〔警世〕是日澳門災情圖集+描述

735 回覆
977 Like 6 Dislike
住左香港咁多年....
我真係冇諗過十號風球係天災黎。。
搞咩搞到好似海嘯地震咁

香港人從來都唔知咩係災難,一落波即出街食晚飯
點解澳門啲玻璃咁脆,成棟樓一齊爆

香港對玻璃建材既堅硬度好似係有標準

好多係英國標準留落黎,廚房防滑磚一樣有標準,大陸貨賣黎香港都要做左測試先賣得
Hk地下d渠,電線,寬頻都鋪排得好好 ,之前聽澳門朋友講,澳門要整地下電線都要掘爛嗰地先整到,所以d地成日維修,政府又闊佬懶理

英國佬留啲乜都要BS 標準

最重要都係認真執行先得
老實同一樣嘢, 你攞大陸GB同BS DIN 比好多都一樣咁滯(因為照抄 ), 但出到嚟都係屎

大陸GB好撚嚴格

一定好撚過澳門

好多係英國標準留落黎,廚房防滑磚一樣有標準,大陸貨賣黎香港都要做左測試先賣得

係,基本要做test,合格有証書先用得

standard好似係250km/h 睇追風POST D人講
男朋友仲話下個禮拜同朋友去澳門玩 真係cls
最癡線係佢啲friend又肯同佢癲
Hk地下d渠,電線,寬頻都鋪排得好好 ,之前聽澳門朋友講,澳門要整地下電線都要掘爛嗰地先整到,所以d地成日維修,政府又闊佬懶理

英國佬留啲乜都要BS 標準

最重要都係認真執行先得
老實同一樣嘢, 你攞大陸GB同BS DIN 比好多都一樣咁滯(因為照抄 ), 但出到嚟都係屎

大陸Certified 做假係正常

standard好似係250km/h 睇追風POST D人講

250 Km/h = 個風正面吹
上面有張係澳門老麥玻璃碎曬
我諗起隔離有個post話梅窩老麥安全到外面橫風橫雨入面d人可以邊睇景邊食野
男朋友仲話下個禮拜同朋友去澳門玩 真係cls
最癡線係佢啲friend又肯同佢癲

去睇下澳門仔有幾折墮
我諗起隔離有個post話梅窩老麥安全到外面橫風橫雨入面d人可以邊睇景邊食野

仲播緊d好輕鬆嘅BGM, 正到
下個到香港

希望你有命睇

香港頂得住
下個到香港

希望你有命睇

香港頂得住

冇所謂呀
黎多十個風
睇下邊個死先
垃圾澳門仔
死剩把口
飲海水啦

仲播緊d好輕鬆嘅BGM, 正到

可以整個對比圖

有咩地下野唔洗掘爛地去整你係咪香港人黎?

香港好多行人路係鋪磚仔,咁未唔駛掘開個石屎地囉

不過如果個風吹起晒 d 磚就…
沒有偉大的祖國, 澳門甚麼也不是
香港人應該引以為鑑, 雖然都俾班賣港賊搞到7788

梅窩果個位食既風力絕對勁過宮也街吧~
【香港 05:20】天文台改掛8號東北烈風或暴風信號

【香港 08:10】天文台改發9號烈風或暴風風力增強信號

【澳門 09:00】澳門氣象局於9時掛8號東北風球
【香港 09:10】天文台改發10號颶風信號。

【澳門 10:45】上午10時45分改掛9號風球

【澳門 11:30】11時30分改掛10號風球

今次強颱風「天鴿」對本澳造成嚴重破壞,至今更造成5死153人受傷,亦有不少市民財產受到損失。社會普遍批評澳門氣象局改掛風球的做法「掛得太遲」,直至今日(23日)早上7時,才告知9時會改掛8號風球,更於短時間內再改掛9號、10號風球,市民還未反應過來,暴風及水浸已來襲本澳各處。

即使如果澳門09:00已掛10號風球 市民又可以做咩呢??
澳門基建如此不堪 再早掛風球亦只是枉然
香港政府有冇捐款??俾澳門同杏花村?

梅窩果個位食既風力絕對勁過宮也街吧~

https://youtu.be/llf2HXVyGiA
香港政府有冇捐款??俾澳門同杏花村?

澳門又唔係共產黨
港共咪唔洗刷鞋囉
咁都唔明
【香港 05:20】天文台改掛8號東北烈風或暴風信號

【香港 08:10】天文台改發9號烈風或暴風風力增強信號

【澳門 09:00】澳門氣象局於9時掛8號東北風球
【香港 09:10】天文台改發10號颶風信號。

【澳門 10:45】上午10時45分改掛9號風球

【澳門 11:30】11時30分改掛10號風球

今次強颱風「天鴿」對本澳造成嚴重破壞,至今更造成5死153人受傷,亦有不少市民財產受到損失。社會普遍批評澳門氣象局改掛風球的做法「掛得太遲」,直至今日(23日)早上7時,才告知9時會改掛8號風球,更於短時間內再改掛9號、10號風球,市民還未反應過來,暴風及水浸已來襲本澳各處。

即使如果澳門09:00已掛10號風球 市民又可以做咩呢??
澳門基建如此不堪 再早掛風球亦只是枉然

預早通知民眾 做定防風措施
已經死少好多人
澳門年年賺咁多錢
都唔起地下蓄水池
香港都有幾個啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞