〔警世〕是日澳門災情圖集+描述

735 回覆
977 Like 6 Dislike
啱啱睇下「一二。三事件」,睇到呢段
「一二·三事件」以後,澳門實際上已為中共所控制,澳葡政府除涉及葡人和土生葡人利益事項外,所有社會事務皆採取放任不理之態度,(下刪)

即係葡鬼對澳門闊佬懶理算係中共造成?
即係咁多年黎既污煙章氣應該要多謝黨?

其實你睇到港英國政府同澳葡政府既分別
個風打正澳門唔係香港
你覺得打正香港d野唔會周圍飛周圍跌?

會唔會海水倒灌令浸到斷水斷電好難講

自己睇番香港d片 個風已經距離香港咁遠
一樣有野吹落黎吊住周圍fing撞爆哂d玻璃
今次唔係打正都咁 上次一個紅雨已經周圍水浸
自己諗 仲好意思拎黎打飛機

痴X線
香港中電港燈係聯網架柒頭
冧任何一邊都唔會成個香港無晒
根撚本就係標準做得抵
成鳩日諗有幾何十號
咁就出事啦

仲有
好多人成日話吹正香港就乜乜乜
雖然今次唔係喺香港登陸,但係幾十公里南掠嘅破壞力同所謂嘅吹正根本就無分別

係咪同你講係呀 香港一樣會冧檔你地個心就好過啲

我都唔明點解個個都話唔係吹正香港
根本就係正面吹襲 個風係香港天文台70公里範圍內掠過
即係香港食晒佢幅眼牆呀 係打到正呀
香港同澳門隔得幾遠呀 對個颱風黎講根本唔算係啲乜野距離
如果差咁遠既點解啲人會拎香港同澳門天文台掛波時間比較?
即使個風係香港登陸 澳門都一定會係搞成咁
成個珠江口對個風黎講根本冇分別
事實上就係香港有好多方面仲頂得住支那 但係踩港撚就一日到黑係到踩
留番淡氣諗諗點對抗支那好過啦

搵心靈安慰
搏他人同情
咁未唔會顯得佢地個政府特別柒
「一二·三事件」以後,澳門實際上已為中共所控制,澳葡政府除涉及葡人和土生葡人利益事項外,所有社會事務皆採取放任不理之態度,(下刪)

澳門根本開局極差
個風打正澳門唔係香港

痴X線
香港中電港燈係聯網架柒頭
冧任何一邊都唔會成個香港無晒
根撚本就係標準做得抵
成鳩日諗有幾何十號
咁就出事啦

仲有
好多人成日話吹正香港就乜乜乜
雖然今次唔係喺香港登陸,但係幾十公里南掠嘅破壞力同所謂嘅吹正根本就無分別

係咪同你講係呀 香港一樣會冧檔你地個心就好過啲

我都唔明點解個個都話唔係吹正香港
根本就係正面吹襲 個風係香港天文台70公里範圍內掠過
即係香港食晒佢幅眼牆呀 係打到正呀
香港同澳門隔得幾遠呀 對個颱風黎講根本唔算係啲乜野距離
如果差咁遠既點解啲人會拎香港同澳門天文台掛波時間比較?
即使個風係香港登陸 澳門都一定會係搞成咁
成個珠江口對個風黎講根本冇分別
事實上就係香港有好多方面仲頂得住支那 但係踩港撚就一日到黑係到踩
留番淡氣諗諗點對抗支那好過啦

搵心靈安慰
搏他人同情
咁未唔會顯得佢地個政府特別柒

一黎佢地靠大陸供電 所以停電令到水廠供唔到水
二黎佢地天文台太遲掛8號風球
香港根本唔會發生(暫時)

澳門根本開局極差

咪白痴,澳門開局正過香港(港口位置、市場連接,道路運輸),跟本官治問題
個風打正澳門唔係香港

近距離西登同打正無分別
澳門人還有黨
Hk地下d渠,電線,寬頻都鋪排得好好 ,之前聽澳門朋友講,澳門要整地下電線都要掘爛嗰地先整到,所以d地成日維修,政府又闊佬懶理

排得好好?笑左出黎,你有無見過人放線
我可以同你講,香港只有新市鎮排得好,上環深水步個d地方亂到7彩,係未停電停水出事姐
我知依家問有d仆街 但如果本身book左下個月底去澳門玩..大家覺得取消定一個月佢復元到

一個月冇事啦

下個星期有無事...

集中酒店賭場玩囉

賭場今日都冇電

下個月咩都有啦

但下個星期有兩個風

其實咁樣水災發,下一步應該到傳染病。

所以短期內唔好去澳門為妙

成地垃圾 d蛇蟲鼠蟻又走晒出黎
今日澳門,明日香港
港猪仲係FB share 今日放假好開心
有冇諗過遲啲香港就好似澳門咁...
冇自己既食水,冇自己既供電
比中共控制哂生活既必需品

啱啱先睇到澳門居民冇電用,但個啲大型賭場仲五光十色咁真係覺得好有警世既味道

你明我明有乜用?
澳門有無駐軍 屌 睇新聞d 消防又好似唔夠人手做野咁 叫大陸佬幫下手仲好啦
今日澳門,明日香港
港猪仲係FB share 今日放假好開心
有冇諗過遲啲香港就好似澳門咁...
冇自己既食水,冇自己既供電
比中共控制哂生活既必需品

啱啱先睇到澳門居民冇電用,但個啲大型賭場仲五光十色咁真係覺得好有警世既味道

你明我明有乜用?

同埋大型賭場好多有後備發電機
係澳門政府on9啫
澳門有無駐軍 屌 睇新聞d 消防又好似唔夠人手做野咁 叫大陸佬幫下手仲好啦

不干預本地事務
一國兩制呀
大陸佬撈水個下就叻
好想請假過去救災 執下垃圾
同埋影下廢墟相

不干預本地事務
一國兩制呀
大陸佬撈水個下就叻

冇事就一國
有事咪兩制
https://www.youtube.com/watch?v=vgohIESlY6U

澳門youtuber
1:45開始

垃圾

澳門狗
只係澳門政客同香港政客一樣唔識時勢
除左人道野 其實只要輕輕點一點火引一引市民怒氣
就有可能爆9到政府
而家俾政府又派錢減壓
澳門同支那一撚樣 有事就血濃於水 無事就抽香港水 屌鳩香港人搞事
好彩香港渠務做得幾好,如果好似澳門咁就PK啦
中呀!真係叫老解出動
中呀!真係叫老解出動

又可以俾吹屎眼同領導擦鞋
點解澳門啲玻璃咁脆,成棟樓一齊爆

香港啲高樓大廈嘅玻璃會做類似叫風壓測試嘅檢驗,
保係高層嘅玻璃可以受到一定風力唔爆,
好耐之前有紀錄片 定新聞透視之類有講過

答返個問題澳門同支那完全接軌, 垃圾承建商又點會哂錢做測試, 同用足料嘅玻璃
(唔識法律)分分鐘完全冇法律監管玻璃用料
一大風一次過爆撚哂

留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞