〔警世〕是日澳門災情圖集+描述

735 回覆
977 Like 6 Dislike
點解澳門啲玻璃咁脆,成棟樓一齊爆

記得幾年前有線樓盤傳真去澳門驗樓,啲新樓嘅質素比詹sir屌到仆街
尋日已經一塔屎咁, 今日仲唔停工停課盡快搶修收拾。 真心係抵屌

賭場狗

你唔返工邊個派牌呀
澳門威尼斯
有對比之下,大交合真係盡顯身價

澳門有大交合都係瀨
好似完全冇去水同所有野都偷工減料咁

澳門大交合個問題係預警不足 前一晚隻字不提可能會掛更高風球 到第二朝仲拖住唔掛 比人返工

難道澳門大交合掛十號唔比人返工就冇事?
唔好迫我派

香港上十號時
馬交先岩岩上8

香港上9號時
果邊仲係3

咁你話關唔關SMG事

停工停課,就有時間做防風措施
政府有意識要睇實 供電 水等措施
咁最少停電都唔會停咁耐啦
見到澳門,支那既基建

我真心覺得港豬噢大橋真係信唔過

你見未通車已經爆咁多偷工減料既新聞
水泥鋼鐵化驗又唔合格
飄移既人工島etc
就知呢條橋一撚定仆街
同青馬大橋無得比
見到澳門,支那既基建

水泥鋼鐵化驗又唔合格
飄移既人工島etc
就知呢條橋一撚定仆街
同青馬大橋無得比

青馬大橋邊個起
點比
有條片影住十幾個人頂住賭場道玻璃門
停埋工就全部上高層避難啦
好彩道門無事,唔係死多十幾件
堆玻璃事少,人命無就無左

有個廢中比架貨車壓死左
如果宣布全世界停工
佢都可能唔使死
而家去澳門會唔會手持尿袋就有西屌
從另一個角度睇,見到澳門瀨晒嘢嘅新聞,都應該慶幸…

過多幾年,再有天災人禍,話唔定封鎖消息,搞個解放軍救澳門人於水火慈善show,一齊白事變紅事添呀,屌你!
之前仲有條on9澳門仔話自己澳門幾勁幾勁
咩世界第一 打曬飛機咁話澳門冇嘢比唔上香港
而家見真章啦澳門仔

你搵唔搵得番出嚟啊..嘿嘿嘿
之前仲有條on9澳門仔話自己澳門幾勁幾勁
咩世界第一 打曬飛機咁話澳門冇嘢比唔上香港
而家見真章啦澳門仔

你搵唔搵得番出嚟啊..嘿嘿嘿

唔知係咪浸死左
有冇人諗過如果吹正既係香港會點?
安然無恙?

一個城市最基本係要做好基礎建設,點解日本要駛咁多錢研究防震技術?
基本嘢搞唔好,咪好似澳門今日咁既情況

最多爆多小小玻璃,水位再升多小小,其他問題不大
其實點解今次香港傷亡咁小,真係關天文台事,早一晚話第2朝掛8號,成班人唔洗返工,落街. 你諗下如果好似馬交咁9點先掛,肯定死一堆人
除外就係香港D去水都幾足.
利伸, 香港天文台仆街,明明黑雨都剩係掛黃雨

起碼D主要街道唔會浸到咁

真係做好左基建

廿年前香港成日水浸,而家風暴大潮都係幾個低地浸

玻璃爆就正路,但澳門全楝爆就唔正常

個氣象局垃圾唔夠時間做預警,停水停電有二次災害

人禍>>>天災,澳門d基建淨係夠頂八號風球,一到十號就現形

以前成日睇返D舊片,點解香港睇打風睇得咁緊,其實係港英政府溫黛果陣出晒事,之後先不停改善 仲有好多大廈既玻璃用緊2XXkm/h壓力做水平,所以打風都唔易爆,不過回歸後就唔知啦

英國佬柒左後會改善

屌!人地知香港識生金蛋
邊有上面咁撚西
係要玩撚爛香港澳門
見到澳門,支那既基建

水泥鋼鐵化驗又唔合格
飄移既人工島etc
就知呢條橋一撚定仆街
同青馬大橋無得比

青馬大橋邊個起
點比

http://www.hkie.org.hk/ea/eng/details.asp?id=12

Contractor(s): Anglo Japanese Construction Joint Venture:
- Trafalgar House Construction (Asia) Ltd
- Costain Civil Engineering Ltd of Britain
- Mitsui and Co Ltd of Japan

其實澳門細過粒豆,根本無條件自己發電,奶唔奶共都好都要焗住買電
有冇人諗過如果吹正既係香港會點?
安然無恙?

一個城市最基本係要做好基礎建設,點解日本要駛咁多錢研究防震技術?
基本嘢搞唔好,咪好似澳門今日咁既情況

最多爆多小小玻璃,水位再升多小小,其他問題不大
其實點解今次香港傷亡咁小,真係關天文台事,早一晚話第2朝掛8號,成班人唔洗返工,落街. 你諗下如果好似馬交咁9點先掛,肯定死一堆人
除外就係香港D去水都幾足.
利伸, 香港天文台仆街,明明黑雨都剩係掛黃雨

起碼D主要街道唔會浸到咁

真係做好左基建

廿年前香港成日水浸,而家風暴大潮都係幾個低地浸

玻璃爆就正路,但澳門全楝爆就唔正常

個氣象局垃圾唔夠時間做預警,停水停電有二次災害

人禍>>>天災,澳門d基建淨係夠頂八號風球,一到十號就現形

以前成日睇返D舊片,點解香港睇打風睇得咁緊,其實係港英政府溫黛果陣出晒事,之後先不停改善 仲有好多大廈既玻璃用緊2XXkm/h壓力做水平,所以打風都唔易爆,不過回歸後就唔知啦

主權移交呀 歸
頭先睇到cctvb播出澳門電視台既新聞片段,原來澳門電視尺度可以播埋條屍出街,rip
香港好多高樓大廈所以食哂d風,反而澳門大陸同台灣好少高樓大廈所以成日都中招,
對上一次去澳門都成8年前,見到澳門搞到禁,呀爺會唔會做翻d野呢
頭先睇到cctvb播出澳門電視台既新聞片段,原來澳門電視尺度可以播埋條屍出街,rip
香港好多高樓大廈所以食哂d風,反而澳門大陸同台灣好少高樓大廈所以成日都中招,
對上一次去澳門都成8年前,見到澳門搞到禁,呀爺會唔會做翻d野呢

吹西安:朵遮黨d拎倒
溫水煮蛙呀澳門撚
每年派9千就係想㩒撚住你地把口
而家一個風可以睇到個政府有幾腐敗

唔好話你地咩無能力做唔到野去改變
睇下香港人佔中魚革 澳門撚學到香港一半 就唔洗搞到今日咁

呀sorry....唔記得澳門有23條添
呢個廣告

見到澳門,支那既基建

水泥鋼鐵化驗又唔合格
飄移既人工島etc
就知呢條橋一撚定仆街
同青馬大橋無得比

青馬大橋邊個起
點比

http://www.hkie.org.hk/ea/eng/details.asp?id=12

Contractor(s): Anglo Japanese Construction Joint Venture:
- Trafalgar House Construction (Asia) Ltd
- Costain Civil Engineering Ltd of Britain

全部都外國勢力
其實澳門細過粒豆,根本無條件自己發電,奶唔奶共都好都要焗住買電

賭場又大把地起
火力發電廠都唔需要好大地方
見到澳門,支那既基建

水泥鋼鐵化驗又唔合格
飄移既人工島etc
就知呢條橋一撚定仆街
同青馬大橋無得比

青馬大橋邊個起
點比

全部都外國勢力

而家都係呀
中建, 港灣

賭場又大把地起
火力發電廠都唔需要好大地方

冇事果時 , 咪覺得唔需要自己發電囉
個政府腐敗到呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞