[KPOP] K-POP 2024討論區 (11)

1001 回覆
1 Like 12 Dislike
https://x.com/koreaboo/status/1784510379164598774?s=46&t=8JzqHWC4RfmDGsD9SFCX3w

he hiked to the top of Moak Mountain in 1980 and meditated for 21 days, neither eating nor sleeping, until he was hit with the revelation that he was composed of cosmic energy, energy with no beginning and no end. This was his moment of enlightenment. Lee descended the mount to spread the good word.

噏吓就得,冇人證!
我信過
Fans 一個acc 先刷到一次音源
但一買可以買幾十隻碟
由以前開始男團都係銷量多過音源幾廿倍
因為碟靠死忠買 音源要大眾一齊聽先會上
TWICE無可否認係走緊呢條路
但唔係乜都南極企鵝囉
死忠買碟買音源係實則經濟收入,注水呢d就好似股票造事,用虛假人氣製作假潮流,令巿場接受low quality嘅歌手組合。
長遠真係會令Kpop收皮
"dope"之後多咗好多外國fans,
啲army會係不同既kpop mv 既留言區推薦人聽BTS,
"fire"開始有人將佢地同exo比.
17年 音源 銷量雙登頂.

唔追男團, 但我既印象大概係咁.
閪粉唔係返左好多年工,成日要教後生仔做野嘅咩
原來係返邪教傳銷唔怪得咁見多識廣啦
咁nmixx個百萬銷量點嚟
仲有睇過咩外國fans打上電台叫電台播bts嘅歌令到佢哋喺外國紅
死忠人均100隻囉
嗰陣仲同bap鬥 結果bap為咗打官司就俾bts超前咗
聽得最多係依個
回購搞過百場fansign都未賣得晒
呢個我當年係有印象係有啲咁嘅事
但係咪咁有效率真係唔知
簽售啩
唔係話佢哋由年頭簽到年尾咩?
咁 bts 出 spring day 係 for what
bap嗰陣係紅到可以同exo咁勁
間垃圾公司搞到佢哋咁
基本上同期整
少時同Bigbang都有歌好/出名+人有實力/綜藝感好/樣貌 所以先紅

大家會記得少時係直升機坪唱Genie,Gee年榜一位,神顏允兒,泰妍Jessica主唱實力,刀群舞,全員綜藝感之類,然後慢慢咁爆上去

BigBang就係早期Lie, Haru Haru,GD寫歌有實力,潮流嘅感覺,成員嘅綜藝感,之後爆首Fantastic Baby,再用M.A.D.E.出咗幾年歌+Bang Bang Bang咁爆上去

大致上普羅大眾係知道佢地紅d咩,點解紅

BTS係所有野突然間就紅,當時I need you冇係全國爆紅,海外亦唔特別覺得有好多人支持BTS。就算之後係花漾年華叫紅起,都睇唔到係邊個位trigger 到全國爆紅到海外爆紅。

//根據學者김경현[h]的說法,防彈少年團許多早期作品,如《N.O.》和《No More Dream》是「韓國青少年對國家教育體系的不滿和反抗」,並指出這也幫助防彈少年團在北美和歐洲的年輕人中建立了粉絲群。//

我想問下有幾個kpop圈嘅人識呢兩首歌?
冇啦啦點解外國會有人聽三唔識七嘅韓國Boy idol group嘅唔出名嘅歌?
當年嘅爆紅今時今日再睇番,都係莫明奇妙咁發生咗

只係依家防彈變咗做世界彈,就冇人再追究過呢件事。可能依家真係天眼恢恢,終於有人講番起呢件事。
https://x.com/KissChattanooga/status/915585442568957952
依個係真喎,當年好多電台都有
淨係youtube 同spotify
已經唔洗轉account 就可以刷音源啦

仲有男團銷量係多過音源
但係佢地音源首小時/首日爆發係好勁

你都識講係死忠啦
點會唔刷埋音源

你睇吓朴志效solo
首小時/首日空降幾廢
就知對唔上五十萬張專既死忠體量
【theqoo】防彈少年團方面“注水,盜用,邪教疑惑
沒有根據……法律對應”(官方立場)

評論:
-判決文都有哪裏沒有根據
-那趕緊去起訴法官
-沒有根據,是指法官編造了一個案件然後給你寫出判決文放到官方網站上的沒有根據嗎
-有良心的話最起碼要認證部分注水和抄襲,然後否認掉邪教纔看得下去啊
-法律之上的是Hybe
-那就去和法官對質吧
-去起訴法官 走起~
-真的毫無良心
啲行程癲到連休息都無時間 啲歌好聽跳舞又好睇 結果俾間垃圾公司毁咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞