〔警世〕是日澳門災情圖集+描述

735 回覆
977 Like 6 Dislike
今日澳門,明日香港
港猪仲係FB share 今日放假好開心
有冇諗過遲啲香港就好似澳門咁...
冇自己既食水,冇自己既供電
比中共控制哂生活既必需品

啱啱先睇到澳門居民冇電用,但個啲大型賭場仲五光十色咁真係覺得好有警世既味道
今日澳門,明日香
醒下啦港豬,唔好以為奶共攞着數冇代價㗎
成日淨係識一句 咩今次香港好彩吹唔正
我本來都覺你地慘 有個咁既垃圾政府
原來只係你地唔好彩吹正左先咁 Sor9ry囉
吹正日本我諗日本都沉嫁啦

btw 吹正香港 我都信香港唔會咁慘先

香港比某國拖差左 唔代表澳門會好過香港
打少啲飛機啦
今日澳門,明日香港
「天鴿」吹襲澳門,到目前所知已做成不幸6人死亡153傷,行政長官崔世安一直未有露面及講話

直到傍晚6時許才對風平浪靜的花城「視察災情」,並於(24)日凌晨時42分發稿,表示謹代表特區政府向不幸身亡的死者表示哀悼,並向他們的家人致以最深切的慰問,對受傷的百多人將會盡力給予幫忙,同時對受這次颱風影響的居民表示慰問。又指會繼續盡全力協調水、電恢復正常供應,使到廣大居民盡快回復正常生活。

from All About Macau

今日澳門,明日香

澳門打風 比左個例子香港 買電既後果
香港唔斷得電嫁
有冇人諗過如果吹正既係香港會點?
安然無恙?

一個城市最基本係要做好基礎建設,點解日本要駛咁多錢研究防震技術?
基本嘢搞唔好,咪好似澳門今日咁既情況

最多爆多小小玻璃,水位再升多小小,其他問題不大
其實點解今次香港傷亡咁小,真係關天文台事,早一晚話第2朝掛8號,成班人唔洗返工,落街. 你諗下如果好似馬交咁9點先掛,肯定死一堆人
除外就係香港D去水都幾足.
利伸, 香港天文台仆街,明明黑雨都剩係掛黃雨
安然無恙?

一個城市最基本係要做好基礎建設,點解日本要駛咁多錢研究防震技術?

其實點解今次香港傷亡咁小,真係關天文台事,早一晚話第2朝掛8號,成班人唔洗返工,落街. 你諗下如果好似馬交咁9點先掛,肯定死一堆人

呢次大交合都算係咁
英國 VS 葡萄牙

高下立見
有澳門身份證真係好
係香港住,安安樂樂睇戲
睇死佢過多個月就派錢
到時又有錢收
安然無恙?

起碼D主要街道唔會浸到咁
點解党仲唔派人黎救濟嘅
今日澳門,明日香港

啱啱先睇到澳門居民冇電用,但個啲大型賭場仲五光十色咁真係覺得好有警世既味道

香港人訓醒就唔記得
Hk地下d渠,電線,寬頻都鋪排得好好 ,之前聽澳門朋友講,澳門要整地下電線都要掘爛嗰地先整到,所以d地成日維修,政府又闊佬懶理
澳豬唔識反抗政府
btw新澳門學社等反對派快啲做好執政準備
今次香港大交合終於唔駛比人屌
安然無恙?

起碼D主要街道唔會浸到咁

真係做好左基建

廿年前香港成日水浸,而家風暴大潮都係幾個低地浸

玻璃爆就正路,但澳門全楝爆就唔正常

個氣象局垃圾唔夠時間做預警,停水停電有二次災害

人禍>>>天災,澳門d基建淨係夠頂八號風球,一到十號就現形
今日澳門,明日香港

香港人訓醒就唔記得

港豬:WFC?聽日仲要返工啊
英國 VS 葡萄牙

高下立見

好似曾經有港督要求香港稅收要建設返香港,唔可以拎返英國,後尾同倫敦政府嘈。
(有錯請指正

宜家?有幾多個“基金“?

今日澳門……
今日澳門,明日香港

睇完都係諗到樓主第一句
之後又到台狗笑香港
無限loop
前日先係澳門玩完返香港,今日就變到咁撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞