁撚樣你不如去北韓

攞苦嚟辛
香港都唔係好人好多,特別依家好多新起既都好化學
遲早會變到澳門咁

呢個真

唔會,都驗得好嚴下,之前有一到d玻璃成棟要換過哂
有冇人諗過如果吹正既係香港會點?
安然無恙?

一個城市最基本係要做好基礎建設,點解日本要駛咁多錢研究防震技術?
基本嘢搞唔好,咪好似澳門今日咁既情況

好多人成日笑鳩日本經濟霉足廿年 又唔知人地基建 各類服務standard幾咁高 人地國民自己享受返 外國人就淨係識笑人gdp

跟撚本就係大話連編
大陸佬搞機建
左袋入右袋

沙梨頭海邊街,連接新馬路,係澳門其中一條最繁忙放工必塞車嘅馬路

近葡京的教育暨青年局,巴士站整個頂被吹走
這種巴士站在澳門常見,用料不堪一擊

氹仔近官也街的m記,相信有唔少人去氹仔玩有經過呢度

筷子基北灣,算係澳門的北區,有大量巴士被沉沒頂
澳門唔似香港,因為批地同好多行政問題,連一個多層巴士廠都冇
好多巴士泊街,一水浸就全滅

今日有近三份一巴士浸水
交通事務局公佈左聽日只有 11 條巴士路線會正常運作

紅街市,又是一港人比較熟嘅地標

西灣大橋,幻想下青馬大橋打風開下層,但下層入口水浸用唔到
今日就係咁

據講係寰宇天下 承建商可以自己搵

大佬唔好咁講,旅客去北韓一定好服務過去澳門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞